Ουκρανία: Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις -Οι Ρώσοι σφυροκοπούν ανελέητα, ο χάρτης με τις μάχες - iefimerida.gr

Ουκρανία: Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις -Οι Ρώσοι σφυροκοπούν ανελέητα, ο χάρτης με τις μάχες

Ο χάρτης με την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
Ο χάρτης με την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να διανύει την 24η μέρα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και τις δυνάμεις του Πούτιν να σφυροκοπούν ανελέητα στόχους, όπως στο Μικολάιβ που προκάλεσαν μακελειό με δεκάδες νεκρούς σε στρατώνες, και με τις απώλειες μεταξύ των αμάχων να εκτοξεύονται ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι ζήτησε γι’ άλλη μια φορά επείγουσα συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Ζελένσκι ζήτησε «έντιμες» ουσιαστικές συνομιλίες «χωρίς καθυστέρηση» με τον Πούτιν προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση η Ρωσία θα χρειαστεί ολόκληρες γενιές για να συνέλθει από τις απώλειες που υφίσταται από τον πόλεμο.

Αλλά, όπως σημειώνουν δυτικά ΜΜΕ, ο Ουκρανός πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με τρομερά δύσκολες επιλογές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων καθώς η κυβέρνησή του ζυγίζει τι μπορεί να αποδεχθεί από τις αξιώσεις του Πούτιν και τι όχι.

Επικίνδυνη στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις

Από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου έχουν λάβει χώρα αρκετοί γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών Ουκρανίας και Ρωσίας και είναι δύσκολο να αποτιμηθεί τι πρόοδος έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής. Προ ημερών oι Financial Times έφεραν στο φως ένα πιθανό ειρηνευτικό σχέδιο 15 σημείων που θα περιλάμβανε την παραίτηση της Ουκρανίας από τις ενταξιακές της φιλοδοξίες στο ΝΑΤΟ και μια δέσμευσή της ότι δεν θα φιλοξενήσει δυτικές στρατιωτικές βάσεις, στρατεύματα ή όπλα στα εδάφη της με αντάλλαγμα προστασία από τη Δύση.

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Ρώσων διαπραγματευτών είπε χθες Παρασκευή ότι οι δύο πλευρές έχουν φέρει τις θέσεις τους «όσο το δυνατόν πιο κοντά» αναφορικά με την πρόταση για το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας, Αλλά από το Κίεβο εμφανίστηκαν λιγότεροι αισιόδοξοι αναφορικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, με τον σύμβουλο του Ζελένσκι, Μικαϊλο Ποντόλιακ, να δηλώνει ότι δεν έχουν αλλάξει οι θέσεις της χώρας του κι ότι οι δηλώσεις της ρωσικής πλευράς απηχούν μόνον τις δικές τους αξιώσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κίεβο: «Μπορεί να τραβήξουν εβδομάδες οι διαβουλεύσεις με τη Ρωσία»

Ο ίδιος εκτίμησε μιλώντας στο Bloomberg TV ότι οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία μπορεί να κρατήσουν «αρκετές εβδομάδες» παρά τις ενδείξεις πλέον για πιο «ικανοποιητικές» θέσεις της Ρωσίας.

Τα βασικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνουν τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ουκρανία, η κατάπαυση του πυρός, η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη χώρα και η πολιτική διευθέτηση για το καθεστώς των διαφιλονικούμενων περιοχών, είπε ο Ποντόλιακ. «Αυτή η διαδικασία μπορεί να τραβήξει περισσότερο» δεδομένου του αριθμού των αιτημάτων των δύο πλευρών, είπε. «Υπάρχουν κάποιες παραχωρήσεις που εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να κάνουμε. Δεν μπορούμε να εκχωρήσουμε εδάφη», τόνισε.

Ο Ποντόλιακ επισήμανε ότι «ο ρωσικός στρατός δεν πολεμά τον ουκρανικό. Πολεμούν μόνον τους αμάχους» κι ότι η τακτική των δυνάμεων της Ρωσίας «είναι να περικυκλώνουν μεγάλες πόλεις και να βομβαρδίζουν από αέρος και με πυράυλους κρουζ για να δημιουργήσουν θυλάκους ανθρωπιστικών κρίσεων. Προσπαθούν να εφαρμόσουν στην Ουκρανία ένα σενάριο πολέμου τύπου Συρίας ή Αφγανιστάν. Η Ουκρανία είναι μια δημοκρατική χώρα. Και τώρα αρχίζουν να το κατανοούν [στη Ρωσία] και να φέρονται με εποικοδομητικότερο τρόπο», είπε.

