Προσπάθεια για δημιουργία προσχήματος για περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία, χαρακτήρισε η πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ την αναγνώριση των ανεξάρτητων περιοχών από τον Πούτιν.
Μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Αμερικανίδα πρέσβης τόνισε πως η εντολή του Ρώσου προέδρου να εισέλθουν σε αυτές τις περιοχές ως «ειρηνευτές» είναι απλώς «ανοησία». «Γνωρίζουμε τι είναι πραγματικά» είπε ο Τόμας Γκρίνφιλντ για αυτές τις δυνάμεις στις δηλώσεις της χθες το βράδυ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση μετά τα διατάγματα του Πούτιν νωρίτερα χθες που αναγνώρισαν δύο φιλορωσικά εδάφη στην Ουκρανία, το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, ως ανεξάρτητα, διατάσσοντας στρατεύματα στα εδάφη στην περιοχή του Ντονμπάς.
«Ο Πούτιν δοκιμάζει το διεθνές μας σύστημα»
Η Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε ότι οι ενέργειες του Πούτιν τη Δευτέρα «έφεραν τον κόσμο μπροστά σε μια επιλογή». «Πρέπει να ενεργήσουμε και να μην γυρίσουμε το βλέμμα μας αλλού. Η ιστορία μας λέει ότι όταν κοιτάζουμε από την άλλη πλευρά μπροστά σε μια τέτοια εχθρότητα, αυτό μας κοστίζει πολύ» είπε. «Ο Πρόεδρος Πούτιν δοκιμάζει το διεθνές μας σύστημα. Δοκιμάζει την αποφασιστικότητά μας και βλέπει πόσο μακριά μπορεί να μας σπρώξει όλους».
Τα σχόλια της Τόμας Γκρίνφιλντ σηματοδότησαν τον πρώτο υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ που απαντά δημόσια στις ενέργειες του Πούτιν. Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μετά το διάταγμα του Πούτιν πως επιβάλλει νέες κυρώσεις στο εμπόριο και τη χρηματοδότηση στα δύο αυτά εδάφη ενώ η Τόμας Γκρίνφιλντ είπε πως οι ΗΠΑ θα λάβουν περαιτέρω μέτρα σήμερα για να αναγκάσουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει για «σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
«Πρέπει να καταστήσουμε σαφές πως μια επίθεση στην Ουκρανία είναι επίθεση στην κυριαρχία κάθε κράτους μέλους του ΟΗΕ και στον Χάρτη του ΟΗΕ και πως θα αντιμετωπιστεί με γρήγορες και σοβαρές συνέπειες» πρόσθεσε η Αμερικανίδα πρεσβευτής.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει επίσης να ανακοινώσει νέες κυρώσεις στη Ρωσία ως αποτέλεσμα της απόφασής του να αναγνωρίσει τα εδάφη αυτά, δήλωσε η Μπάρμπαρα Γούντγουόρντ, μόνιμη εκπρόσωπος του Ηνωμένου Βασιλείου στον ΟΗΕ. «Θα υπάρξουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες στις ενέργειές της» είπε η Γουντγουόρντ.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια υπερασπίστηκε τις ενέργειες της Μόσχας έναντι της Ουκρανίας, απηχώντας τα παράπονα του Πούτιν κατά της Δύσης και κατηγορώντας τις δυτικές χώρες ότι έδωσαν όπλα στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του ο πρεσβευτής της Ουκρανίας, Σεργκέι Κίσλιτσια προειδοποίησε πως η Ρωσία θα στοχεύσει περισσότερες χώρες εάν η διεθνείς κοινότητα δεν αντισταθεί στη Μόσχα. « Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα Ηνωμένα Έθνη είναι άρρωστα, αυτό είναι γεγονός. Έχουν πληγεί από τον ιό που εξαπλώθηκε από το Κρεμλίνο» είπε ο Κισλίτσια. «Θα υποκύψει σε αυτό τον ιό; Είναι στα χέρια των μελών».
Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ Zhang Jun έκανε μια λιτή δήλωση που απέφυγε να πάρει θέση. «Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν κάθε ενέργεια που μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις», είπε.
«Ο Πούτιν θέλει να γυρίσουμε στην εποχή των αυτοκρατοριών - Δεν είναι 1919, είναι 2022»
Επιστρέφοντας στην πρεσβευτή των ΗΠΑ, η Τόμας Γκρίνφιλντ είπε πως ο Πούτιν «έχει κάνει μια σειρά από ψευδείς ισχυρισμούς για την Ουκρανία, με στόχο τη δημιουργία προσχήματος για πόλεμο, και αμέσως μετά ανακοίνωσε πως τα ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στο Ντονμπάς».
Πρόσθεσε επίσης πως ο ισχυρισμός του Ρώσου προέδρου πως η Ουκρανία αναζητά πυρηνικά όπλα από τη Δύση είναι αναληθής, προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «δεν έχουν πρόθεση να προμηθεύσουν πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία και η Ουκρανία δεν τα θέλει».
Είπε ότι οι ισχυρισμοί του Πούτιν ότι η Ρωσία έχει νόμιμη αξίωση σε όλα τα εδάφη από τη ρωσική αυτοκρατορία πριν από 100 χρόνια θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κομητείες όπως η Φινλανδία, η Λευκορωσία, η Γεωργία και η Μολδαβία.
«Ουσιαστικά, ο Πούτιν θέλει ο κόσμος να ταξιδέψει πίσω στο χρόνο, στον χρόνο πριν από τα Ηνωμένα Έθνη σε μια εποχή που οι αυτοκρατορίες κυβερνούσαν τον κόσμο. Αλλά ο υπόλοιπος κόσμος έχει προχωρήσει. Δεν είναι το 1919, είναι το 2022», είπε προσθέτοντας: «Τα Ηνωμένα Έθνη ιδρύθηκαν με βάση την αρχή της αποαποικιοποίησης, όχι της επανεποικισμού και πιστεύουμε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν προς τα εμπρός χωρίς να γυρνάμε πίσω τον χρόνο».
Η συνάντηση της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας και άλλων χωρών μετά τις κινήσεις του Πούτιν, οι οποίες έχουν πυροδοτήσει φόβους ότι η αναγνώριση των περιοχών υπέρ της Μόσχας είναι η φάση έναρξης μιας ευρύτερης πιθανής στρατιωτικής επιχείρησης με στόχο την Ουκρανία.