Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν εξελίσσεται σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη και αντίπαλο δέος του Πούτιν, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Politico.
Με μια ομιλία κόλαφο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χθες, Τετάρτη η πρόεδρος της Κομισιόν διατράνωσε ότι θα καταστήσει την ΕΕ πρωταγωνιστή των εξελίξεων και δεν θα κάνει βήμα πίσω μέχρι να πληρώσουν όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.
Το έκτο πακέτο μέτρων ακόμα σκληρότερο
Παρουσιάζοντας το έκτο πακέτο μέτρων την Τετάρτη, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδραίωσε τη θέση της στην πρωτοπορία των ηγετών της Δύσης που καταγγέλλουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και απαιτούν λογοδοσία για τους πολεμοκάπηλους της Μόσχας, σημειώνει το Politico.
Το έκτο πακέτο περιλαμβάνει μερικές από τις πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν ως στόχο να καταστραφεί η οικονομία του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς και οι φίλοι και οι προπαγανδιστές που έθεσαν σε κίνηση την καταστροφική δικτατορία του - συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Κύριλλου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο οποίος έχει βεβηλώσει το αξίωμά του, ευλογώντας ουσιαστικά αιματοχυσία στην Ουκρανία.
Τα προτεινόμενα νέα μέτρα της ΕΕ περιλαμβάνουν σταδιακή, πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, με την αγορά αργού πετρελαίου να παύει εντός έξι μηνών και την αγορά διυλισμένου πετρελαίου να τελειώνει εντός του έτους. Ορισμένες χώρες της ΕΕ επιδιώκουν εξαιρέσεις στις προθεσμίες, αλλά το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα θα είναι να σταματήσει η αγορά από τους ευρωπαίους πελάτες της πιο προσοδοφόρας εξαγωγικής δραστηριότητας της Ρωσίας.
«Ατσάλινη» Φον ντερ Λάιεν
Ωστόσο, στην ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, η Φον ντερ Λάιεν όχι μόνο μίλησε με τεχνοκρατικό κύρος για τα οικονομικά μέτρα αλλά και με την ηθική σαφήνεια που κατά καιρούς διέφυγε από άλλους ηγέτες της ΕΕ τους τελευταίους μήνες, όπως ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς που έχει παλέψει με την διστακτικότητα της χώρας του να εμπλακεί σε στρατιωτικές συγκρούσεις ή τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε εμπλακεί σε μια προεκλογική εκστρατεία και για μήνες έκανε γλυκανάλατα σχόλια σχετικά με την ελπίδα να συνεργαστεί με τον Πούτιν.
Ήταν στιγμές στην ομιλία της που ο Φον ντερ Λάιεν μίλησε με ατσάλινη αποφασιστικότητα. «Πρώτον, απαριθμούμε υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και άτομα που διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στην Μπούτσα και εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την απάνθρωπη πολιορκία της πόλης της Μαριούπολης», επεσήμανε. «Αυτό στέλνει ένα άλλο σημαντικό μήνυμα σε όλους τους δράστες του Κρεμλίνου: Ξέρουμε ποιοι είστε. Θα σας κάνουμε να λογοδοτήσετε. Δεν θα ξεφύγετε από αυτό».
Άλλες φορές, μίλησε με επίκεντρο το σαρωτικό χαρακτήρα της ιστορίας και την επιτακτική ανάγκη να κατανοηθούν οι φρικτές συνέπειες της επιστροφής ενός ολικού πολέμου σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Ημέρας της Ευρώπης
Ο Γερμανίδα πρόεδρος της Κομισιόν, τρεις φορές υπουργός και εκπαιδευόμενη της πρόσφατα συνταξιούχου καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, άνοιξε την ομιλία της εν όψει του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης την ερχόμενη Δευτέρα.
«Είναι τα 72α γενέθλια της Ένωσής μας», είπε. «Και αυτήν την Ημέρα της Ευρώπης, θα μιλήσουμε φυσικά για την Ένωση του μέλλοντος- πώς θα την κάνουμε πιο δυνατή, πιο ανθεκτική, πιο κοντά στους ανθρώπους της. Αλλά την απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα, δεν μπορούμε να τη δώσουμε μόνοι μας αυτές τις μέρες. Η απάντηση δίνεται και στην Ουκρανία».
«Δίνεται στο Χάρκοβο, όπου πρώτοι οι Ουκρανοί μπαίνουν στην εμπόλεμη ζώνη για να βοηθήσουν όσους τραυματίστηκαν από ρωσικές επιθέσεις», συνέχισε η Φον ντερ Λάιεν. «Δίνεται στη μικρή πόλη Μπούτσα, όπου οι επιζώντες αντιμετωπίζουν τις φρικαλεότητες που διαπράττουν εναντίον αμάχων οι Ρώσοι στρατιώτες. Και δίνεται αυτές τις μέρες στη Μαριούπολη, όπου οι Ουκρανοί αντιστέκονται σε μια ρωσική δύναμη που υπερτερεί κατά πολύ...«το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης μας γράφεται επίσης στην Ουκρανία», υπογράμμισε.
