Η συνάντηση του επικεφαλής της σλοβακικής διπλωματίας Γιουράι Μπλάναρ με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην Τουρκία το σαββατοκύριακο, για την Ουκρανία, προκάλεσε εξαιρετικά έντονες αντιδράσεις στη χώρα του, ειδικά από την πρόεδρο Ζουζάνα Τσαπούτοβα.
«Δεν μας έφερε πιο κοντά στη δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία»
Η συνάντηση των υπουργών στην Αττάλεια «δεν μας έφερε πιο κοντά στη δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία, στην οποία η Ρωσία εισέβαλε παράνομα και αδικαιολόγητα», τόνισε η κυρία Τσαπούτοβα μέσω X (του πρώην Twitter).
«Ο ταχύτερος δρόμος προς την ειρήνη είναι ο (πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν να διατάξει τα στρατεύματά του να αποχωρήσουν από την Ουκρανία, όχι να του δίνουμε ελπίδες για τη νίκη του και πως έχει αποδοχή», πρόσθεσε. Η πρόεδρος είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων τυπικά, ως εκ του αξιώματος.
Ο κ. Μπλάναρ, μέλος του εθνικιστικού, θεωρητικά κεντροαριστερού κόμματος Κατεύθυνση-Σοσιαλδημοκρατία του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, είχε διμερή συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ το Σάββατο, στο περιθώριο διεθνούς φόρουμ στην Αντάλια.
Ο προκάτοχός του στο αξίωμα Μίροσλαβ Βλάχοφσκι κατηγόρησε τον Γιουράι Μπλάναρ πως «έφτυσε κατάμουτρα» τα θύματα της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στην αντιπολίτευση προειδοποίσαν ότι η Σλοβακία απομακρύνεται από τη Δύση.
Ο επικεφαλής της σλοβακικής διπλωματίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υπεραμύνθηκε της απόφασής του να συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του. «Χωρίς επικοινωνία, δεν θα μπορέσει να υπάρξει ποτέ διπλωματική λύση στους πολέμους, και χωρίς διπλωματικές λύσεις δεν μπορεί να τελειώσει κανένας πόλεμος», σημείωσε.
Πρόσθεσε πως ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για τις θέσεις της σημερινής κυβέρνησης όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ιδίως πως δεν μπορεί να υπάρξει «στρατιωτική λύση».
Τόνισε πως κατέστησε σαφές στον κ. Λαβρόφ ότι η Μπρατισλάβα απαιτεί να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα κάθε κράτους και άρα πως «δεν έπρεπε είχε γίνει αυτό που έγινε στην Ουκρανία». Ωστόσο, έκρινε επίσης πως δεν πρέπει να υψωθεί νέο σιδηρούν παραπέτασμα ανάμεσα στη Δύση και στη Ρωσία.
ΑΠΕ-ΜΠΕ