Κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «βλέπουν» ρωσική επίθεση εντός των ημερών -Σήμερα η επαφή Πούτιν - Μπάιντεν - iefimerida.gr

Κρίσιμες εξελίξεις στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ «βλέπουν» ρωσική επίθεση εντός των ημερών -Σήμερα η επαφή Πούτιν - Μπάιντεν

ουκρανία και ρωσία
Φωτογραφία: AP Images
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανησυχητικές είναι πλέον οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την κρίση στην Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί θεωρούν δεδομένη την επίθεση των Ρώσων στην Ουκρανία, προσδιορίζοντας ότι θα γίνει εντός των επόμενων ημερών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν σήμερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ ότι, με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, κάλεσε σε εμφατικό τόνο τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν.

Οι ΗΠΑ δεν είναι ακόμη βέβαιες για το αν ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία, δήλωσε ο Σάλιβαν, αλλά ο κίνδυνος θεωρείται αυξημένος και η απειλή είναι αρκετά άμεση ώστε να πρέπει οι πολίτες να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο, μέσα σε 24 με 48 ώρες.

«Δεν λέμε ότι ο Πούτιν έχει λάβει την τελική του απόφαση», υπογράμμισε ωστόσο ο Σάλιβαν.

«Εξακολουθούμε να βλέπουμε ενδείξεις κλιμάκωσης από τη ρωσική πλευρά, συμπεριλαμβανομένης και της άφιξης νέων δυνάμεων στο ουκρανικό μέτωπο», είπε στους δημοσιογράφους ο Σάλιβαν.

Ο Σάλιβαν επανέλαβε τις ανησυχίες πως η ρωσική εισβολή μπορεί να ξεσπάσει κατά τη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, στο ίδιο ύφος με τις προηγούμενες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ρωσική εισβολή, τονίζει ο Σάλιβαν σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου, θα ξεκινούσε πιθανότατα με βομβαρδισμούς από αέρος και ρίψεις ρουκετών, που θα προκαλούσαν μεγάλες απώλειες αμάχων.

Οι ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να ρισκάρουν μια αποστολή διάσωσης με τη συνδρομή των στρατευμάτων τους, αναφέρει ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου, και έτσι οι πολίτες θα πρέπει να φύγουν τώρα, που οι εμπορικές οδοί ταξιδιού είναι ακόμη ανοιχτές. Σε κάθε περίπτωση, ο Σάλιβαν προαναγγέλλει πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με σοβαρές κυρώσεις σε μια εισβολή της Μόσχας.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι οι Δυτικοί σύμμαχοι επιδεικνύουν «αξιοσημείωτη ενότητα» απέναντι στη Ρωσία, σχολιάζοντας ότι αν η Μόσχα αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία η επιρροή της δεν θα αυξηθεί, αντιθέτως θα μειωθεί. «Ό,τι κι αν συμβεί, η Δύση είναι πιο ενωμένη απ’ ό,τι ήταν εδώ και χρόνια, το ΝΑΤΟ ενισχύθηκε», διαβεβαίωσε.

Μόσχα: Η Δύση αδυνατεί να διαβάσει τις συμφωνίες του Μινσκ

«Είναι ολοφάνερο ότι κορυφαία πρόσωπα στην ενεργό παγκόσμια διπλωματία δυσκολεύονται να αναγνώσουν το πολύ σύντομο και απολύτως σαφές κείμενο του "πλέγματος μέτρων"», το βασικό δηλαδή περιεχόμενο των συμφωνιών του Μινσκ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ. Γι' αυτό και παρατηρείται να συνεδριάζουν υψηλόβαθμοι πολιτικοί σύμβουλοι των αρχηγών κρατών του «κουαρτέτου του Μινσκ», να διαβάζουν το ίδιο και το αυτό κείμενο και «να αδυνατούν να καταλήξουν στην ίδια προσέγγιση», σχολίασε ο Ρώσος εκπρόσωπος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως ανακοίνωσε το ρωσικό ΥΠΕΞ «σαν σήμερα συμπληρώνονται ακριβώς επτά χρόνια από τη στιγμή που Κίεβο, Ντονιέτσκ και Λουγκάνσκ, με τη μεσολάβηση της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, καθώς και με τη συνδρομή του "σχήματος της Νορμανδίας" (σ.σ. Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία, Ουκρανία), υπέγραψαν το "πλέγμα μέτρων", το οποίο κατέστη μοναδική και χωρίς εναλλακτικές βάση της διευθέτησης της ενδοουκρανικής κρίσης» και εν συνεχεία, «μετά την έγκρισή του με το ψήφισμα 2202 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατέστη μέρος του διεθνούς δικαίου, υποχρεωτικό προς εφαρμογή».

