Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να μετατραπεί σε σύγχρονο «Βιετνάμ» ή «Αφγανιστάν» για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
Όσο η φονική ρωσική στρατιωτική μηχανή καθυστερεί, παραμένοντας κολλημένη, και δεν μπορεί να καθυποτάξει την Ουκρανία, και όσο μεγαλώνει ο μακάβριος αριθμός με τα φέρετρα που φτάνουν στη Ρωσία με νεκρούς στρατιώτες, τόσο πληθαίνουν οι εσωτερικές αντιδράσεις -πέρα από τις διεθνείς.
Και όχι μόνον αυτό, αλλά υπάρχουν αναφορές περί ανάκτησης εδαφών της Ουκρανίας -όπως στο Ιρπίν- από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις.
Οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ρωσίας είναι καθημερινές όπως και οι χιλιάδες συλλήψεις -ως απάντηση του καθεστώτος Πούτιν. Το ίδιο συμβαίνει και στις κατειλημμένες πόλεις της Ουκρανίας, όπως στη Χερσώνα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής κάνουν χρήση δακρυγόνων για να διαλύσουν τους διαδηλωτές.
Την ίδια ώρα, ενώ ο πόλεμος του Πούτιν μπαίνει στον δεύτερο μήνα του, άμαχοι σκοτώνονται στην Ουκρανία, οικογένειες χωρίζονται, υποδομές -στρατιωτικές αλλά και πολιτικές- καταστρέφονται, άνθρωποι εκτοπίζονται.
Ενόψει μιας νέας προσφυγικής κρίσης, αλλά και προβλημάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που αναμένεται να προκύψουν εξαιτίας του πολέμου, η πίεση που ασκείται προς τη Μόσχα φέρνει και αυτή με τη σειρά της προβλήματα για τη ρωσική οικονομία, αλλά, βεβαίως, και για την «εικόνα» του Πούτιν.
Βόμβα μολότοφ στα τείχη του Κρεμλίνου
Ένας οργισμένος πολίτης στη Ρωσία καταγράφηκε σε βίντεο να ρίχνει μια βόμβα μολότοφ στο Κρεμλίνο. Η πράξη του δεν φέρνει απτά αποτελέσματα, δεν προκαλεί, φυσικά, καταστροφές στα επιβλητικά, κόκκινα τείχη της ρωσικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η βόμβα πλήττει την εικόνα της κυβέρνησης αυτής, καθώς πρόκειται για μια κίνηση με έντονο συμβολισμό.
Σε μια χώρα που προσπαθεί να ποινικοποιήσει τη διαμαρτυρία, την απόκλιση από τις κυβερνητικές οδηγίες -για ΜΜΕ αλλά και για πολίτες-, σε μια χώρα που συλλαμβάνει διαδηλωτές όταν εκφράζουν την αντίθεσή τους με τον πόλεμο του Πούτιν, ένας πολίτης αψηφά τις απειλές αυτές και ρίχνει ένα φλεγόμενο μπουκάλι, κοιτώντας στη συνέχεια τα κόκκινα τούβλα να αρπάζουν φωτιά. Και δεν είναι ο μόνος που αψηφά την κυβερνητική «γραμμή».
Την περασμένη εβδομάδα, 467 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα επειδή συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Συνολικά, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε τέτοιες διαδηλώσεις, αριθμός που δείχνει σαφέστατα πως στη χώρα υπάρχουν πολλοί πολίτες που εκφράζουν ενεργά την αντίθεσή τους στην εισβολή, ρισκάροντας μάλιστα να συλληφθούν από τις Αρχές, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν βίαιες μεθόδους καταστολής απέναντι στους διαμαρτυρόμενους.
Αντιπολεμικές διαμαρτυρίες ζωντανά στη ρωσική τηλεόραση
Οι διαδηλώσεις δεν πραγματοποιούνται μόνο στους δρόμους της Ρωσίας. Η ρωσική τηλεόραση έχει «φιλοξενήσει» ήδη τουλάχιστον δύο αξιοσημείωτα περιστατικά διαμαρτυρίας κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Στη μία περίπτωση, σε ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό της Ρωσίας, το προσωπικό πήγε κόντρα στο αφήγημα του Κρεμλίνου και παραιτήθηκε σε ζωντανή μετάδοση, με τη δήλωση «όχι στον πόλεμο», πριν μεταδώσει τη «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι, σε μια συμβολική πράξη αντίστασης.
Επίσης, η κρατική τηλεόραση της Ρωσίας μετέδωσε τη διαμαρτυρία Ρωσίδας δημοσιογράφου, της Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία εμφανίστηκε με αντιπολεμικό πλακάτ και διέκοψε το δελτίο ειδήσεων, καλώντας τους τηλεθεατές να μην πιστεύουν «την προπαγάνδα του καναλιού».
Όλα αυτά, αφού η κυβέρνηση Πούτιν ανακοίνωσε νομοσχέδιο για σύλληψη και φυλάκιση όσων μεταδίδουν ειδήσεις σχετικές με τον πόλεμο, τις οποίες το Κρεμλίνο θεωρεί ψευδείς.
