Ουκρανία: Ένας μήνας από την εισβολή -Η πολεμική μηχανή του Πούτιν κόλλησε, ισοπεδώνουν πόλεις - iefimerida.gr

Ουκρανία: Ένας μήνας από την εισβολή -Η πολεμική μηχανή του Πούτιν κόλλησε, ισοπεδώνουν πόλεις

Εικόνες απόλυτης καταστροφής μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κίεβο
Εικόνες απόλυτης καταστροφής μετά από ρωσικό βομβαρδισμό στο Κίεβο / Φωτογραφία: AP Photo/Rodrigo Abd
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Καθώς συμπληρώνεται ένας μήνας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Βλαντίμιρ Πούτιν όχι μόνον δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του «Blitzkrieg», του πολέμου-αστραπή, αλλά κάθε μέρα που περνά οι εξελίξεις αφήνουν ολοένα και πιο ανοικτό το ενδεχόμενο μιας αποτυχίας των δυνάμεών του.

Η πολεμική του μηχανή έχει μπλοκαριστεί, εδώ και τρεις εβδομάδες οι ρωσικές δυνάμεις επιβραδύνονται λόγω της λυσσαλέας αντίστασης των Ουκρανών στην προέλασή τους, καλύπτοντας τις αποτυχίες τους με μπαράζ βομβαρδισμών κατά αμάχων από τα προάστια του Κιέβου μέχρι τα νοσοκομεία του Τσερνίχιβ και το θέατρο της μαρτυρικής Μαριούπολης, και το ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσει ο στριμωγμένος από τις εξελίξεις Ρώσος πρόεδρος στην προσπάθειά του να βρει διέξοδο, με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ, να αρνείται επανειλημμένα σε συνέντευξη στο CNN να αποκλείσει το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων ενάντια σε αυτό που η Μόσχα θα θεωρούσε «υπαρξιακή απειλή».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι στρατιές του Πούτιν έχουν καταλάβει, βέβαια, μια έκταση 49.000 τ.μ. στην Ουκρανία -αν συνυπολογιστούν η Κριμαία και οι αποσχισθείσες περιοχές των ρωσόφωνων στο Ντονμπάς- έκταση δηλαδή ίση με εκείνη της Δανίας, αλλά μετά από έναν μήνα πολεμικών επιχειρήσεων, οι αποτυχίες τακτικής στα μέτωπα, η αδυναμία προέλασης, τα τεράστια προβλήματα ανεφοδιασμού, το χαμηλό ηθικό στις τάξεις των επιτιθέμενων κι η αντίσταση των αμυνομένων έρχονται να συνδυαστούν προοιωνίζοντας μια πιθανή αποτυχία του ρωσικού στρατού.

Σολτς: Η ρωσική εισβολή έχει «κολλήσει»

Οι ρωσικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να προχωρήσουν στην Ουκρανία παρά τους συνεχιζόμενους σφοδρούς βομβαρδισμούς πόλεων και κωμοπόλεων, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Η επίθεση του Πούτιν έχει κολλήσει παρά την καταστροφή που φέρνει ημέρα με την ημέρα», είπε ο κ. Σολτς, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης «πρέπει να ακούσει την αλήθεια», να σταματήσει τις μάχες και να προσπαθήσει να βρει μια διπλωματική λύση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πόλεμος, είπε ακόμη ο κ. Σολτς, δεν καταστρέφει μόνο την Ουκρανία, «αλλά και το μέλλον της Ρωσίας».

Προειδοποιώντας τη Μόσχα για περαιτέρω κυρώσεις, είπε: «Κάνουν συνεχώς όλο και πιο σκληρές τις κυρώσεις, αλλά τα μέτρα αυτά δεν πρέπει να βλάπτουν τα ευρωπαϊκά κράτη περισσότερο από ό,τι τη ρωσική ηγεσία».

«Κόλλησε» η ρωσική πολεμική μηχανή

Ο Πούτιν είχε θέσει ως στόχο, σύμφωνα με συγκλίνουσες αναλύσεις, την «αποστρατιωτικοποίηση» και «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας σε λιγότερο από μία εβδομάδα, ένα εγχείρημα, ωστόσο, το υπέρογκο ανθρώπινο, πολιτικό και οικονομικό κόστος του οποίου αυξάνεται μέρα με τη μέρα.

Τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία και τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου
Τα μέτωπα του πολέμου στην Ουκρανία και τα εδάφη που έχουν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Ινστιτούτου για την Μελέτη του Πολέμου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εδώ και έναν μήνα οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται, και με εξαίρεση τη Χερσώνα, στις εκβολές του Δνείπερου, στα νότια της χώρας, καμία από τις μεγάλες πόλεις της δεν έχει πέσει σε ρωσικά χέρια. Το Χάρκοβο, ένας σημαντικός στρατηγικός στόχος καθώς πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας με 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, μολονότι βρίσκεται πολύ κοντά στα ρωσικά σύνορα, δεν αλώθηκε παρά τους άγριους βομβαρδισμούς των ρωσικών δυνάμεων, που φαίνονται να έχουν εγκαταλείψει εκεί τις επιθέσεις μεγάλης κλίμακας εδώ και δύο εβδομάδες. Οι στρατιές του Πούτιν, διασκορπισμένες και μπλοκαρισμένες σε διάφορα μέτωπα δίνουν την εντύπωση ότι φρενάρονται λόγω κακών σχεδιασμών, ελλιπούς -στην καλύτερη περίπτωση – επιμελητειακής υποστήριξης και της θαρραλέας άμυνας των Ουκρανών.