Ωστόσο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν μιλώντας χθες στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατηγόρησε το Κίεβο ότι καθυστερεί στις διαπραγματεύσεις υποβάλλοντας ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικές προτάσεις, ενώ απηχώντας τις θέσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ υποστήριξε ότι οι Ρώσοι διαπραγματευτές επιδεικνύουν μεγαλύτερη ετοιμότητα από εκείνους της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βρετανίδα ΥΠ ΕΞ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί ως «προπέτασμα καπνού» τις διαπραγματεύσεις

Ωστόσο, στη Δύση φαίνεται να διαμορφώνεται η άποψη ότι η Μόσχα «παίζει καθυστερήσεις» στις διαπραγματεύσεις, αφού μετά τον Γάλλο ΥΠ ΕΞ Ζαν Ιβ Λεντριάν και η Βρετανίδα ομόλογός του, Λιζ Τρας υποστήριξε σε συνέντευξή της στους Times ότι η Ρωσία πιθανώς να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο καθώς ανασυντάσσεται για νέα επίθεση στην Ουκρανία.

Αν είχε σοβαρές προθέσεις δεν θα βομβάρδιζε αδιακρίτως κατοικημένες περιοχές είπε, δηλώνοντας πολύ επιφυλακτική για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων: «Αυτό που έχουμε δει είναι μια προσπάθεια να δημιουργήσουν χώρο οι Ρώσοι για να ανασυνταχθούν. Δεν βλέπουμε κάποια σοβαρή αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων ή σοβαρές προτάσεις στο τραπέζι. Οι Ρώσοι έχουν πει επανειλημμένα ψέματα. Φοβούμαι ότι οι διαπραγματεύσεις είναι άλλη μια προσπάθεια εκτροπής της προσοχής και δημιουργίας προπετάσματος καπνού».

Σοτ ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Κασιάνοφ δήλωσε χθες στο BBC ότι ο Πούτιν δεν έχει σοβαρές προθέσεις για τις ειρηνευτικές συνομιλίες κι είναι απίθανο να προτείνει οποιαδήποτε λύση για τη διευθέτηση της σύγκρουσης, που θα ήταν «ανεκτή για τον ουκρανικό λαό». Ο Ρώσος πρόεδρος, όπως προκύπτει από τις συνομιλίες του π.χ. με την Τουρκία, συμφώνησε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι, αλλά χθες στην πρώτη από την έναρξη της εισβολής δημόσια εμφάνισή του στην φιλοπολεμική φιέστα του στη Μόσχα διεμήνυσε ότι «γνωρίζουμε ποιο είναι το επόμενο που πρέπει να κάνουμε και σίγουρα θα υλοποιήσουμε όλα τα σχέδια που έχουμε κάνει». Το μεγάλο ερώτημα παραμένει ποια είναι τα σχέδιά του για την Ουκρανία, ειδικά μετά από τόσες απώλειες των δυνάμεών του και την ανατροπή πολλών από τους σχεδιασμούς του. Το ελάχιστο που θέλει, όπως φαίνεται, είναι να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ρωσόφωνων στην ανατολική Ουκρανία, άρα μέχρι τότε πιθανώς δεν θα είναι έτοιμος να βρεθεί λύση, σημειώνουν δυτικά ΜΜΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις με χρήση υπερηχητικών πυραύλων

Κι ενώ οι δυνάμεις του Πούτιν κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα ότι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι Kh-47M2 Kinzhal για να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη στην Ουκρανία καθώς και εξοπλισμός ραδιοεπικοινωνιών και κέντρα αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι, με σχεδιασμό που τους επιτρέπει να εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης και να φθάνουν ταχύτητες ως ακόμη και 10 Mach, είναι αδύνατο σήμερα να καταρριφθούν από οποιοδήποτε σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, τουλάχιστον σύμφωνα με τη Μόσχα.

Ο χάρτης του πολέμου στην Ουκρανία

Το SKYNEWS αποτύπωσε σε χάρτη την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οπως φαίνεται από τον βορρά οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προσεγγίζουν το Κίεβο, από το νότο προωθούνται και σφυροκοπούν το Μικολάιβ, ενώ από τα ανατολικά χτυπούν ανελέητα τη Μαριούπολη. Εκεί οι μάχες διεξάγονται πλέον στους δρόμους της πόλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μικολάιβ - Δεκάδες νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε στρατιωτική βάση

Στο μεταξύ σε εξέλιξη είναι επιχείριση απεγκλωβισμού Ουκρανών στρατιωτών από βάση στο Μικολάιβ, στη νότια Ουκρανία, μετά από ρωσική επίθεση που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων συναδέλφων τους.

Όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της περιφέρειας αυτής της Ουκρανίας, Βιτάλι Κλιμ, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης από το πρωί στο σημείο όπου οι ρωσικοί πύραυλοι σκόρπισαν θάνατο και καταστροφή. Τις πληροφορίες για τους δεκάδες νεκρούς επιβεβαίωσαν και δημοσιογράφοι της σουηδικής εφημερίδας Expressen. Όπως ανέφεραν, γύρω στις έξι χθες το βράδυ τοπική ώρα, «δύο ρωσικά μαχητικά φαίνεται ότι έριξαν πέντε βόμβες», καταστρέφοντας αρκετά κτίρια στους στρατώνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Βιτάλι Κιμ ανέφερε στο λογαριασμό του στο Telegram ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει ακριβή στοιχεία για τον ακριβή αριθμό των θυμάτων, αλλά πληροφορίες κάνουν λόγο για περίπου 80 νεκρούς και άλλους 200 τραυματίες Ουκρανούς στρατιώτες. Οι διασώστες στο σημείο προσπαθούν με φτυάρια, αλλά και τα χέρια τους να απελευθερώσουν τους επιζώντες που έχουν εγκλωβιστεί στα ερείπια των κτιρίων.

Μάχες στους δρόμους της Μαριούπολης

Με τους φιλορώσους αυτονομιστές και τις ρωσικές δυνάμεις να σφίγγουν ακόμη περισσότερο τον κλοιό στη Μαριούπολη, οι μάχες έχουν μεταφερθεί πλέον στους δρόμους της πόλης, όπου πάνω από 350.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι με λιγοστά τρόφιμα και νερό.

Όπως δήλωσε στο BBC ο δήμαρχος της στρατηγικής σημασίας πόλης της Ουκρανία, Βαντίμ Μποϊτσένκο οι οδομαχίες αυτές εμποδίζουν τις προσπάθεις διάσωσης των εγκλωβισμένων στο υπόγειο του θεάτρου, που βομβαρδίστηκε την Τετάρτη. Χθες οι τοπικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι 130 άτομα κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το κτίριο, αλλά ότι πάνω από χίλια παραμένουν μέσα. Σύμφωνα με τον Μποϊτσένκο, 40.000 κάτοικοι κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη το τελευταίο πενθήμερο κι άλλοι 20.000 περιμένουν να απομακρυνθούν.

ΥΠ.ΑΜ. Βρετανίας: Η Ρωσία επιδιώκει πλέον στρατηγική φθοράς - Φόβοι για περισσότερες απώλειες αμάχων

Στην τελευταία ενημέρωση για τις εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας το Βρετανικό Υπουργείο Αμύνης σημειώνει ότι «το Κρεμλίνο έχει μέχρι στιγμής αποτύχει να επιτύχει τους αντικειμενικούς του στόχους» κι ότι η Ρωσία έχει εκπλαγεί από την κλίμακα και την αγριότητα της ουκρανικής αντίστασης. Προειδοποιεί δε ότι μία αλλαγή στην τακτική του ρωσικού στρατού θα  μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους αμάχων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ρωσία έχει αναγκασθεί να αλλάξει την επιχειρησιακή της προσέγγιση και τώρα επιδιώκει μία στρατηγικής φθοράς.

Αυτό είναι πιθανόν να περιλαμβάνει τη χρήση πυρών αδιακρίτως οδηγώντας σε περισσότερες απώλειες αμάχων, καταστροφές ουκρανικών υποδομών και επίταση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Έκκληση κάνει ο δήμαρχος Κιέβου να συνεχιστεί η αποστολή οπλισμού στη χώρα

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο έκανε έκκληση στους συμμάχους της Δύσης να συνεχίσουν την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία στον πόλεμό της κατά της Ρωσίας.

«Σας παρακαλώ, στηρίξτε μας», δήλωσε ο πρώην επαγγελματίας πυγμάχος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera που δημοσιεύεται σήμερα. «Είμαστε σε θέση να κλείσουμε μόνοι μας τον εναέριο χώρο μας», δήλωσε. «Αλλά σίγουρα χρειάζεται να έχουμε τα σωστά όπλα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο Κίεβο έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 200 άμαχοι. Περίπου 2 εκατ. κάτοικοι παραμένουν στην πόλη, δήλωσε ο Κλίτσκο.

«Μην ξεχνάτε ότι υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας αλλά και την ίδια στιγμή υπερασπιζόμαστε τις θεμελιώδεις αξίες της ευρωπαϊκής δημοκρατίας», δήλωσε ο ίδιος. «Το μήνυμά μου είναι σαφές: σας παρακαλώ σταματήστε κάθε οικονομική σχέση με τη Ρωσία διότι ο Πούτιν χρησιμοποιεί κάθε ευρώ για να ενισχύσει τον στρατό του, ο οποίος κινείται προς εμάς», δήλωσε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