Το Συμβούλιο Ασφαλείας που συγκλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (7/3) εστίασε στην ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει την Ουκρανία, έπειτα από την εισβολή ης Ρωσίας.
Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζονται «ασφαλείς διαδρόμους για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε περιοχές εχθροπραξιών» στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Μάρτιν Γκρίφιθς.
«Άμαχοι σε μέρη όπως η Μαριούπολη, το Χάρκοβο, η Μελιτόπολη και αλλού χρειάζονται απεγνωσμένα βοήθεια, ειδικά ιατρικές προμήθειες που σώζουν ζωές», πρόσθεσε, απευθυνόμενος σε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ αφιερωμένη στην ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
«Υπάρχουν πολύ τρόποι, αλλά αυτό πρέπει να γίνει σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις των μερών σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου», επισήμανε ακόμη ο Γκρίφιθς.
Είναι ενδεικτικό, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η υπηρεσία προσφύγων του ΟΗΕ, περισσότεροι από 1,7 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν τραπεί σε φυγή μετά τη ρωσική εισβολή και έχουν περάσει μέχρι στιγμής στην Κεντρική Ευρώπη. Ταυτόχρονα, χιλιάδες άλλοι τρέχουν προς τα σύνορα.
Πάνω από 1.000.000 οι πρόσφυγες που μετέβησαν στην Πολωνία
Το βράδυ της Κυριακής (6/3) είχε γίνει γνωστό πως ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ο αριθμός των προσφύγων από την Ουκρανία που έφτασαν στην Πολωνία, όπως ανακοίνωσε η Πολωνική Συνοριοφυλακή.
«Είναι ένα εκατομμύριο ανθρώπινες τραγωδίες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι που εκδιώχθηκαν από το σπίτι τους λόγω του πολέμου» από τις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η πολωνική υπηρεσία. Σε αυτήν προστίθεται πως πρόκειται για «ένα εκατομμύριο άνθρωποι που άκουσαν τους συνοριοφύλακες να τους λένε μόλις πέρασαν τα σύνορα: Είστε ασφαλείς».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας της Γερμανίας, Χουμπέρτους Χάιλ, εκτίμησε ότι οι πρόσφυγες από την Ουκρανία θα χρειαστεί να παραμείνουν για καιρό στη χώρα του.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών, μέχρι το πρωί είχαν καταγραφεί στη Γερμανία 50.294 άτομα που ζητούσαν καταφύγιο από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο πραγματικός αριθμός ωστόσο, διευκρινίζεται, μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος, καθώς στα σύνορα π.χ. της Πολωνίας δεν γίνονται συστηματικοί έλεγχοι, αλλά μόνο περιστασιακοί.