«Πριν από επτά χρόνια οι πλευρές της σύγκρουσης συμφώνησαν για τήρηση του καθεστώτος κατάπαυσης πυρός, απόσυρση δυνάμεων από τη γραμμή της αντιπαράταξης, παραχώρηση στο Ντονμπάς (σ.σ. ενιαία ονομασία μεγάλου τμήματος της ΝΑ Ουκρανίας) ειδικού καθεστώτος εντός της Ουκρανίας και στους κατοίκους του αμνηστία, διεξαγωγή συνταγματικής μεταρρύθμισης με έμφαση στην αποκέντρωση, αποκατάσταση των κοινωνικών-οικονομικών σχέσεων και ανταλλαγή κρατουμένων», αναφέρει με ειδική τοποθέτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, η οποία διαπιστώνει ότι «δυστυχώς τίποτε από αυτά δεν υλοποιήθηκε. Το Κίεβο συνεχίζει να σαμποτάρει τις υποχρεώσεις του, επιδεικνύοντας το αυτό δημοσίως υπό την ανοχή των δυτικών προστατών του».

«Αμερικανοί καθοδηγητές»

Η Μ. Ζαχάροβα υπενθύμισε ότι προ ημερών «ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι "κανένα ειδικό καθεστώς, όπως φαντάζεται η Ρωσία, κανένα δικαίωμα βέτο δεν θα υπάρξει", αλλά και ότι δεν προβλέπεται διάλογος με το Ντονιέτσκ και το Λουγκάνσκ από τις συμφωνίες του Μινσκ» και αναρωτήθηκε «εάν γνωρίζετε ανάγνωση, καθώς όλα αυτά δεν είναι προφορικές υποχρεώσεις, αλλά κείμενο, το οποίο είναι προσιτό και μπορεί να διαβαστεί».

«Η Ρωσία τα φαντάζεται αυτά ακριβώς όπως είναι εκεί γραμμένα και θα ήταν πολύ ευτυχής εάν και οι υπόλοιποι μετέχοντες και υπογράφοντες των συμφωνιών και τα μέλη της ίδιας της διαδικασίας επίσης βασίζονταν όχι στη θεώρησή τους, αλλά στο κείμενο», επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, σημειώνοντας ότι «είναι εξαιρετική πρακτική για όλους όσους κηρύσσουν το δίκαιο να βασίζονται στο πνεύμα και το γράμμα του νόμου και όχι να ασχολούνται με ερμηνείες», όπως και ότι το κείμενο αυτό των συμφωνιών του Μινσκ συνομολογήθηκε «από δραστήριους και υγιαίνοντες τώρα μετέχοντες της πολιτικής διαδικασίας», «αυτό συνέβη υπό την παρακολούθηση τηλεοπτικών καμερών, εξηγήθηκε μετά την υπογραφή του, μεταξύ άλλων και από Ουκρανούς αξιωματούχους».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η υψηλόβαθμη Ρωσίδα διπλωμάτης υπογράμμισε ότι τόσο ο τότε πρόεδρος της Ουκρανίας Πετρό Ποροσένκο, όσο και ο τότε υπουργός Εξωτερικών της Παύλο Κλίμκιν έκαναν λόγο για «άλμα, που έλαβε χώρα στο διπλωματικό πεδίο κατά την υπογραφή των εγγράφων αυτών, ενώ σχολίαζαν με σαφήνεια τι ήταν εκεί γραμμένο και πώς πρέπει να διαβαστεί».

