Σε προκαταρκτική συμφωνία μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις κατέληξαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία, μια συμφωνία που επιτρέπει θεωρητικά τουλάχιστον να ξεμπλοκαριστεί η χορήγηση περαιτέρω στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία και στο Ισραήλ, σκληραίνοντας ταυτόχρονα την πολιτική των ΗΠΑ ως προς τη μετανάστευση και το άσυλο.
Η υιοθέτηση του κειμένου αυτού - άλλη μια θετική εξέλιξη των τελευταίων ημερών για το Κίεβο μετά τη συμφωνία των 27 της ΕΕ για το πακέτο βοήθειας των 50 δισ. ευρώ - δεν σημαίνει πάντως ότι έληξε το θέμα στο Κογκρέσο καθώς ολοένα περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων εναντιώνονται ανοικτά στη χορήγηση περαιτέρω κεφαλαίων στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας.
Τι προβλέπει η συμφωνία για τη βοήθεια στην Ουκρανία
Σύμφωνα με τον ηγέτη της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ, το κείμενο αναμένεται να τεθεί σε αρχική ψηφοφορία την Τετάρτη.
Η συμφωνία προβλέπει τη διάθεση ακόμη 20 και πλέον δισ. δολαρίων για την ασφάλεια των συνόρων των ΗΠΑ, 60 και πλέον δισ. δολαρίων για την υποστήριξη της Ουκρανίας, 14 και πλέον δισ. δολαρίων για το Ισραήλ, 2,4 δισ. για τη δράση της CENTCOM και τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και σχεδόν 5 δισ. δολάρια για την υποστήριξη εταίρων των ΗΠΑ στον «Ινδοειρηνικό», σύμφωνα με τη Δημοκρατική γερουσιαστή Πάτι Μάρεϊ. Ακόμη 10 δισ. δολάρια θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη και στους Ουκρανούς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε αμέσως μετά την παρουσίαση της συμφωνίας αυτής πως την υποστηρίζει «σθεναρά» και κάλεσε «να υιοθετηθεί» το ταχύτερο από το Κογκρέσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.