Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά την επιθετική πολιτική που ακολουθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος φαίνεται να βρίσκεται σε αδιέξοδο στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μετά τις «βόμβες» του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου, ήρθαν χθες και οι ευθείες απειλές κατά της Δύσης, διά στόματος της εκπροσώπου του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, με προειδοποιήσεις προς τις χώρες του ΝΑΤΟ που στηρίζουν στρατιωτικά την Ουκρανία.
«Αντιλαμβανόμαστε σωστά ότι προκειμένου να διακοπεί ο εφοδιασμός με στρατιωτικές προμήθειες, η Ρωσία μπορεί να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στο έδαφος εκείνων των χωρών του ΝΑΤΟ που προμηθεύουν όπλα στο καθεστώς του Κιέβου. Εξάλλου, αυτό οδηγεί άμεσα σε θανάτους και αιματοχυσία στο ουκρανικό έδαφος», ανέφερε μεταξύ άλλων χθες η Ζαχάροβα, απαντώντας στις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Άμυνας που τόνισε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις ουκρανικές αεροπορικές επιδρομές σε ρωσικές υποδομές.
Μετά τις «πυρηνικές απειλές», νέο μέτωπο στα ενεργειακά
Οι απειλητικές κινήσεις της Ρωσίας προς τη Δύση όμως δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς ο Πούτιν επέλεξε να κλιμακώσει την ενεργειακή πίεση, κλείνοντας τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε εκδώσει διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο οι ξένοι αγοραστές πρέπει να αρχίσουν να πληρώνουν σε ρούβλια το αέριο που προμηθεύονται από τη χώρα του.
Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο χώρες δεν θα λαμβάνουν πλέον ρωσικό αέριο μέσω του αγωγού Yamal από τη Σιβηρία, αφού αρνήθηκαν να συναινέσουν στο αίτημά του.
Η απόφαση αυτή θα μπορούσε να εγκαινιάσει μια νέα φάση του πολέμου, με τη Ρωσία να υλοποιεί την απειλή του Πούτιν και να χρησιμοποιεί τα τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου της ως όπλο κατά της Ευρώπης, σχολίασε σχετικά ο Guardian.
Η ΕΕ απορρίπτει τον ενεργειακό εκβιασμό του Πούτιν
Η απάντηση από τις δύο χώρες αλλά και την Ευρωπαϊκή Ενωση στην «προειδοποιητική βολή» του Πούτιν ήταν άμεση.
Η Πολωνία, είπε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέους Μοραβιέτσκι, θα κάνει τα πάντα ώστε να επιβληθούν στη Ρωσία πρόστιμα για τη διακοπή τής μεταξύ τους σύμβασης. Η διακοπή των παραδόσεων «δεν είναι νόμιμη» και δεν είναι σύμφωνη με τη σύμβαση, πρόσθεσε, ενώ νωρίτερα είχε κατηγορήσει τη Ρωσία για «άμεση επίθεση» στη χώρα του μέσω της διακοπής της παροχής του φυσικού αερίου.
Ο Βούλγαρος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νικόλοβ δήλωσε ότι η Βουλγαρία έχει πληρώσει για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου για τον Απρίλιο και η αναστολή τους αποτελεί αθέτηση του υφιστάμενου συμβολαίου με τη ρωσική εταιρεία Gazprom. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι «καθώς τηρούνται όλες οι εμπορικές και νομικές υποχρεώσεις, είναι ξεκάθαρο ότι αυτή τη στιγμή το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται περισσότερο ως πολιτικό και οικονομικό όπλο στον τρέχοντα πόλεμο».
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε τον εκβιασμό Πούτιν και διά στόματος της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε «προετοιμασμένη» για τη διακοπή του φυσικού αερίου.
«Η Ρωσία προσπαθεί να μας εκβιάσει», τόνισε η πρόεδρος της Επιτροπής, ενώ σημείωσε ότι η απάντηση της ΕΕ θα είναι «άμεση, ενωμένη και συντονισμένη». Ανέφερε ότι η Πολωνία και η Βουλγαρία λαμβάνουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες, ενώ σε ερώτηση για τις πληρωμές σε ρούβλια από κάποιες εταιρείες εισαγωγής ρωσικού αερίου, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αυτό συνιστά «παραβίαση» των κυρώσεων κατά της Μόσχας.
«Περίπου το 97% όλων των συμβολαίων προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δεν συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες», επισήμανε.
Ενέργεια: Εκτός ευρωπαϊκής γραμμής η Ουγγαρία -Προβληματισμός στη Γερμανία
Ωστόσο, στο ευρωπαϊκό μέτωπο φαίνεται πως υπάρχουν ρωγμές, καθώς η Ουγγαρία, η οποία έχει αποδειχθεί σπάνιος Ευρωπαίος φίλος του Κρεμλίνου, έχει ήδη πει ότι θα ακολουθήσει τη ρωσική γραμμή για πληρωμή σε ρούβλια, ενώ τουλάχιστον τέσσερις ιδιωτικές εταιρείες έχουν συμφωνήσει με τις απαιτήσεις της Μόσχας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όσον αφορά στη Γερμανία, η κυβέρνηση δήλωσε ότι το συμβόλαιο με τη Μόσχα θα πληρωθεί σε ευρώ ή σε δολάρια, και όχι σε ρούβλια. Η Γερμανία, όπως μετέδιδε χθες η Deutsche Welle, αντιμετωπίζει τις ανακοινώσεις της Μόσχας με σχετική ψυχραιμία.
«Επί του παρόντος, η ενεργειακή επάρκεια της χώρας είναι εξασφαλισμένη», ανακοίνωσε την Τετάρτη ο κρατικός φορέας διαχείρισης του ενεργειακού δικτύου, για να προσθέσει ότι «παρακολουθεί την κατάσταση με πολλή προσοχή».
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομίας επισήμανε ότι «η ροή του φυσικού αερίου παραμένει σε φυσιολογικά επίπεδα», αλλά καταγράφει «με ανησυχία» ότι έχουν ήδη σταματήσει οι ροές προς δύο ευρωπαϊκές χώρες, γι' αυτό παραμένει «σε στενό συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Επίσης, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, από το Κόμμα των Πρασίνων, έστρεψε τα βέλη του κατά της Ρωσίας, κατηγορώντας το Κρεμλίνο ότι «χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο».