Την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κόκκινη Πλατεία «αποκωδικοποιεί» για το iefimerida.gr ο Δρ Αθανάσιος Δρούγος.
Ο διεθνολόγος-γεωστρατηγικός αναλυτής τονίζει ότι στο τέλος αυτά που είναι αξιοσημείωτα από την ομιλία του Ρώσου προέδρου, κατά τη διάρκεια των τελετών για την 77η επέτειο της Ημέρας της Νίκης, ήταν όσα δεν είπε.
Τι δεν είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τελευταία ομιλία του
«Δεν κήρυξε γενική επιστράτευση για ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Δεν κήρυξε νίκη σε έναν πόλεμο που πλέον διανύει την 77-78η μέρα του. Δεν απείλησε με το τακτικό πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας, κάτι που ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι έχουν κάνει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες. Ανέφερε τα κουραστικά και φαντασιοπληκτικά για τους ναζί αλλά όχι για την ''αποναζιστικοποίηση'', που ήταν ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του Κρεμλίνου για τον πόλεμο. Δεν απηύθυνε καν ένα γενικό κάλεσμα να συσπειρωθεί ο ρωσικός λαός γύρω από τη σημαία και για να περιζώσει τον ρωσικό πληθυσμό για επερχόμενες μεγάλες θυσίες στον πόλεμο της Ουκρανίας» λέει, αναφερόμενος στα κυριότερα σημεία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για τους στενούς παρατηρητές και αναλυτές της προεδρίας του Πούτιν, η ομιλία του στις 9 Μαΐου είχε διαμορφωθεί ως μια από τις πιο «χαλαρές» στα 22 χρόνια της προεδρίας του και με αρκετά εμφανή προβλήματα υγείας. Αν επρόκειτο να γίνουν σημαντικές διακηρύξεις, η Ημέρα της Νίκης -μια ιερή γιορτή για εκατομμύρια στη Ρωσία, σε μια εποχή που ο Πούτιν βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας προσοχής- θα ήταν η πλέον κατάλληλη.
Με το Κρεμλίνο να διεξάγει τώρα τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί αναλυτές αναζητούσαν «στοιχεία» για το πώς θα πλαισίωνε ο Πούτιν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος δεν δείχνει να πηγαίνει καλά για τη Ρωσία.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει να πηγαίνει καλά για τη Ρωσία
«Η 12λεπτη ομιλία του προσέφερε ελάχιστη ή καθόλου σαφήνεια. Δεν πρόσφερε επίσης καμία μετασχηματιστική αλλαγή πολιτικής στη μεγαλύτερη κρίση εξωτερικής πολιτικής της ηγεσίας του Πούτιν. Αναφέρθηκε στην κατάληψη της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την κατάληψη ή του ελέγχου περιοχών της νοτιοανατολικής Ουκρανίας από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου. Με το νέο ''σιδερένιο παραπέτασμα'' γύρω από τη Ρωσία, που χτίστηκε από τις σκληρές κυρώσεις των δυτικών δυνάμεων, ο Πούτιν έχει εξασφαλίσει το δικό του καθεστώς και πιθανότατα να είναι ικανοποιημένος με αυτό για χρόνια», αναφέρει ο Δρ Δρούγος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η ομιλία του Πούτιν περιείχε σημαντικά στοιχεία της μυθοποίησης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, του οποίου η μνήμη έχει διευρυνθεί ή παραμορφωθεί, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι Ρώσοι αναλυτές. Αντίθετα, το εύρος των μεγάλων απωλειών της Ρωσίας στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν έγινε γνωστό στον ρωσικό λαό.
Στις 27 Μαρτίου ήταν η τελευταία φορά που το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσημο απολογισμό νεκρών και αυτός ο απολογισμός -1.351- είναι μόνο ένα κλάσμα αυτού που λένε οι Ουκρανοί και οι δυτικοί αξιωματούχοι. Ο πραγματικός απολογισμός υπολογίζεται σε περισσότερους από 20.000.
Η αναγγελία έστω και μερικής επιστράτευσης θα σήμαινε την αποδοχή της ήττας
Ο Δρ Δρούγος σχολιάζει ότι η αναγγελία έστω και μερικής κινητοποίησης/επιστράτευσης θα σήμαινε την αποδοχή βαρύτερης ευθύνης από ό,τι συνεπάγεται η εκτέλεση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».
«Η ''κούφια'' ομιλία του σηματοδοτεί μια μεγάλη αποτυχία της ηγεσίας, η οποία είναι ιδιαίτερα εμφανής σε σύγκριση με την εξαιρετική απόδοση του Ζελένσκι. Εκτός από τη μνήμη για τον σοβιετικό ηρωισμό και τις τεράστιες απώλειες πριν από 77 χρόνια, ο Πούτιν αναφέρθηκε στα γνωστά και επαναλαμβανόμενα τροπάρια: Επιτέθηκε στη Δύση, στο ΝΑΤΟ και ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κατηγορώντας τους ότι ''εξευτελίζουν όχι μόνο ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και τους δορυφόρους τους, οι οποίοι πρέπει να προσποιούνται ότι δεν προσέχουν τίποτα και τα καταπίνουν όλα''».
Και ακριβώς όπως οι σοβιετικές δυνάμεις βοήθησαν να νικηθεί ο ναζισμός στην Ευρώπη, υποστήριξε, οι ρωσικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να δράσουν εναντίον της Ουκρανίας σε μια «προληπτική απόκρουση στην επιθετικότητα» από αυτούς που περιέγραψε ως υποστηριζόμενους από τη Δύση νεοναζί και «μπαντερίτες». Αυτή είναι μια προσβολή που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι αξιωματούχοι εναντίον των Ουκρανών, αναφερόμενοι στον ιστορικό Ουκρανό εθνικιστή ηγέτη του 20ού αιώνα, Στέπαν Μπαντέρα.
Ο Πούτιν δεν κήρυξε τη νίκη στην Ουκρανία, γιατί δεν υπάρχει νίκη
«Ενώ μίλησε για νεοναζί, ο Πούτιν δεν έκανε σαρωτικές δηλώσεις για ''αποναζιστικισμό'' της Ουκρανίας, κάτι που είχε δηλώσει ότι ήταν υψίστης σημασίας, καθώς ανακοίνωσε την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Δεν περίμενα από τον Πούτιν να κηρύξει πόλεμο ή γενική επιστράτευση. Η οποιαδήποτε κίνηση θα αμαύρωνε την εικόνα του και θα έθετε πιεστικά ερωτήματα σχετικά με τον χειρισμό του πολέμου. Θα ήταν σαν παραδοχή της ήττας. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, γίνεται αντιληπτό ως παταγώδης αποτυχία. Σημαίνει ότι η Ρωσία και ο στρατός της δεν είχαν αρκετή δύναμη και ηθικό ως και ότι η Ουκρανία προέβαλε απροσδόκητα ισχυρή αντίσταση. Αλλά η πιο χαρακτηριστική παράλειψη ήταν ότι ο Πούτιν δεν κήρυξε τη νίκη... Γιατί δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει νίκη», καταλήγει ο Έλληνας γεωστρατηγικός αναλυτής.