ΟΑΣΕ-Επίσημο: Εγκλήματα πολέμου οι σκόπιμες επιθέσεις της Ρωσίας σε αμάχους στην Ουκρανία - iefimerida.gr

ΟΑΣΕ-Επίσημο: Εγκλήματα πολέμου οι σκόπιμες επιθέσεις της Ρωσίας σε αμάχους στην Ουκρανία

βομβαρδισμένη Μαριούπολη
Η βομβαρδισμένη Μαριούπολη / Φωτογραφία: AP Photo/Evgeniy Maloletka, File
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Διεθνείς εμπειρογνώμονες του ΟΑΣΕ βρήκαν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τη Ρωσία στην Ουκρανία.

Η αρχική έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία και την Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφερε αποτυχία στη λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων, ενεργειών ανάλογων των συνθηκών και στη χρήση χώρων όπως σχολεία και νοσοκομεία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, το όργανο ασφαλείας που εδρεύει στη Βιέννη κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών της επιχειρήσεων στοχεύει νοσοκομεία, σχολεία, κτίρια κατοικιών και εγκαταστάσεις ύδρευσης, προκαλώντας θανάτους και τραυματισμούς αμάχων.

Προσδιόρισε επίσης ότι η επίθεση της 9ης Μαρτίου σε μαιευτήριο στη Μαριούπολη έγινε από τη Ρωσία και ότι οι υπεύθυνοι έχουν διαπράξει έγκλημα πολέμου. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει αρνηθεί ότι βρίσκεται πίσω από την επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία για προβοκάτσια.

Επιπλέον, η αρχική έκθεση του ΟΑΣΕ αναφέρθηκε και στη βομβιστική επίθεση στο θέατρο της Μαριούπολης, κατά την οποία σκοτώθηκαν έως και 300 ανθρώποι, σύμφωνα με τους Ουκρανούς αξιωματούχους, τονίζοντας ότι επρόκειτο επίσης για έγκλημα πολέμου.

Τι αναφέρει η αρχική έκθεση του ΟΑΣΕ για την Ουκρανία

«Η αποστολή δεν είναι σε θέση να καταλήξει στο συμπέρασμα εάν η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αυτή καθεαυτή μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια εκτεταμένη ή συστηματική επίθεση που στρέφεται εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιστεύει, ωστόσο, ότι ορισμένα μοτίβα βίαιων πράξεων που παραβιάζουν το IHRL [διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα], τα οποία έχουν επανειλημμένα τεκμηριωθεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, όπως στοχευμένες δολοφονίες, αναγκαστική εξαφάνιση ή απαγωγές αμάχων… είναι πιθανό να πληρούν αυτά τα κριτήρια.

Οποιαδήποτε μεμονωμένη βίαιη πράξη αυτού του είδους, που διαπράττεται ως μέρος μιας τέτοιας επίθεσης και εν γνώσει της επιτιθέμενης χώρας, θα συνιστούσε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», επισημαίνει ο ΟΑΣΕ.

Η έκθεση αναφέρει, επίσης, ότι βρέθηκαν κάποια στοιχεία για παραβιάσεις και από την πλευρά της Ουκρανίας, όπως για παράδειγμα στη μεταχείριση αιχμαλώτων πολέμου, αλλά υπογραμμίζει ότι οι παραβιάσεις της Ρωσίας είναι «πολύ μεγαλύτερες τόσο στη φύση όσο και την κλίμακα».

«Τόπος εγκλήματος η Ουκρανία», λέει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Φτάνοντας σήμερα, Τετάρτη 13 Απριλίου, στη Μπούκα, αντικρίζοντας τις εφιαλτικές εικόνες και ακούγοντας τις περιγραφές των τοπικών Αρχών, ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ο Βρετανός Καρίμ Καν, χαρακτήρισε την Ουκρανία τόπο εγκλήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η Ουκρανία είναι ένας τόπος εγκλήματος. Είμαστε εδώ επειδή μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι διαπράττονται εγκλήματα που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου. Οφείλουμε να διαπεράσουμε την ομίχλη του πολέμου για να φθάσουμε στην αλήθεια», δήλωσε ο εισαγγελέας στη διάρκεια επίσκεψής του σε αυτή την πόλη, όπου εκατοντάδες άμαχοι, σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, βρέθηκαν νεκροί μετά την αποχώρηση των Ρώσων που την είχαν καταλάβει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