Οι αναφορές στο Telegram υποστηρίζουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα ανατίναξαν πυρομαχικά μπροστά από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.
Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει ότι οι Ρώσοι ανατίναξαν μέρος των πυρομαχικών στην τοποθεσία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, κοντά στα ερείπια του εκπαιδευτικού κέντρου και της μονάδας ισχύος G1, και σχεδιάζουν να συνεχίσουν να πραγματοποιούν εκρήξεις στη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ευρώπης.
«Κατά τη διάρκεια των εκρήξεων, το προσωπικό εγκατέλειψε τη δουλειά του. Ποιες άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις χρειάζονται για αποφασιστική δράση από τους εταίρους, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας;», σημειώνει η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom.
Ένα δεύτερο μήνυμα της Energoatom αναφέρει ότι δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα επίπεδα ραδιενέργειας έχουν επηρεαστεί μετά την έκρηξη.
Μάλιστα, σχετική προειδοποιητική ανάρτηση είχε κάνει το μεσημέρι στο Twitter και η ουκρανική Βουλή, λέγοντας ότι η Ρωσία πρόκειται να ανατινάξει πυρομαχικά μπροστά από τη μονάδα ισχύος του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια.
Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας δήλωσε ότι τα εκρηκτικά ανατινάχτηκαν κοντά στον κύριο αντιδραστήρα του ουκρανικού εργοστασίου, που ελέγχεται από τη Ρωσία, και ότι σχεδιάζονται περαιτέρω εκρήξεις.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία ανέλαβε τον έλεγχο του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στις 4 Μαρτίου, μετά από βομβαρδισμούς.
Το εργοστάσιο, που βρίσκεται περίπου 550 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Κιέβου, στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, παράγει περίπου το 20% του συνόλου της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.
Χωρίς ρεύμα ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια την Παρασκευή
Την Παρασκευή, οι πυρηνικοί σταθμοί σε Τσέρνομπιλ και Ζαπορίζια έμειναν χωρίς ρεύμα, ενώ «έπεσαν» και οι επικοινωνίες, με την κατάσταση των πυρηνικών μονάδων να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής τού Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας είπε ότι δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί συνέβη αυτό. Υπάρχει ένα «διογκούμενο ζήτημα» με τις πυρηνικές διασφαλίσεις στην Ουκρανία, πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας εξέφρασαν ενδιαφέρον για ένα νέο πλαίσιο ασφάλειας για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ουκρανία, αλλά είχαν κάνει και κάποιες ερωτήσεις σχετικά με αυτό, συνέχισε. «Αρκετά λεπτομερείς» ιδέες πρόκειται να παρουσιαστούν και στις δύο χώρες τις επόμενες ώρες, είπε ο κ. Γκρόσι.