Πάνω από 7.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν χάσει τις ζωές τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσίευσαν οι NY Times, δηλαδή περισσότερες σε διάστημα ενός μηνός από όσες κατέγραψαν οι ΗΠΑ στους δύο πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν σε διάστημα δύο δεκαετιών.

Την ίδια ώρα οι Ουκρανοί έχουν υποστεί περίπου τις μισές στρατιωτικές απώλειες, σύμφωνα με πολλές πηγές και τουλάχιστον 902 αμάχους νεκρούς, ανάμεσά τους και 121 παιδιά – αν και ο πραγματικός αριθμός των τελευταίων πιθανώς είναι «αισθητά υψηλότερος», σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ρωσικός πύραυλος σε διαμέρισμα στο Χάρκοβο της Ουκρανίας
Ρωσικός πύραυλος σε διαμέρισμα στο Χάρκοβο της Ουκρανίας

Και καθώς οι απώλειες αυξάνονται και με την ουκρανική αντίσταση να αποδεικνύεται στα μέτωπα σθεναρότατη, παρατηρητές σημειώνουν το καταβαραθρούμενο ηθικό του ρωσικού στρατού ως έναν παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει την έκβαση του πολέμου.

Από την έναρξη της εισβολής η μαχητική δύναμη της Ρωσίας έπεσε κάτω από το 90%

Ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας των ΗΠΑ εκτιμά ότι η μαχητική δύναμη της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 90%, κάνοντας λόγο για βαριές απώλειες σε οπλισμό, άρματα μάχης και αυξανόμενο αριθμό νεκρών. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο ο Πούτιν είχε συγκεντρώσει πάνω από 150.000 στρατιώτες πριν την έναρξη της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της 24ης Φεβρουαρίου, μαζί με αρκετά αεροσκάφη, ίλες πυροβολικού, τανκς και άλλες δυνάμεις πυρός για να εξαπολύσει την πλήρους κλίμακας επίθεσή του στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έναν μήνα μετά οι ρωσικές δυνάμεις διαθέτουν ακόμη πολλά μέσα, αλλά έχουν χάσει αρκετή από την ισχύ τους. «Παραμένουν καθηλωμένες κάπου 30 χλμ ανατολικά του Κιέβου, εκεί όπου βρίσκονταν την περασμένη εβδομάδα και εκτιμούμε ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καταρράκωση του ηθικού σε διάφορα επίπεδα και σε διάφορες τοποθεσίες. Δεν περίμεναν τέτοια αντίσταση.

Κάποιοι δεν είχαν ενημερωθεί τι θα έκαναν μέσα στην Ουκρανία. Γνωρίζουμε ότι βασίστηκαν σε στρατεύσιμους κι ακόμη το κάνουν, ένας στρατός σε μεγάλο βαθμό στρατεύσιμων. Μιλάμε για πολύ νεαρούς άνδρες, που δεν έχουν μακρά πολεμική εμπειρία και πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυάζονται και επηρεάζουν το ηθικό τους», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα διοίκησης και ελέγχου, γιατί δεν ήταν πλήρως προετοιμασμένες για επιχειρήσεις τέτοιας έντασης και διάρκειας σε τόσα πολλά μέτωπα.

Νέες στρατηγικές των Ρώσων: Ισοπέδωση πόλεων και ανασύνταξη ενόψει νέων μεγάλων επιθέσεων

Μπροστά σε τέτοια αδιέξοδα οι ρωσικές δυνάμεις καταφεύγουν ολοένα και περισσότερο στην τακτική της καμένης γης με τυφλούς βομβαρδισμούς αστικών κέντρων, όπως η Μαριούπολη – όπως έκαναν στην Τσετσενία, όπου ισοπέδωσαν το Γκρόζνι και στη Συρία με το Χαλέπι, για να συντρίψουν τη βούληση αντίστασης των αμυνομένων και του πληθυσμού και να στείλουν μήνυμα και σε άλλες πολιορκούμενες πόλεις της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας των ΗΠΑ, πολλές από τις επιθέσεις στη Μαριούπολη εξαπολύονται από ρωσικά πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα. Η μαρτυρική πόλη σφυροκοπείται από πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και ίλες πυροβολικού που έχουν αναπτυχθεί έξω από την πόλη. Οι Ρώσοι διαθέτουν κάπου 21 πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Βρετανικό ΥΠΑΜ: H Ρωσία προσπαθεί να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα στα ανατολικά

Στην τελευταία αναφορά του το βρετανικό υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι ρωσικές δυνάμεις κινούνται από τα βόρεια και νότια για να κυκλώσουν ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά της χώρας. Στρατεύματα προωθούνται από το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη, την ώρα που οι μάχες στα βόρεια με στόχο την κατάληψη του Κιέβου παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό στάσιμες».

«Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανώς διανύουν μια περίοδο αναδιοργάνωσης προτού εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας επιθετικές επιχειρήσεις», σημειώνεται στην ίδια αναφορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την ίδια ώρα προσπαθούν να παρακάμψουν το Μικολάιβ, που αμύνεται λυσσαλέα, προκειμένου να κινηθούν δυτικά προς την Οδησσό.

Θα μπει και η Λευκορωσία στον πόλεμο;

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ θεωρούν ότι «σύντομα» μπορεί και η Λευκορωσία να σπεύσει να βοηθήσει τις δυνάμεις του Πούτιν στην Ουκρανία με αξιωματούχους να τονίζουν στο CNN ότι το Μινσκ ήδη κάνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Είναι ολοένα και πιθανότερο να μπει στη σύρραξη η Λευκορωσία, δήλωσε τη Δευτέρα στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

Αντεπίθεση των Ουκρανών

Τα τελευταία 24ωρα, πάντως, οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούν να ανακτήσουν εδάφη κι έχουν ήδη ανακαταλάβει το Μακάριβ, μια πόλη περίπου 50 χλμ δυτικά του Κιέβου, όπως ανέφερε ο ουκρανικός στρατός σε ανάρτησή του στο Facebook. Παράλληλα υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Ρώσοι έχουν υπαναχωρήσει στα βόρεια του Κιέβου σε περιοχές που κρατούσαν σχεδόν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν και κάποια εδάφη στα νότια της χώρας τους με τον Τζάστιν Μπρονκ, αναλυτή της βρετανικής δεξαμενής σκέψης Royal United Services Institute (RUSI) να σημειώνει ότι η στρατηγική αυτή μπορεί να πιέσει τον Πούτιν να αναπροσαρμόσει τις τακτικές του. «Οι Ρώσοι έχουν οφθαλμοφανώς αποτύχει να καταλάβουν την Ουκρανία σε διάφορα μέτωπα. Έτσι προσπαθούν να υποχωρήσουν σε άλλες θέσεις πιο πίσω, να εδραιωθούν και να επικεντρωθούν σε μία προέλαση τη φορά -ειδικά γύρω από τη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία», είπε στο BBC.

Μετά από τυχόν κατάληψή της πόλης θα επιδιώξουν πιθανώς να αναδιατάξουν δυνάμεις, πολεμοφόδια και οπλικά συστήματα κατ’ αρχήν στο Ντονμπάς και στη συνέχεια ίσως στο Χάρκοβο. Ο Μπρονκ υπογραμμίζει πάντως ότι καθώς οι Ουκρανοί απωθούν τις ρωσικές δυνάμεις γύρω από το Ιρπίν κι άλλα προάστια μαζί με το Μακάριβ στα δυτικά, μπορούν να εμποδίσουν τα σχέδια του Πούτιν να καταλάβει το Κίεβο. «Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούν να κάνουν [οι ουκρανικές δυνάμεις] είναι να αποκόψουν μια ολόκληρη πλευρά της επιχειρούμενης περικύκλωσης του Κιέβου, που θα αναγκάσει τους Ρώσους είτε να σπάσουν τις γραμμές τους και να κινηθούν βόρεια εγκαταλείποντας της θέσεις τους, είτε να στείλουν σημαντικές ενισχύσεις για να κάμψουν την αντίσταση».

Οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου συνεχίζονται στο μεταξύ μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι είπε ότι οι διαπραγματεύσεις «προχωρούν βήμα-βήμα, αλλά προχωρούν». Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες είπε ότι διαβλέπει πρόοδο στις συζητήσεις. ««Από τις επαφές μου με διάφορους παράγοντες, στοιχεία διπλωματικής προόδου διαφαίνονται σε πολλά βασικά ζητήματα» και τα κέρδη είναι αρκετά για να τερματιστούν οι εχθροπραξίες τώρα, είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση δυτικού αξιωματούχου στο Associated Press, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι Πούτιν είναι έτοιμος για συμβιβασμό. Ο Υπ Εξ του, Σεργκέι Λαβρόφ, υποστήριξε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία είναι δύσκολες επειδή αλλάζουν συνεχώς τις θέσεις τους. «Η ουκρανική πλευρά αλλάζει διαρκώς θέση στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία», δήλωσε ο Ρώσος υπ ΕΞ σύμφωνα με το Reuters.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ντράγκι: Ο Πούτιν δεν δείχνει να ενδιαφέρεται για εκεχειρία

Στο μεταξύ ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στην ιταλική Βουλή δήλωσε ότι ο Πούτιν δεν δείχνει να ενδιαφέρεται να συναινέσει σε κατάπαυση του πυρός που θα επέτρεπε να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις για τον τεραμτισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με το Reuters ο Ιταλός πρωθυπουργός κάλεσε την Κίνα να μην βάλει πλάτες στη Ρωσία και να ενώσει τις δυνάμεις της στην κοινή προσπάθεια για την ειρήνευση στην Ουκρανία.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