Βαριές οι απώλειες για τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία
Παρότι η Ρωσία επισήμως δεν έχει παραδεχτεί σημαντικές απώλειες για τον στρατό της, πολλές άλλες πηγές πληροφοριών αναφέρουν πολύ μεγαλύτερα νούμερα νεκρών Ρώσων στρατιωτών.
Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η εκτίμηση της Συμμαχίας είναι έως 40.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί έως τώρα στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει δώσει στη δημοσιότητα πολύ λίγες πληροφορίες σχετικά με τις απώλειές της, λέγοντας στις 2 Μαρτίου ότι σχεδόν 500 στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 1.600 έχουν τραυματιστεί.
Από την άλλη, η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι σκότωσε έξι Ρώσους στρατηγούς, ενώ η Ρωσία αναγνωρίζει μόνο έναν νεκρό.
Ο ίδιος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι η εκτίμηση της συμμαχίας την περασμένη Τετάρτη, που μιλούσε για 7.000-15.000 Ρώσους στρατιώτες νεκρούς, βασίστηκε σε πληροφορίες από Ουκρανούς αξιωματούχους, σε -σκόπιμες ή μη- δημοσιεύσεις από τη ρωσική πλευρά και σε πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν από διάφορες ανοιχτές πηγές.
Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αρκεί να σημειώσουμε ότι η Μόσχα έχασε περίπου 15.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν σε διάστημα 10 ετών.
Τα στοιχεία του ΝΑΤΟ αντιπροσωπεύουν την πρώτη δημόσια εκτίμηση της συμμαχίας για τις ρωσικές απώλειες από την έναρξη του πολέμου.
Ωστόσο, οι αριθμοί που έχει επιβεβαιώσει η Μόσχα, η οποία έχει δώσει στη δημοσιότητα μόνο έναν απολογισμό, στις 2 Μαρτίου, είναι πολύ χαμηλότεροι.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, η Μόσχα είχε χάσει στις 2 Μαρτίου 498 στρατιώτες στην Ουκρανία. Από τότε, δεν έχει αναφερθεί ξανά στις απώλειές της.
Μια ρωσική εφημερίδα μετέδωσε ωστόσο, στις 21 Μαρτίου, πως 9.861 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία, πριν «κατεβάσει» το δημοσίευμα αυτό και ισχυριστεί πως δέχτηκε κυβερνοεπίθεση με στόχο τη διασπορά «ανακριβών πληροφοριών».
Ο Πούτιν έχασε τον 15ο ανώτατο διοικητή του -Η Ουκρανία «θερίζει» τη ρωσική στρατιωτική ελίτ
Ένας συνταγματάρχης είναι η πιο πρόσφατη «ήττα» του Πούτιν, καθώς η Ρωσία υφίσταται τη χειρότερη απώλεια στρατιωτικών ηγετών από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο ρωσικός στρατός έχασε έναν ακόμη διοικητή, τον 15ο από τους κορυφαίους στρατιωτικούς ηγέτες του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ο συνταγματάρχης Αλεξέι Σαρόφ έγινε ο τελευταίος υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος που πέθανε στον πόλεμο που έχει προκαλέσει τη μεγαλύτερη απώλεια ανώτερων στρατιωτικών της χώρας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Τρίτη.
Ο διοικητής του 810ου χωριστού τάγματος φρουρών της Ταξιαρχίας Ζούκοφ στους Ρώσους πεζοναύτες φέρεται να σκοτώθηκε στη Μαριούπολη, σύμφωνα με την «Daily Mail», μια πόλη στην οποία περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί εν μέσω πολιορκίας από τους Ρώσους εισβολείς.
Παραιτήθηκε σύμβουλος του Πούτιν και εγκατέλειψε τη Ρωσία
Σε μια ακόμα εξέλιξη, πιθανώς ιδιαίτερης σημασίας, ένας υψηλόβαθμος σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν παραιτήθηκε από το πόστο του στη ρωσική κυβέρνηση και εγκατέλειψε τη Ρωσία.
Ο Ανατόλι Τσουμπάις, απεσταλμένος του Πούτιν για την κλιματική αλλαγή, φέρεται να είναι αντίθετος με την εισβολή της χώρας του στην Ουκρανία και δεν προτίθεται να επιστρέψει στη Ρωσία, μεταδίδει το Reuters.
Ο Τσουμπάις, μέχρι τώρα, είναι ο πλέον προβεβλημένος υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος που έχει εκφράσει τη διαμαρτυρία του για την εισβολή στην Ουκρανία και έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε με δήλωσή του στο πρακτορείο RIA ότι ο σύμβουλος του Βλαντίμιρ Πούτιν και αρχιτέκτονας των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη μετασοβιετική Ρωσία παραιτήθηκε, προσθέτοντας ότι το έκανε με δική του πρωτοβουλία.
Άφαντος ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας
Στο μεταξύ, πληροφορίες διακινούνται σήμερα ότι ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, παραμένει άφαντος από τις 11 Μαρτίου.
