Ουκρανία: «Η Πολωνία να προστατεύει καλύτερα τους πρόσφυγες από κακοποίηση», λέει το Human Rights Watch - iefimerida.gr

Ουκρανία: «Η Πολωνία να προστατεύει καλύτερα τους πρόσφυγες από κακοποίηση», λέει το Human Rights Watch

Ουκρανοί πρόσφυγες περνούν τα σύνορα με την Πολωνία
Ουκρανοί πρόσφυγες περνούν τα σύνορα με την Πολωνία / Φωτογραφία: AP Photo / Czarek Sokolowski
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Προειδοποίησε για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας η μη κυβερνητική οργάνωση Human Rights Watch.

Η Πολωνία πρέπει να ενισχύσει «επειγόντως» τα μέτρα πρόληψης και επιτήρησης για την προστασία ων Ουκρανών προσφύγων στο έδαφός της, κυρίως των γυναικών, θυμάτων εμπορίας, βίας και βιασμών, ανέφερε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ανεπαρκή και ασυνεπή μέτρα για τον έλεγχο των οχημάτων και των κατοικιών ιδιωτών που προσφέρονται στους πρόσφυγες αυξάνουν τους κινδύνους της εμπορίας, της εκμετάλλευσης και της σεξιστικής βίας», εκτιμά το HRW σε έρευνα που βασίζεται σε συνεντεύξεις με 20 πρόσφυγες, εθελοντές και εκπροσώπους μκο.

Μαρτυρίες προσφύγων της Ουκρανίας «καίνε» ορισμένους Πολωνούς

Μεταξύ των μαρτυριών που παρατίθενται, αυτή μιας 29χρονης που δήλωσε ότι οι διαχειριστές ενός κλαμπ στο οποίο είχε δεχθεί δουλειά ως χορεύτρια προσπάθησαν να την εξαναγκάσουν στην πορνεία.

Άλλες τέσσερις γυναίκες που ρωτήθηκαν δήλωσαν επίσης ότι οι εργοδότες τους ήθελαν να τις κάνουν να δουλεύουν χωρίς αμοιβή. Η έκθεση υπενθυμίζει επίσης τη σύλληψη ενός Πολωνού που κατηγορείται για τον βιασμό μιας 19χρονης Ουκρανής που φιλοξενούσε.

«Κανένα συστηματικό μέτρο δεν εφαρμόστηκε για τον έλεγχο των μεταφορών ή των ιδιωτικών κατοικιών. Δεν υπάρχει κανένα σαφές σύστημα για να επισημαίνει τα προβλήματα», αποδοκιμάζει το HRW, παρατηρώντας ότι οι δυσκολίες για να βρεθεί και να πληρωθεί μια κατοικία θέτουν ορισμένους πρόσφυγες σε μεγάλο κίνδυνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Αφήνοντας την ευθύνη αυτή στους εθελοντές και τους ακτιβιστές, το βάρος της ασφάλειας των προσφύγων βαραίνει καλοπροαίρετους ανθρώπους, αλλά οι περισσότεροι είναι ανεκπαίδευτοι, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές και υποστήριξη», υπογραμμίζει η Χίλαρι Μαργκόλις, ερευνήτρια του HRW.

«Η δυνατότητά μας να ελέγχουμε τους οδηγούς (που τους αναλαμβάνουν) είναι περιορισμένη. Δεν είμαστε αστυνομία», δηλώνει ένας εθελοντής, εκτιμώντας ότι είναι ιδιαίτερα αργές οι διαδικασίες ελέγχου των βάσεων δεδομένων των οχημάτων.

Τί ανέφερε η οργάνωση για τα καταλύματα

Όσον αφορά τα καταλύματα, «οι προσπάθειες των εθελοντών και της κυβέρνησης μείωσαν τους κινδύνους, αλλά στον έλεγχο εξακολουθεί να μην υπάρχει συνέπεια», παρατηρεί το HRW. Έτσι οι κοινωνικές υπηρεσίες της Βαρσοβίας, που ελέγχουν το κατάλυμα προσωπικά, κατακλύζονται από τα χιλιάδες διαμερίσματα που πρέπει να επισκεφθούν.

Επιπλέον, κανένα από τα πέντε κέντρα υποδοχής που επισκέφθηκε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν είναι προβλέψει μέτρα «για τον εντοπισμό καταχρήσεων ή την αναγνώριση της ανάγκης για κατάλληλη ιατρική ή ψυχολογική θεραπεία έπειτα από έναν βιασμό ή βία με βάση το φύλο».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρότι οι πολωνικοί νόμοι περιορίζουν αυστηρά την άμβλωση, η πολωνική Ομοσπονδία Γυναικών και Οικογενειακού Προγραμματισμού, που δημιούργησε μια γραμμή γυναικολογικής βοήθειας, διαβεβαίωσε το HRW ότι δεν γνώριζε περιπτώσεις όπου Ουκρανές αντιμετώπιζαν την άρνηση να τους χορηγηθεί θεραπεία μετά από σεξουαλική βία.

Η οργάνωση «Άμβλωση χωρίς σύνορα» δήλωσε από την πλευρά της ότι βοήθησε 267 γυναίκες εκτοπισμένες στην Πολωνία να έχουν πρόσβαση στην άμβλωση από τις αρχές Μαρτίου έως τα μέσα Απριλίου, συχνά παρέχοντάς τους χάπια άμβλωσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