Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η Ρωσία θα εξαπολύσει πλήρη στρατιωτική επίθεση εντός 48 ωρών, πληροφορία την οποία μοιράστηκε ο Τζο Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα πάντα με Αμερικανούς αξιωματούχους, σε θέση μάχης βρίσκονται σχεδόν όλες οι ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με την Ουκρανία. Σχεδόν το 100% των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα βρίσκεται σε θέση μάχης, εκτίμησε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος, τονίζοντας παράλληλα πως ο Πούτιν είναι «όσο έτοιμος θα μπορούσε να είναι» για μια εισβολή στην Ουκρανία.
Η ατμόσφαιρα μυρίζει «μπαρούτι»: Το Κίεβο κήρυξε την Ουκρανία και επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ ζήτησαν «στρατιωτική βοήθεια» από τον Πούτιν.
Σε επιστολή που έστειλαν ξεχωριστά στον Ρώσο πρόεδρο οι ηγέτες των δύο περιοχών, κάνουν λόγο για την «αυξανόμενη ουκρανική επιθετικότητα» που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, ενώ χαρακτηρίζουν «γενοκτονία» την επίθεση εναντίον τους.
Η ΕΕ επέβαλε ήδη κυρώσεις στη Ρωσία, ενώ συνέρχεται σήμερα εκτάκτως διά ζώσης στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών.
Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει κυρώσεις στη Nord Stream 2 AG, την εταιρεία που είναι υπεύθυνη για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Reuters: Πού θα σταματήσει ο Πούτιν;
Σε ένα τέτοιο ζοφερό σκηνικό, το πρακτορείο Reuters επιχειρεί σε ανάλυσή του να απαντήσει στο ερώτημα «μέχρι πού θα φτάσει ο Πούτιν».
Τώρα που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και έχει διατάξει την ανάπτυξη «ειρηνευτικών δυνάμεων» στην περιοχή, «το ερώτημα είναι πού θα σταματήσει;», γράφει το πρακτορείο.
Στη συνέχεια, παρουσιάζει τρία πιθανά σενάρια για το μέλλον αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία.
Θα ασφαλίσει τις περιοχές των αυτονομιστών και δεν θα προχωρήσει περαιτέρω
Πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η αποστολή στρατευμάτων στις περιοχές των αυτονομιστών θα μπορούσε να αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς μια ευρεία εισβολή, άλλοι όμως πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι ένα σημείο λήξης της επιχείρησης του Πούτιν -ή έστω παύσης-, για να προσπαθήσει να πιέσει την Ουκρανία με διαφορετικούς τρόπους.
«Έτσι, θα βγει από τη δύσκολη θέση και θα έχει πετύχει κάτι. Θα μπορέσει να ισχυριστεί πως πέτυχε μια νίκη» είπε ο Τιμ Ρίπλεϊ, συγγραφέας του βιβλίου «Little Green Men: Putin's Wars Since 2014 - Μικροί Πράσινοι Άνθρωποι: Οι Πόλεμοι του Πούτιν από το 2014».
Ο ίδιος θεωρεί ότι τα πιθανότερα επόμενα βήματα της Ρωσίας δεν περιλαμβάνουν την άμεση κατάληψη άλλων περιοχών, αλλά την άσκηση πίεσης με άλλους τρόπους, όπως ο ναυτικός αποκλεισμός των ουκρανικών λιμανιών προς τη Μαύρη Θάλασσα. Ο στόχος θα ήταν να απειλήσει την Ουκρανία και να δείξει στο Κίεβο πως η βοήθεια της Δύσης δεν είναι ουσιαστική.
Παράλληλα, η Μόσχα έχει ήδη πετύχει κάποιους στόχους της, όπως το να αναγκάσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να παραδεχτούν δημόσια πως δεν θα στείλουν στρατεύματα για την προστασία της Ουκρανίας, ενώ έχει λάβει άδεια να στείλει μεγάλη στρατιωτική δύναμη στη Λευκορωσία.
«Η Λευκορωσία ήταν μια σημαντική κίνηση με στόχο την αλλαγή των ισορροπιών στην περιοχή. Μεταμορφώνει πλήρως το πώς το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί τα κράτη της Βαλτικής», είπε ο Ρίπλεϊ.
Συγκρούσεις για να διευρύνει την έκταση των περιοχών που κατέχουν οι αυτονομιστές
Αφού οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ελέγχουν μικρότερη από τη μισή έκταση των δύο επαρχιών που διεκδικούν, η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να επιχειρήσει μια διεύρυνση των περιοχών, χωρίς να πραγματοποιήσει ευρεία εισβολή. Τα μηνύματα της Μόσχας τις τελευταίες ώρες ήταν μπερδεμένα σχετικά με το αν υποστηρίζουν τις διεκδικήσεις για μεγαλύτερα τμήματα των περιοχών αυτών.
Ένας στόχος του Πούτιν θα μπορούσε να είναι η Μαριούπολη, το βασικό λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας. Η κατάληψη της περιοχής αυτής θα έδινε στη Μόσχα τη δυνατότητα να δημιουργήσει έναν σύνδεσμο μεταξύ της Κριμαίας και των αυτονομιστικών περιοχών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο των ακτών της Αζοφικής Θάλασσας, πιέζοντας έτσι οικονομικά το Κίεβο.
Όμως, μια στρατιωτική σύρραξη για την περιοχή αυτή της ανατολικής Ουκρανίας θα προκαλούσε πιθανώς σκληρότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με περιορισμένα στρατηγικά κέρδη. «Η κατάληψη έξι χωριών έξω από το Ντονέτσκ δεν αλλάζει πολλά», λέει ο Ρίπλεϊ.
Μια πλήρης εισβολή
Η Δύση, και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γερμανία, προειδοποιούν για μια εισβολή τις τελευταίες εβδομάδες. Αναλυτές είδαν το διάγγελμα του Πούτιν, το βράδυ της Δευτέρας, ως απόδειξη πως δεν θα σταματήσει αν δεν προκύψει μια νέα κυβέρνηση στην Ουκρανία, η οποία θα αναγνωρίζει τον ρόλο της Ρωσίας ως «ηγεμόνα».
«Φαίνεται πιθανό ο Πούτιν να σκέφτεται πολλά περισσότερα από το να πάρει στην κατοχή του ένα μέρος από τα ανατολικά της Ουκρανίας και να αναλάβει επισήμως την ευθύνη περιοχών που ήδη είχε υπό τον έλεγχό του», έγραψε ο δημοσιογράφος του «Guardian», Σον Γουόκερ.
«Τα τελευταία λόγια στο διάγγελμα Πούτιν, ότι αν το Κίεβο δεν σταματήσει τη βία τότε θα έχει την ευθύνη για την αιματοχυσία που θα ακολουθήσει, ήταν υπερβολικά δυσοίωνα. Ακούστηκαν σαν κήρυξη πολέμου», πρόσθεσε.