Για την Ουκρανία η μάχη να εξασφαλίσει δυτικά άρματα μάχης ήταν μόνον η αρχή.
Με την απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν βαρέα τανκς Αbrams και τη Γερμανία να ανάψει το φως για την αποστολή Leopard μετά από μήνες διαφωνιών στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσουν τη ρωσική επιθετικότητα, στο Κίεβο στρέφουν τώρα την προσοχή τους στο επόμενο λογικό βήμα, όπως το βλέπουν, την παράδοση σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών.
Ο διευθυντής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Αντρίι Γέρμακ είπε ότι χρειάζονται εκατοντάδες άρματα μάχης την ώρα που ο πρόεδρος Βολίντιμιρ Ζελένσκι χαιρέτιζε την απόφαση των δυτικών συμμάχων της χώρας του καλώντας τους να παράσχουν στο Κίεβο μεγάλους αριθμούς τανκς σύντομα.
«Το κλειδί τώρα είναι η ταχύτητα και οι ποσότητες. Ταχύτητα στην εκπαίδευση των δυνάμεών μας, ταχύτητα στην παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία σε μεγάλους αριθμούς», δήλωσε στο νυχτερινό μήνυμά του.
Δώρο γενεθλίων στον Ζελένσκι τα τανκς της Δύσης στην Ουκρανία
Ο Ζελένσκι γιόρτασε χθες τα 45α γενέθλιά του και τα δώρα που έλαβε -δεν ήταν μόνο από τη Γερμανία, αλλά και από τις ΗΠΑ, που στέλνουν στο Κίεβο 31 Abrams. Η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης Μπάιντεν ήλθε μετά την επιβεβαίωση από τη Γερμανία ότι θα στείλει 14 από τα Leopard 2A6, που διαθέτει, στην Ουκρανία και θα επιτρέψει σε συμμαχικές χώρες να πράξουν το ίδιο.
Η απόφαση της κυβέρνησης Σολτς άναψε το πράσινο φως σε άλλες χώρες, όπως η Φινλανδία, η Ισπανία, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, η Πολωνία και η Νορβηγία να στείλουν κι αυτές στην Ουκρανία Leopard.
O Ζελένσκι πανηγύρισε για τα «εξαιρετικά καλά νέα», χαρακτηρίζοντας «πολύ ισχυρό βήμα» την απόφαση του Μπάιντεν για τα Abrams. «Υπάρχει ένας συνασπισμός αρμάτων μάχης. Υπάρχει μια απόφαση να ξεκινήσει η προμήθειά μας με τανκς για την άμυνά μας, σύγχρονων αρμάτων μάχης», είπε.
Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι αρκούν 100 άρματα μάχης στην Ουκρανία για να μπορέσει να αποκρούσει μια εαρινή ρωσική επίθεση και να ανακαταλάβει εδάφη. Η πρώτη παρτίδα των Leopard 2 αναμένεται να φθάσει στο Κίεβο σε τρεις μήνες.
Ο Ζελένσκι ζητάει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά
Ο Ζελένσκι είπε ακόμη ότι μίλησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ και ζήτησε να προστεθούν στις δεσμεύσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη.
Ανάλογο αίτημα για μαχητικά αεροσκάφη – που έχουν επανειλημμένα απορρίψει νατοϊκοί σύμμαχοι – υπέβαλε και ο Ουκρανός ΥΠ ΕΞ, Νμτίτρο Κουλέμπα στον Πολωνό ομόλογό του, Ζμπίγκνιου Ράου.
Για τον σύμβουλο του Ουκρανού υπουργού Άμυνας, Γιούρι Σακ, τα μαχητικά αεροσκάφη θα είναι «το επόμενο μεγάλο εμπόδιο». «Αν τα πάρουμε το πλεονέκτημα στα μέτωπα θα είναι τεράστιο. Δεν μιλάμε μόνον για F-16. Αυτό που ζητάμε είναι μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης γενιάς», είπε.
Αν και οι προηγούμενες εκκλήσεις της Ουκρανίας για αμερικανικής κατασκευής μαχητικά έπεσαν εις ώτα μη ακουόντων, η ολλανδική κυβέρνηση είπε πρόσφατα ότι θα εξέταζε το ενδεχόμενο να στείλει στο Κίεβο κάποια από τα 50 αεροσκάφη της σε συντονισμό με συμμάχους. Μέχρι τώρα η Ουκρανία έχει λάβει μόνον μαχητικά σοβιετικής εποχής και ανταλλακτικά για την πολεμική της αεροπορία.
Επόμενο βήμα η αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία;
Ήδη πάντως έχουν ξεκινήσει εσωτερικός διάλογος μεταξύ δυτικών συμμάχων για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία, όπως αναφέρει το Politico, επικαλούμενο δυτικούς στρατιωτικούς αξιωματούχους και διπλωμάτες. «Το επόμενο φυσικό βήμα θα ήταν μαχητικά», δήλωσε διπλωμάτης χώρας της βόρειας Ευρώπης.
Αλλά το θέμα αναμένεται να αποδειχθεί πολύ πιο ακανθώδες από εκείνο των αρμάτων μάχης. Πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε ότι οι κυβερνήσεις τους δεν θεωρούν «απαγορευτική εξ’ αρχής» την ιδέα, σημειώνουν όμως ότι παραμένουν οι φόβοι μιας κλιμάκωσης με τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ έχουν πει στην Ουκρανία ότι «προς το παρόν δεν τίθεται θέμα», είπε ο διπλωμάτης για να προσθέσει: «υπάρχει μια κόκκινη γραμμή, αλλά το περασμένο καλοκαίρι υπήρχε κόκκινη γραμμή και για HIMARS (εκτοξευτές πολλαπλών πυραύλων) και υπήρξε κινητικότητα, όπως και στο θέμα των τανκς».
Ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε στο Politico την ταχύτητα κλιμάκωσης της δυτικής βοήθειας προς τη Δύση. «Σήμερα είναι ασύλληπτο το θέμα των μαχητικών, αλλά ίσως κάνουμε αυτή την κουβέντα σε δύο – τρεις εβδομάδες».
Υπουργοί άμυνας χωρών συμμάχων της Ουκρανίας αναμένεται να μετάσχουν σε νέα σύνοδο στην αμερικανική στρατιωτική βάση Ράμσταϊν της Γερμανίας, όπου το θέμα της αεροπορικής υποστήριξης προς το Κίεβο αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο.
Τον περασμένο μήνα ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών, Ράστισλαβ Κάσερ, είχε πει ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να παραδώσει σοβιετικής κατασκευής MiG-29 στην Ουκρανία και ότι συζητά με νατοϊκούς εταίρους πώς να το δρομολογήσει.
Άλλοι σημαίνοντες πολιτικοί είναι πάντως πιο συγκρατημένοι, όπως ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, που απέκλεισε χθες την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία επικαλούμενος την ανάγκη να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση. «Δεν θα γίνουν παραδόσεις μαχητικών στην Ουκρανία. Αυτό έχει καταστεί σαφές από πολύ νωρίς και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ».
Ωστόσο, κάποιοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η σύνοδος των ΥΠ ΑΜ τον επόμενο μήνα στη βάση Ράμσταϊν θα εστιάσει στην κατάστρωση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση που υπάρξει επιτακτική ανάγκη κάποια στιγμή στο μέλλον για μαχητικά.