Όπως παρατηρούν ουκρανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Άμυνας δεν έχει εμφανιστεί τις 12 από τις 28 ημέρες που μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Το γεγονός προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, αφού ο Σοϊγκού είναι άνθρωπος ιδιαίτερα ενεργός με τα ΜΜΕ, καθώς μέχρι πρότινος εμφανιζόταν συχνά. Μέχρι τις 11 Μαρτίου και από την έναρξη της ρωσικής εισβολής εμφανιζόταν καθημερινά.
Όπως είναι φυσικό, έχουν ξεσπάσει διάφορα σενάρια, ενώ μεγάλη αίσθηση είχε προκαλέσει και το γεγονός ότι η κόρη του υπουργού, η 31χρονη Ξένια, είχε εμφανιστεί πρόσφατα με… τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, παρότι ο πατέρας της ηγείται της εισβολής.
Στο στόχαστρο οι υπεύθυνοι για την αποτυχία της εισβολής
Η ρωσική εισβολή στη γείτονά της κρίνεται από αναλυτές μέχρι στιγμής αποτυχημένη, αφού οι Ρώσοι μετράνε βαριές απώλειες -πάνω από 10.000 στρατιώτες-, ενώ δεν έχουν καταφέρει να καταλάβουν κανένα μεγάλο αστικό κέντρο.
Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να έχει αρχίσει «εσωτερικές εκκαθαρίσεις» των υπευθύνων για αυτή την αποτυχία, με τον επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας, όπως είναι επόμενο, να θεωρείται ένας από τους πρώτους «στόχους».
Οι Ουκρανοί περνούν στην αντεπίθεση
Ένα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο για την κατάσταση που διαμορφώνεται έρχεται μέσω εκτιμήσεων των ΗΠΑ που αναφέρουν πως, σε ορισμένα σημεία της Ουκρανίας, ο ουκρανικός στρατός έχει περάσει πλέον στην αντεπίθεση.
Ο ουκρανικός στρατός εξαπολύει αντεπιθέσεις που κατέστησαν δυνατή, ιδίως στον νότο, την ανάκτηση εδαφών που είχαν καταλάβει ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες επικοινωνίας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Ο ουκρανικός στρατός «βρίσκεται τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», είπε ο Τζον Κίρμπι στο CNN, σημειώνοντας ότι «καταδιώκει Ρώσους στρατιώτες και τους απωθεί από περιοχές που είχαν καταλάβει».
«Γνωρίζουμε ότι έχουν πραγματοποιήσει αντεπιθέσεις (…), ειδικά τις τελευταίες ημέρες στο Μικολάιφ», μια πόλη-κλειδί στη νότια Ουκρανία, πρόσθεσε.
«Είδαμε τα εδαφικά κέρδη να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες» υπέρ της Ουκρανίας, δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Είναι μια πραγματική απόδειξη της ικανότητάς τους να πολεμούν σύμφωνα με τα σχέδιά τους, να προσαρμοστούν και, πάλι, να προσπαθήσουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.
Οι τελευταίες «δεν διεξάγουν τις επιχειρήσεις τους με τον συντονισμό που θα περίμενε κανείς από έναν σύγχρονο στρατό», ισχυρίστηκε ο Κίρμπι.
Ουκρανία-πόλεμος: Προβλήματα αντιμετωπίζει ο ρωσικός στρατός
«Οι διοικητές τους δεν επικοινωνούν πάντα, δεν υπάρχει πάντα συντονισμός μεταξύ αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων», είπε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Αμερικανός αξιωματούχος.
«Είδαμε εντάσεις μεταξύ των αεροπορικών και χερσαίων δυνάμεων για το πώς υποστήριζαν η μία την άλλη, καλά ή με δυσκολία», και το ίδιο ισχύει και για το ναυτικό, συνέχισε. «Έχουν προβλήματα με τη διοίκηση και τον έλεγχο» των στρατιωτών.
«Πολύ συγκεκριμένα, δυσκολεύονται να συνομιλήσουν μεταξύ τους και αυτό οδηγεί στη χρήση κινητών τηλεφώνων σε ορισμένες περιπτώσεις», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Επιπλέον, «τους τελειώνουν τα καύσιμα, τους τελειώνουν τα τρόφιμα».
Παράλληλα, από χθες δημοσιεύονται στοιχεία σχετικά με τις απώλειες του ρωσικού στρατού στον πόλεμο της Ουκρανίας, τα οποία δείχνουν πως οι αριθμοί ενδέχεται να είναι μεγαλύτεροι από εκείνους που έχει γνωστοποιήσει επίσημα η Μόσχα.
«Γι' αυτό πιστεύουμε ότι δεν έχουμε δει (σ.σ.: πρόσφατα) καμία πραγματική σημαντική πρόοδο από τους Ρώσους, εκτός από τον νότο», όπου οι δυνάμεις βρίσκονται πιο κοντά στη βάση οπισθοφυλακής τους στην Κριμαία, πρόσθεσε. «Οπότε, ναι, έχουν πρόβλημα», υποστήριξε.
Μεγάλες πόλεις στην Ουκρανία, ωστόσο, αντιμετωπίζουν ρωσικούς βομβαρδισμούς που έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αμάχους.