Στο «πλέγμα μέτρων» «αναφέρεται ευθέως η αναγκαιότητα να συζητηθούν και να συμφωνηθούν με το Ντονμπάς τα ζητήματα, που αφορούν στο μέλλον του», σημειώνει η Μ. Ζαχάροβα, η οποία εκφράζει τη λύπη της γιατί «η υποτιμητική αντιμετώπιση του "πλέγματος μέτρων" ενισχύεται από ποιους, από εκείνους, που βρίσκονται πίσω από το Κίεβο ή μάλλον δραστήρια το μεταχειρίζεται και λόγος φυσικά γίνεται για τους Αμερικανούς καθοδηγητές».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ επικρίνει στην τοποθέτησή της την εκδοχή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι οι προβλέψεις των συμφωνιών του Μινσκ «μπορούν να υλοποιηθούν, μόνον εάν βρεθεί η δέουσα χρονική σειρά», εκτιμώντας ότι «είναι περίεργο, που οι ΗΠΑ επιχειρούν να εντοπίσουν τη "χρονική σειρά" σε ένα έγγραφο, όπου περιγράφεται σαφώς η ακολουθία των βημάτων όλων των πλευρών». Κατά την εκτίμηση της Ρωσίδας εκπροσώπου «παρόμοιες δηλώσεις και ειδικά η σύμπτωσή τους, αποκαλύπτουν ένα πράγμα: ότι οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της επανεξέτασης του "πλέγματος μέτρων" και αυτό εγκυμονεί την καταστροφή της ειρηνευτικής διαδικασίας», ενώ «όλα αυτά ενθαρρύνουν το καθεστώς του Κιέβου σε περαιτέρω αρνητικά κατορθώματα ως προς τον πληθυσμό του πρωτίστως, το διεθνές δίκαιο και την κοινή λογική». «Δυστυχώς δεν ακούμε την πρέπουσα αντίδραση στις δηλώσεις της ουκρανικής ηγεσίας και του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τους συναδέλφους μας στο "σχήμα της Νορμανδίας", τη Γερμανία και τη Γαλλία», υποστήριξε η Μ. Ζαχάροβα, κάνοντας λόγο για «δύο μέτρα και σταθμά», καθώς «στα λόγια εκφράζεται ετοιμότητα συνδρομής της διευθέτησης, γίνεται λόγος για κάποια αποκλιμάκωση, καλούνται άπαντες να κάνουν ο,τιδήποτε, ενώ στην πραγματικότητα απλώς παρέχεται υποστήριξη και "φουλάρεται" το Κίεβο με όπλα και αγνοούνται τα βάσανα των κατοίκων του Ντονμπάς».

Σήμερα η τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Μπάιντεν

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Λευκού Οίκου, ο Τζέικ Σάλιβαν ανακοίνωσε επίσης πως οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο μιας τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν. Αργότερα, το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε πως πράγματι θα υπάρξει τέτοια επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών και είπε επίσης πως η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αναμένω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συζητήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο Πούτιν, αλλά δεν έχω κάτι να ανακοινώσω προς το παρόν», είχε πει νωρίτερα ο Σάλιβαν στους δημοσιογράφους.

Εν μέσω των ραγδαίων εξελίξεων, έγινε γνωστό από το Ελιζέ πως ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα μιλήσει αύριο το μεσημέρι τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κρίση στα ρωσοουκρανικά σύνορα, την οποία η Δύση θέλει να επιλύσει «μέσω της διπλωματίας, του διαλόγου και της αποτροπής».

Βιντεοκλήση Μπάιντεν με συμμάχους: Στηρίζουμε την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και οι ηγέτες των συμμαχικών χωρών, στη βιντεοκλήση που είχαν νωρίτερα σήμερα εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία αλλά και την επιθυμία τους να εξευρεθεί μια διπλωματική λύση την κρίση αυτή, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες «επανέλαβαν τη στήριξή τους στην εθνική κυριαρχία» της Ουκρανίας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία τους σήμερα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη βιντεοκλήση συμμετείχαν ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, μεταξύ άλλων.

«Οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν τώρα»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν, μιλώντας χθες στο NBC News, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να στείλουν στρατεύματα για τη διάσωση Αμερικανών που θα προσπαθούν να φύγουν από την Ουκρανία. «Οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν τώρα», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε έντονο ύφος.

«Δεν υπάρχει [σχέδιο διάσωσης]. Θα πρόκειται για Παγκόσμιο Πόλεμο, εάν αρχίσουν οι Αμερικανοί και οι Ρώσοι να βάλλουν ο ένας εναντίον του άλλου. Βρισκόμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από αυτόν που βρισκόμασταν».

