Συνεχίζεται αδιάκοπα ο βομβαρδισμός των Ρώσων σε ουκρανικούς στόχους, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.
Συναγερμοί ηχούν απόψε σε Κίεβο, Λβιβ, Ζαπορίζια, Βινίτσια, Ζιτομίρ, Τερνοπίλ, Τσερνιχίβ, Χμελνίτσκι, Βολίν, Ιβάνο-Φραγκίβσκ, Ρίβνε, Σλοβιάνσκ και Βασίλκιβ. Πρόκειται για μαζική επίθεση σε όλη σχεδόν την επικράτεια της Ουκρανίας, από όλες τις κατευθύνσεις, βόρεια, ανατολικά και δυτικά.
Ενώ οι διπλωμάτες έσφιγγαν τα χέρια πριν από την έναρξη των συνομιλιών σε πόλη της Λευκορωσίας, οι ρωσικές δυνάμεις έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από πόλεις της Ουκρανίας, σφυροκοπώντας τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο, ενώ οι Ρώσοι επιμένουν ότι έχουν καταλάβει τη Χερσώνα.
Το βράδυ της Πέμπτης, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως ο πύργος της τηλεόρασης στη Χερσώνα βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων και προειδοποιεί τους κατοίκους για απόπειρα διάδοσης ψευδών ειδήσεων και προπαγάνδας. «Η κυβέρνηση δεν θα παραδώσει ποτέ ούτε σπιθαμή της χώρας», διαβεβαιώνει τους κατοίκους.
Ο εφιάλτης για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια
Ο δήμαρχος της πόλης Ενεργοντάρ, υποστηρίζει ότι ρωσικά στρατεύματα κατευθύνονται προς το πυρηνικό εργοστάσιο κοντά στη Ζαπορίζια, το μεγαλύτερο της Ευρώπης και ότι πυρά Ρώσων έπεσαν προς την κατεύθυνση του εργοσταίου.
Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας εξέπεμψε SOS. Ο Ραφαέλ Γκρόσι, επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, ζήτησε από τις ρωσικές και τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις να σταματήσουν τις εχθροπραξίες στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια.
Ζωντανή εικόνα από την περιοχή Ζαπορίζια:
«Ο γενικός διευθυντής Γκρόσι απηύθυνε έκκληση για άμεσο τερματισμό της χρήσης (στρατιωτικής) βίας στο Ενεργκοντάρ και ζήτησε από τις στρατιωτικές δυνάμεις που επιχειρούν εκεί να αποφύγουν τις εχθροπραξίες κοντά στον πυρηνικό σταθμό», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).
Δείτε live όλες τις εξελίξεις:
Την άλλη εβδομάδα ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων Ρώσων-Ουκρανών
Οι διαπραγματεύσεις δεν έφεραν το αποτέλεσμα που επιθυμούσε η Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος της χώρας, ωστόσο συμφωνήθηκε η δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων, αλλά και η κήρυξη κατάπαυσης του πυρός από κοινού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της εκκένωσης των περιοχών. Θα υπάρξει και τρίτος γύρος συνομιλιών, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Επιθέσεις σε πολλά σημεία της Ουκρανίας
Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας συνέχισαν την προέλασή τους με αυξημένη ένταση σήμερα, όγδοη ημέρα του πολέμου.
Βίντεο από την περιοχή Νικολάεβ:
Βίντεο από τη Μαριούπολη
Ζωντανή εικόνα από διάφορα σημεία της Ουκρανίας:
Η άμυνα της Ουκρανίας είχε στήσει οδοφράγματα στην περιοχή που οδηγεί στον σταθμό αυτόν και οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούσαν να σπάσουν αυτά τα αυτοσχέδια εμπόδια για να πλησιάσουν πιο κοντά, στο πλαίσιο της επιχείρησης κατάληψης του σημείου.
Αυτές οι ρωσικές κινήσεις περιγράφονται από συμβούλους της κυβέρνησης της Ουκρανίας, που προσθέτουν πως τα ρωσικά στρατεύματα μπήκαν στην πόλη Ενεργκοντάρ, όπου διαμένουν οι άνθρωποι που εργάζονται στο εν λόγω εργοστάσιο.
Μάλιστα, σύμβουλος της κυβέρνησης μετέδωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού μπήκαν με άρματα στην πόλη αυτήν.
Η βουλευτής του ουκρανικού Κοινοβουλίου Λέσια Βασιλένκο δήλωσε νωρίτερα ότι η Ενεργκοντάρ αναμένεται να δεχθεί επίθεση, καθώς ρωσικό κονβόι με 100 οχήματα βρισκόταν καθ' οδόν. Στο σχετικό tweet, η Βασιλένκο ανάρτησε φωτογραφίες που δείχνουν πολίτες να προσπαθούν να σταματήσουν το κονβόι.
Σημειώνεται πως η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο.
Την ίδια ώρα, πριν από τη λήξη των συνομιλιών Ουκρανίας-Ρωσίας, ο ουκρανικός στρατός γνωστοποίησε τις εκτιμήσεις του περί εισβολής δυνάμεων της Λευκορωσίας στα εδάφη της χώρας.
Τσερνίχιφ: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν σχολείο, 33 νεκροί
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι 33 άνθρωποι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή Τσερνίχιφ της Ουκρανίας.
Επιπλέον, ο δήμαρχος της Μαριούπολης καταγγέλλει ότι οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν υποδομές της περιοχής και εμποδίζουν την εκκένωση των αμάχων.
Η Ρωσία λέει πως πλέον ελέγχει τη Χερσώνα, όμως ο ισχυρισμός αυτός έχει αμφισβητηθεί από την ουκρανική πλευρά. Το Χάρκοβο βομβαρδίζεται συνεχώς και σήμερα, και μεγάλο μέρος του κέντρου έχει μετατραπεί σε συντρίμμια.
Οι «New York Times» έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, του οποίου τη γνησιότητα έχουν επιβεβαιώσει, από τον βομβαρδισμό της περιοχής αυτής, κοντά σε διαμερίσματα, φαρμακεία και νοσοκομεία, ενώ πολίτες τρέχουν στους δρόμους.
Ακόμα, η ουκρανική πλευρά καταγγέλλει πλήγμα από βόμβα σε θερμοηλεκτρικό σταθμό στην Οκτρίκα, ενώ έχει δημοσιευθεί και σχετικό βίντεο στα ουκρανικά ΜΜΕ.
Ζελένσκι: Θέλω να συναντήσω τον Πούτιν
Στο μεταξύ, όσο οι αντιπροσωπείες μιλούσαν στο τραπέζι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε δυτικά ΜΜΕ, στην οποία είπε ότι επιθυμεί να συνομιλήσει απευθείας με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, καθώς «μόνον έτσι μπορεί να σταματήσει αυτός ο πόλεμος» μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.
Πούτιν: Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν πολίτες ως ασπίδες
Λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη Τύπου του Ζελένσκι, σε νέο του διάγγελμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξαπέλυσε κατηγορίες κατά των ουκρανικών δυνάμεων, λέγοντας πως χρησιμοποιούν τους πολίτες ως «ανθρώπινες ασπίδες».
Στο ίδιο διάγγελμα, ο Βλ. Πούτιν είπε ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι «ένας λαός», αλλά και πως οι Ουκρανοί έχουν δεχτεί πλύση εγκεφάλου.
Η στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας συνεχίζεται με επιτυχία και σύμφωνα με τον σχεδιασμό, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ταυτόχρονα, στη Ρωσία εξακολουθούν να διοργανώνονται αντιπολεμικές διαδηλώσεις, με πολίτες να αψηφούν τις απαγορεύσεις και τις απειλές των Αρχών.
Μακρόν: Τα χειρότερα έρχονται για την Ουκρανία
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι κάνει ένα μεγάλο λάθος στην Ουκρανία.
Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, ο Γάλλος πρόεδρος είπε στον Ρώσο ομόλογό του ότι αυταπατάται σχετικά με την κυβέρνηση στο Κίεβο και ότι ο πόλεμος θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία μακροπρόθεσμα.
Από την πλευρά του, ο Πούτιν επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να επιτύχει την εξουδετέρωση και τον αφοπλισμό της Ουκρανίας, είτε με διπλωματικό τρόπο είτε με όπλα.
Ο Εμανουέλ Μακρόν φαίνεται να πιστεύει ότι «τα χειρότερα έρχονται» στην Ουκρανία, καθώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν σκοπεύει να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.
«Λες ψέματα στον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν
«Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Λες ψέματα στον εαυτό σου», είπε ο Μακρόν στον Πούτιν, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο. «Θα κοστίσει ακριβά στη χώρα σας… Η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πολύ καιρό».
Ο Εμανουέλ Μακρόν φέρεται να είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η ιδέα πως η Ουκρανία ήταν ναζιστικό καθεστώς ήταν αυταπάτη και ότι αυτό που κάνει ο κ. Πούτιν θα κοστίσει ακριβά στη χώρα του.
Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο κ. Πούτιν είπε στον κ. Μακρόν ότι θα συνέχιζε τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις εάν η Ουκρανία δεν συμφωνούσε στην ουδετερότητα, και συνέχισε να προωθεί την (ευρέως διαψευσμένη) γραμμή του για την καταπολέμηση του νεοναζισμού.
Αμετανόητος ο Πούτιν
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν μόνο τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας και πως είναι ψέμα οι ισχυρισμοί ότι πλήττονται πολιτικές υποδομές. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι στόχοι της στρατιωτικής επιχείρησης σε κάθε περίπτωση θα υλοποιηθούν.
Παράλληλα, από το Κρεμλίνο αναφέρουν πως ο Πούτιν σχολίασε αναλυτικά την ομιλία τού Μακρόν για την Ουκρανία, διαφωνώντας με πολλές από τις θέσεις που παρουσιάστηκαν.
«Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι στην αναφερόμενη ομιλία του Εμανουέλ Μακρόν δεν λέγεται λέξη για το σαμποτάζ από την ουκρανική ηγεσία των συμφωνιών του Μινσκ επί επτά χρόνια, καθώς και το γεγονός ότι οι δυτικές χώρες και η Γαλλία δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να αναγκάσουν το Κίεβο να συμμορφωθεί με αυτές», αναφέρεται στο μήνυμα του Κρεμλίνου.
Επιπλέον, σημείωσε η υπηρεσία Τύπου του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, «η πολυετής γενοκτονία κατά των αμάχων στο Ντονμπάς, που οδήγησε σε πολυάριθμα θύματα και ανάγκασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζητήσουν άσυλο στη Ρωσία, αποσιωπάται».