«Σκοπός του Πούτιν είναι να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, όπως έγινε με τη Βόρεια και τη Ν. Κορέα», δήλωσε ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Υπηρεσίας Πληροφοριών της Ουκρανίας.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο στρατηγός Kyrylo Budanov εκτιμά ότι «η Ρωσία ελπίζει να διχάσει την Ουκρανία, όπως συνέβη στην Κορέα και χωρίστηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Πούτιν προσπαθεί για τη δημιουργία ''Βόρεια και Νότιας Κορέας'' στην Ουκρανία».
Επίσης, τόνισε ότι οι Ουκρανοί θα συνεχίσουν να μάχονται απωθώντας τις ρωσικές δυνάμεις, οι οποίες εισήλθαν στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, δεσμευόμενος για «ολοκληρωτική αντίσταση από τους Ουκρανούς» με σκοπό να αποτρέψουν τη διάσπαση της χώρας από τη Ρωσία.
Τα σχόλια του Budanov ήρθαν λίγες μέρες αφότου οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν ότι ανακατέλαβαν εδάφη από τους Ρώσους. Άλλωστε, εδώ και έναν μήνα περίπου, όπως σημειώνεται στο Reuters, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προβάλει σθεναρή αντίσταση κατά των ρωσικών δυνάμεων, εν μέρει με τη βοήθεια δυτικού υλικού αλλά χωρίς επέμβαση του ΝΑΤΟ ή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων παρά τις εκκλήσεις του Κιέβου.
Έκκληση Ζελένσκι σε Δύση: «Δώστε μας όπλα, μην τα αφήνετε να μαζεύουν σκόνη»
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τη Δύση να δώσει στην Ουκρανία άρματα μάχης, αεροπλάνα και πυραύλους με σκοπό την απόκρουση των ρωσικών δυνάμεων, οι οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κιέβου στοχεύουν όλο και περισσότερο τις αποθήκες καυσίμων και τροφίμων.
ΟΗΕ για νεκρούς αμάχους Ουκρανία: Είναι πάνω από 1.100
Στο μεταξύ, η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανακοίνωσε την Κυριακή, 27 Μαρτίου, ότι 1.119 άμαχοι έχουν μέχρι στιγμής σκοτωθεί στην Ουκρανία και 1.790 έχουν τραυματιστεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα.
Περί τα 15 κορίτσια και 32 αγόρια, καθώς και 52 παιδιά των οποίων δεν έχει γίνει γνωστό το φύλο, συγκαταλέγονται στους νεκρούς, ανέφεραν τα Ηνωμένα Εθνη σε ανακοίνωσή τους που αφορά την περίοδο από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης Μαρτίου.
Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων αναμένεται να είναι σημαντικά υψηλότερος, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς οι πληροφορίες από ορισμένες περιοχές όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες φθάνουν πολύ αργά ενώ ορισμένες πληροφορίες εξακολουθούν να χρειάζονται επιβεβαίωση.
Αυτό αφορά κυρίως την πολιορκημένη Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία καθώς, τη Βολνοβάκια στην περιφέρεια του Ντονέτσκ και το Ιζιούμ στην περιφέρεια του Χάρκοβου, την Ποπάσνα και το Ρουμπίζνιε στην περιφέρεια του Λουχάνσκ και το Τροστιανέτς στην περιφέρεια του Σούμι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.
Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα με ευρεία περιοχή διασποράς, περιλαμβανομένου του βομβαρδισμού από βαρύ πυροβολικό και από συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών και από πυραυλικές και αεροπορικές επιθέσεις, σημειώνουν τα Ηνωμένα Έθνη.
«Συλλογική η ενοχή» αν δεν βοηθηθούν οι άμαχοι στη Μαριούπολη
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξει «συλλογική ενοχή» αν δεν γίνει κάτι για να βοηθηθούν οι άμαχοι στη Μαριούπολη, την πόλη αυτή της Ουκρανίας την οποία έχουν περικυκλώσει οι ρωσικές δυνάμεις. Τη δήλωση αυτή έκανε ο Ζαν-Ιβ Λεντριάν μιλώντας στο διεθνές φόρουμ της Ντόχα.
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας
Στο μεταξύ, νωρίτερα, έγινε γνωστό πως αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας θα συναντηθούν από την ερχόμενη εβδομάδα στην Τουρκία για ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων πρόσωπο με πρόσωπο, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Νταβίντ Αρακχάμια, ένας εκ των Ουκρανών διαπραγματευτών.
«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, αποφασίστηκε να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος, πρόσωπο με πρόσωπο, στην Τουρκία, από τις 28 έως τις 30 Μαρτίου», έγραψε σε ανάρτησή του στο Facebook.