«Δεν έχουμε να κάνουμε με τρομοκρατική οργάνωση. Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους ισχυρότερους στρατούς του κόσμου. Είναι δύσκολη η κατάσταση και τα πάντα μπορεί να ξεφύγουν πολύ γρήγορα», πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αυτό που ελπίζω είναι πως αν (…) (σ.σ. ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν) κάνει τον παραλογισμό να εισβάλει, θα δείξει την ευφυΐα να μην κάνει κάτι που θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στους Αμερικανούς πολίτες», πρόσθεσε ο κ. Μπάιντεν.

Συνάντηση Μπάιντεν με Συμβούλιο Ασφαλείας στον Λευκό Οίκο

Επιπλέον, το πρακτορείο Reuters μεταδίδει, επικαλούμενο πηγές του, πως ο πρόεδρος Μπάιντεν συναντήθηκε με το Συμβούλιο Ασφαλείας στην αίθουσα επιχειρήσεων του Λευκού Οίκου το βράδυ της Πέμπτης, για να συζητήσει τη συνεχή κλιμάκωση στην περιοχή της Ουκρανίας και τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων.

Η πηγή του Reuters προσθέτει πως αξιωματούχοι των ΗΠΑ θεωρούν ότι η κρίση στην Ουκρανία φτάνει πλέον σε κρίσιμο σημείο και πως η Μόσχα φαίνεται να σκληραίνει τη στάση της, στέλνοντας έξι πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα και επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό στη Λευκορωσία.

Μπλίνκεν: Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί μια ρωσική εισβολή

Σε δραματικές προειδοποιήσεις προχώρησε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, τονίζοντας πως μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέες ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να φθάνουν στα ουκρανικά σύνορα και μια εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να αρχίσει ανά πάσα στιγμή, ακόμη και στη διάρκεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη, έπειτα από μια συνάντηση του Quad -του σχηματισμού τετραμερούς συνεργασίας, που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ινδία και την Ιαπωνία-, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να μειώνει το προσωπικό της πρεσβείας της στην Ουκρανία. Ο ίδιος επανέλαβε την έκκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα.

«Για να το πούμε απλά, συνεχίζουμε να βλέπουμε πολύ ανησυχητικές ενδείξεις ρωσικής κλιμάκωσης, περιλαμβανομένης της άφιξης νέων δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στη συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη.

«Όπως έχουμε πει και προηγουμένως (…), μια εισβολή θα μπορούσε να αρχίσει ανά πάσα στιγμή και, για να είμαστε σαφείς, αυτό περιλαμβάνει και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων», πρόσθεσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φον ντερ Λάιεν: Οικονομικές και ενεργειακές κυρώσεις σχεδιάζει η Κομισιόν

Οι κυρώσεις που θα επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα πλήξουν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς επίσης και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη βιντεοδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

«Η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε τις κυρώσεις ανά τομέα, στην περίπτωση μιας νέας στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Επανέλαβε ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι και ότι οι κυρώσεις θα αφορούν τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας», ανέφερε το γραφείο της σε μια ανακοίνωσή του.

Πολλές χώρες καλούν πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία

Στο μεταξύ, κι άλλες χώρες έχουν καλέσει τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Ουκρανία να αποχωρήσουν αμέσως. Μεταξύ αυτών, η Ιαπωνία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βρετανία το Ισραήλ και η Ολλανδία.

Η Νορβηγία και η Λετονία προστέθηκαν απόψε στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΕΕ δεν ζητεί από τους πολίτες της να εκκενώσουν την Ουκρανία

H EE δεν προχωρά σε εκκένωση στην Ουκρανία αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, σημειώνοντας ότι προς το παρόν έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό.

Ειδικότερα, επισημαίνει ότι «συνεχίζουμε να αξιολογούμε την κατάσταση καθώς εξελίσσεται, σύμφωνα με το καθήκον φροντίδας που έχουμε απέναντι στο προσωπικό μας και σε στενή διαβούλευση και συντονισμό με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Δεν προχωράμε σε εκκένωση. Προς το παρόν, έχει δοθεί η δυνατότητα τηλεργασίας εκτός συνόρων στο μη απαραίτητο προσωπικό», συμπληρώνει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