Με την κατάληψη τριών στρατηγικής σημασίας πόλεων στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, ο Πούτιν θέλει να διαμορφώσει τετελεσμένα στην ανατολική Ουκρανία.
Στο τελικό στάδιο φτάνει η αναμέτρηση για το Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, επισημαίνει σε ανάλυσή της η Deutsche Welle. Τα ρωσικά στρατεύματα,σύμφωνα με το γερμανικό μέσο ελέγχουν την πλειοψηφία του Λουχάνσκ, της έτερης περιφέρειας στα ανατολικά της χώρας και στρέφουν την κύρια δύναμη πυρός τους στο Ντονμπάς.
Οι τρεις πόλεις που μπορούν καθορίσουν την έκβαση της αναμέτρησης
Το Κρεμλίνο ξεχωρίζει τρεις πόλεις γράφει η DW. Πιέζει να καταλάβει το Σλόβιανσκ, το Κραματόρσκ και το Μπαχμούτ, τρεις πόλεις που εξακολουθούν να παραμένουν υπό ουκρανικό έλεγχο. Και οι τρεις έχουν στρατηγική αλλά και συμβολική σημασία και οι δύο πλευρές θα δώσουν μάχη για την επικράτηση.
Σλοβιάνσκ- Η αρχή του πολέμου του Ντονμπάς
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η ήσυχη πόλη Σλοβιάνσκ ήταν ελάχιστα γνωστή έξω από την περιφέρεια. Μια πόλη μόλις 100.000 κατοίκων, σχεδόν ποτέ δεν έγινε είδηση. Όλα αυτά άλλαξαν το 2014, όταν ντόπιοι αυτονομιστές ανέλαβαν τον έλεγχο της πόλης με τη βοήθεια των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με το γερμανικό μέσο.
Η Μόσχα, ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη. Το Σλοβιάνσκ έγινε το πρώτο φιλορωσικό προγεφύρωμα της περιοχής.
Γιατί εδώ, γιατί το Σλοβιάνσκ; Οι παρατηρητές πιστεύουν ότι η απάντηση είναι η γεωγραφία. Το Σλόβιανσκ βρίσκεται μακριά από μεγάλες πόλεις, αλλά αρκετά κοντά σε έναν στρατηγικά σημαντικό αυτοκινητόδρομο, τον Μ03, που συνδέει την πρωτεύουσα Κίεβο με το Χάρκοβο και συνεχίζει στα ρωσικά σύνορα κοντά στο Ροστόφ-ον-Ντον.
Τότε, μερικές δεκάδες ένοπλοι εισέβαλαν στο αρχηγείο της αστυνομίας, πήραν τον έλεγχο της τοπικής διοίκησης και κατέλαβαν την πόλη. Επικεφαλής τους ήταν ένας πρώην πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας, ο Ιγκόρ Γκίρκιν , με το παρατσούκλι Στρέλκοφ. Ο Γκίρκιν αυτοανακηρύχθηκε υπουργός Άμυνας της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ».
Ο στρατός της Ουκρανίας και οι υπηρεσίες πληροφοριών προσπάθησαν αμέσως να ανακαταλάβουν την πόλη. Οι μάχες που ξέσπασαν τον Απρίλιο μπορούν να θεωρηθούν ως η αρχή του πολέμου του Ντονμπάς.
Οι προσπάθειες της Ουκρανίας ήταν μάταιες. Έχασε στρατιώτες και βαρύ εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων. Η Ουκρανία κατάφερε τελικά να πάρει πίσω την πόλη τον Ιούλιο του 2014. Ο Γκίρκιν και περίπου χίλιοι αυτονομιστές μαχητές κατέφυγαν στο Ντόνετσκ.
Κραματόρσκ
Το Κραματόρσκ καταλήφθηκε επίσης από αυτονομιστές την άνοιξη του 2014, αλλά ανακαταλήφθηκε από την Ουκρανία μετά από περίπου τρεις μήνες. Οι μάχες επικεντρώθηκαν γύρω από το στρατηγικά σημαντικό στρατιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο η Ουκρανία μπόρεσε να κρατήσει καθολικά.
Το φθινόπωρο του 2015, το Κραματόρσκ έγινε το διοικητικό κέντρο του Ντόνετσκ. Κυβερνητικά τμήματα μεταφέρθηκαν από την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές πόλη του Ντόνετσκ στο Κραματόρσκ. Οι δυνάμεις του Ντονμπάς της Ουκρανίας έχουν την έδρα τους εκεί πλέον.
θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα της ανατολικής Ουκρανίας. Το Novokramatorsk Machine Building Plant, ή NKMZ, είναι ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια στην περιοχή και παράγει κυρίως εξοπλισμό εξόρυξης. Μέχρι το 2014, η Ρωσία ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης της. Όταν οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν τον Φεβρουάριο του 2022, η παραγωγή σταμάτησε.
Αρκετές εβδομάδες αργότερα, τον Απρίλιο, το Κραματόρσκ έγινε πρωτοσέλιδο όταν ένας ρωσικός πύραυλος έπληξε τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του. Πάνω από 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, οι περισσότεροι από τους οποίους πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, που ήλπιζαν να φύγουν.
Μπαχμούτ
Το Μπαχμούτ, η τρίτη βασική πόλη στην περιοχή, βρίσκεται δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στο Λισιτσάνσκ. Αυτός ο αυτοκινητόδρομος θεωρείται απαραίτητος δρόμος για τη διατήρηση του ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων. Δόθηκαν βαριές μάχες εδώ το 2014 και το 2015.
Κατά τη σοβιετική εποχή και μέχρι το 2016, tο Μπαχμούτ ήταν γνωστό ως Αρτεμόφσκ. Το παλιό του όνομα, Μπαχμούτ, αποκαταστάθηκε ως μέρος μιας προσπάθειας να ξεχαστεί η σοβιετική περίοδος. Επίσης, καταλήφθηκε για λίγο από φιλορώσους αυτονομιστές το 2014, αλλά η Ουκρανία ανέκτησε γρήγορα τον έλεγχο.
Το Μπαχμούτ, που έχει πληθυσμό περίπου 70.000, είναι η μικρότερη από τις τρεις πόλεις που απειλούνται. Ακόμα κι έτσι, έχει βασικό ρόλο στην ουκρανική οικονομία. Δύο εταιρείες έχουν ιδιαίτερη σημασία: Η Artwinery είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αφρωδών οίνων στην Ανατολική Ευρώπη και η Artemsii είναι γνωστή παραγωγός επιτραπέζιου αλατιού.
Η παραγωγή της αντιπροσωπεύει περίπου το 90% της κατανάλωσης αλατιού της Ουκρανίας. Η διανομή του καρυκεύματος σε όλη τη χώρα έχει καταστεί αδύνατη από την εισβολή της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Στη συνέχεια, το κόστος του αλατιού αυξήθηκε στην Ουκρανία. η εμπόλεμη χώρα.
Με την κατάληψη των τριών αυτών πόλεων η πλάστιγγα θα μπορούσε να γείρει αποφασιστικά υπέρ της Ρωσίας, ειδικά στη φάση του παρατεταμένου πολέμου που έχει περάσει η σύγκρουση στην Ουκρανία.