Στους 925 έχουν φτάσει οι άμαχοι νεκροί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, που ξεκίνησε με την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Το γραφείο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, ότι κατέγραψε 2.421 θύματα μεταξύ των αμάχων στην Ουκρανία -925 σκοτώθηκαν και 1.496 τραυματίστηκαν. Ο απολογισμός αφορά μέχρι τα μεσάνυχτα της 20ής Μαρτίου.
Παράλληλα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε πως σχεδόν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας ως άμεσο αποτέλεσμα του πολέμου, με βάση μια έρευνα που διεξήγαγε μεταξύ 9 και 16 Μαρτίου.
«Η κλίμακα του ανθρώπινου πόνου και του αναγκαστικού εκτοπισμού λόγω του πολέμου ξεπερνά κατά πολύ κάθε σχεδιασμό για το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Αντόνιο Βιτορίνο, γενικός διευθυντής του ΔΟΜ. Πρόσθεσε ότι, ομάδες του Οργανισμού παρείχαν βοήθεια σε χιλιάδες ανθρώπους, αλλά η πρόσβαση σε όσους βρίσκονται σε περιοχές που επλήγησαν σοβαρά παραμένει ανέφικτη.
Νοσοκομείο στο Κίεβο φροντίζει άρρωστα ορφανά που απομακρύνθηκαν από τη βορειοανατολική Ουκρανία
Κάποια από τα πιο ευάλωτα ορφανά της Ουκρανίας μεταφέρθηκαν σε ένα σχετικά ασφαλές μέρος, σε ένα νοσοκομείο στο Κίεβο, όπου οι γιατροί ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να τους παράσχουν φροντίδα και να πραγματοποιήσουν σωτήριες για τη ζωή τους χειρουργικές επεμβάσεις.
Περισσότερα από 70 παιδιά, μεταξύ αυτών βρέφη, που πέρασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε καταφύγια, στην υπό πολιορκία πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, απομακρύνθηκαν με ασφάλεια, είπαν ντόπιοι αξιωματούχοι το Σαββατοκύριακο.
Τα περισσότερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, όμως ορισμένα εξ αυτών ήταν πολύ άρρωστα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Τέσσερα βρέφη λαμβάνουν αυτήν τη στιγμή φροντίδα στο Καρδιολογικό Κέντρο του Κιέβου.
«Τα παιδιά αυτά δεν έχουν γονείς, ζουν σε ένα ορφανοτροφείο. Και τα τέσσερα γεννήθηκαν πρόωρα φέτος», είπε ο Μπόρις Τοντούροφ, ένας καρδιοχειρουργός στο Καρδιολογικό Κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με όσα μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή, βρέθηκαν σε μια κατάσταση όπου χρειάζονταν βοήθεια, όμως δεν υπήρχε κανείς να τα βοηθήσει, διότι οι εχθροπραξίες είχαν ξεκινήσει», εξήγησε. Πρόσθεσε, τέλος, πως δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν στο Λβιβ, καθώς η κατάσταση της υγείας τους ήταν «κρίσιμη».