Τι θα γίνει με την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δεν αναφέθηκε συγκεκριμένα για την επείγουσα αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, για την οποία η Επιτροπή πρέπει σύντομα να εκδώσει επίσημη «γνωμοδότηση». Αλλά κατέστησε σαφές για άλλη μια φορά ότι έβλεπε την Ουκρανία ως μελλοντικό μέλος της ΕΕ μακροπρόθεσμα. Πρότεινε μάλιστα να αρχίσει η ΕΕ να εργάζεται για ένα πακέτο ανάκαμψης που «θα άνοιγε τελικά το δρόμο για το μέλλον της Ουκρανίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ανώτατοι αξιωματούχοι στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ελπίζουν ότι τουλάχιστον οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ψηφίσουν για την απονομή του καθεστώτος «υποψήφιου» στην Ουκρανία στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες στα τέλη Ιουνίου.
Οι Ουκρανοί αναγνωρίζουν ότι μια διαδικασία προσχώρησης θα διαρκούσε πολλά χρόνια, αλλά και μόνο ο καθορισμός του καθεστώτος υποψήφιας χώρας θεωρείται ως μια κρίσιμης σημασίας τόνωση για το ηθικό των Ουκρανών. Αυτό το βήμα, λένε, θα προσφέρει σταθερή επιβεβαίωση ότι για το δυτικό, δημοκρατικό μέλλον που υποστηρίζει η πλειοψηφία των Ουκρανών αξίζει πράγματι να πεθάνουν στρατιώτες, ακόμα και σε μεγάλους αριθμούς, γράφει το Politico.
Θεματοφύλακας των σχέσεων με την Ουάσινγκτον
Όπως σημειώνει το Politico,τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με ανώτερους διπλωμάτες της ΕΕ και των ΗΠΑ, η Φον ντερ Λάιεν έχει πάρει στα χέρια της τον διατλαντικό διάλογο για τη Ρωσία και την πολιτική κυρώσεων, και έγινε ο κύριος συνομιλητής του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν - η γυναίκα που καλεί ο Λευκός Οίκος όταν η Αμερική θέλει να μιλήσει η ΕΕ.
Ηγέτης στην πολιτική κυρώσεων
Και αυτή και η ομάδα της έχουν λάβει τα εύσημα για την καθοδήγηση μέσα από τις συνηθισμένες παγίδες διχόνοιας της ΕΕ σχετικά με την πολιτική κυρώσεων, φέρνοντας με επιτυχία το ένα πακέτο κυρώσεων μετά το άλλο, με σχετικά περιορισμένη διαφωνία.
Η ομιλία της Τετάρτης ουσιαστικά σηματοδότησε το τελευταίο βήμα σε αυτή την προσπάθεια, καθώς η Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε το πολυαναμενόμενο σχέδιο για κυρώσεις για το πετρέλαιο, για το οποίο πολλές πρωτεύουσες, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, είχαν εκφράσει σοβαρή ανησυχία, παρόλο που αναγνώρισαν την επείγουσα ανάγκη τερματισμού της εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και διακοπή των κρίσιμων ροών εσόδων του Πούτιν.\
Το νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο εξακολουθεί να απαιτεί ομόφωνη έγκριση και από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, θα αποκόψει επίσης τη Sberbank, τη μεγαλύτερη καταναλωτική τράπεζα της Ρωσίας, από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT, καθώς και δύο άλλες μεγάλες τράπεζες.
Χτυπάει τον Πούτιν εκεί που πονάει
«Με αυτό, χτυπάμε τράπεζες που είναι κρίσιμες για το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ικανότητα του Πούτιν να καταστρέφει», είπε η Φον ντερ Λάιεν. «Αυτό θα εδραιώσει την πλήρη απομόνωση του ρωσικού χρηματοπιστωτικού τομέα από το παγκόσμιο σύστημα».
Με κάθε τρόπο στο πλευρό των Ουκρανών
Στην ομιλία της, η Φον ντερ Λάιεν παρουσίασε φιλόδοξα σχέδια για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ύψους εκατοντάδων δισεκατομμυρίων, για τα οποία είπε ότι η ΕΕ πρέπει να φέρει «πολύ συγκεκριμένη ευθύνη». Σημείωσε δε, ότι η Ουκρανία χρειάζεται τώρα περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα σε βοήθεια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μόνο και μόνο για να διατηρηθεί η χώρα όρθια όσο ο πόλεμος συνεχίζεται.
Αλλά ήταν μια πραγματική ρητορική άνθηση της Φον ντερ Λάιεν, με την καταγγελία απέναντι στον Πούτιν και τον πόλεμο, που έδειξε ότι η πρόεδρος της Κομισιόν κατοχύρωσε σταθερή και ηγετική θέση σε μια κρίση που, όσο απίθανο κι αν είναι, πρόκειται να επισκιάσει την πανδημία του κορωνοϊού όταν θα γράφονται ιστορικά βιβλία για την περίοδο της θητείας της.
«Ο Πούτιν ήθελε να εξαλείψει την Ουκρανία από τον χάρτη», είπε η Φον ντερ Λάιεν. «Και σαφώς δεν θα τα καταφέρει»,ανέφερε σε αυστηρό τόνο. «Αντίθετα: η Ουκρανία αναδύθηκε με γενναιότητα και ενότητα. Και είναι η δικιά του χώρα, η Ρωσία, που ο Πούτιν βουλιάζει», σημείωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην εμβληματική της ομιλία ενώπιον των ευρωβουλευτών.