Ο ΟΗΕ ζήτησε σήμερα 5,6 δισεκ. δολάρια (5,2 δισεκ. ευρώ) για να καλύψει τις ανθρωπιστικές ανάγκες της φετινής χρονιάς για 11,1 εκατ. ανθρώπους στην Ουκρανία, για 4,2 εκατ. πρόσφυγες και για τις κοινότητες που τους έχουν υποδεχθεί στην Ευρώπη.
«Σχεδόν έναν χρόνο μετά ο πόλεμος εξακολουθεί να προκαλεί νεκρούς, καταστροφές και εκτοπισμούς καθημερινά και σε τρομακτική κλίμακα», δήλωσε ο επικεφαλής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς.
«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να φτάσουμε στις πιο δυσπρόσιτες κοινότητες, περιλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται κοντά στη γραμμή του μετώπου. Τα δεινά του ουκρανικού λαού κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει -- εξακολουθεί να έχει ανάγκη τη διεθνή στήριξη», πρόσθεσε ο Γκρίφιθς.
Ουκρανία: Το 86% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά
Φέτος οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ θα χρειαστούν 3,9 δισεκ. δολάρια για να βοηθήσουν τους 11,1 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία και 1,7 δισεκ. για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες 4,2 εκατ. προσφύγων και τις κοινότητες που τους έχουν υποδεχθεί σε διάφορες χώρες της ανατολικής Ευρώπης.
Το μεγαλύτερο μέρος της βοήθειας για τους πρόσφυγες θα πάει στην Πολωνία, τη χώρα όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι Ουκρανοί πρόσφυγες, και στην Μολδαβία, από όπου περνά μεγάλος αριθμός προσφύγων που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.
Τον Ιανουάριο είχε δοθεί σε περίπου 4,9 εκατ. Ουκρανούς καθεστώς προσωρινής προστασίας από την ΕΕ, ή αντίστοιχα καθεστώτα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Περίπου το 86% των προσφύγων είναι γυναίκες και παιδιά.
«Η Ευρώπη απέδειξε ότι είναι σε θέση να αναλάβει τολμηρή συλλογική δράση για να βοηθήσει τους πρόσφυγες», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φίλιπο Γκράντι σε ανακοίνωσή του.
«Ωστόσο δεν θα πρέπει να θεωρούμε αυτή την απάντηση ή τη φιλοξενία των κοινοτήτων υποδοχής δεδομένες», επέμεινε ζητώντας «συνεχή διεθνή στήριξη (...) μέχρις ότου οι πρόσφυγες να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια».
Στην έκκλησή του ο ΟΗΕ υπογραμμίζει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «επηρέασε σημαντικά την πρόσβαση σε μέσα επιβίωσης και διατάραξε τη σταθερότητα της αγοράς, κυρίως στη νότιο τμήμα και σε περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο τα ανθρώπινα δεινά».
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τρόφιμα και άλλα ζωτικής σημασίας αγαθά παραμένουν «σε μεγάλο βαθμό διαθέσιμα» στις περισσότερες περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο, αλλά «πολλοί άνθρωποι δυσκολεύονται να τα πληρώσουν».
Εξάλλου «είναι πολύ δύσκολο να τα προμηθευτούν οι περιοχές που υφίστανται συνεχείς βομβαρδισμούς».