Οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι θα αναπτύξουν περισσότερα στρατεύματα στην Ανατολική Ευρώπη, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ανακοινώνοντας την πρόθεση αυτή της Συμμαχίας, οι ηγέτες των μελών της τονίζουν ότι η Μόσχα είπε ψέματα για τις προθέσεις της.
Στην έκτακτη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, με σκοπό να συζητηθούν οι εξελίξεις μετά την ένοπλη, απρόκλητη και κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας από τη Ρωσία, συμμετείχαν επίσης η Σουηδία, η Φινλανδία και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα είχε εκτοξεύσει απειλές κατά της Φινλανδίας και της Σουηδίας, λέγοντας πως τυχόν ένταξή τους στο ΝΑΤΟ «θα είχε σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, που θα απαιτούσαν από τη χώρα μας να απαντήσει».
Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ είπε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία από τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, επειδή πιστεύεται ότι η Ρωσία δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία.
Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα στείλουν στην Ουκρανία στρατιωτικό υλικό και εξοπλισμό.
«Έχουμε αναπτύξει αμυντικές χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας και θαλάσσια μέσα στην περιοχή του ΝΑΤΟ», λέει δήλωση του ΝΑΤΟ που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή.
«Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναπτύσσουν τη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ σε στεριά, θάλασσα και σε αέρα για να ενισχύσουν περαιτέρω τη στάση τους και να ανταποκριθούν γρήγορα σε κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες.
«Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και οι Ευρωπαίοι Σύμμαχοι έχουν αναπτύξει χιλιάδες ακόμη στρατεύματα στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Έχουμε πάνω από 100 αεριωθούμενα αεροσκάφη σε κατάσταση συναγερμού που λειτουργούν σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες και πάνω από 120 πλοία από τον Βορρά μέχρι τη Μεσόγειο.
Τόνισε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για λανθασμένους υπολογισμούς ή παρεξηγήσεις, «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε κάθε Συμμάχο και κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».
Οι ηγέτες σήμερα κατέστησαν επίσης σαφές ότι πρέπει να συνεχίσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, είπε ο Στόλτενμπεργκ. Η συλλογική απάντηση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ θα είναι περισσότερη υποστήριξη σε χώρες όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, «για να τους βοηθήσουμε να επιτύχουν με τις δημοκρατικές τους μεταρρυθμίσεις, και να ακολουθήσουν τον δρόμο που ελεύθερα έχουν επιλέξει», πρόσθεσε.
Ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε, ότι κατά την τηλεδιάσκεψη οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν τι είδους οπλικό υλικό και στήριξη θα παράσχουν στην Ουκρανία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και συστήματα αεράμυνας. «Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να παρέχουν στήριξη στρατιωτική, αλλά και διαφορετικά είδη εξοπλισμού στην Ουκρανία», είπε ο Γ.Γ
«Κανείς δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το μπαράζ ψεμάτων της ρωσικής κυβέρνησης», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες των 30 χωρών μετά τη βιντεοδιάσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Τώρα κάνουμε σημαντικές, πρόσθετες αποστολές δυνάμεων στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας» ανέφερε η ανακοίνωση, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.
Οι ηγέτες των κρατών-μελών της Συμμαχίας καταδίκασαν απερίφραστα τη ρωσική επιθετικότητα, ως κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, του δικαιώματος των κρατών να ζουν ελεύθερα, και των διεθνών υποχρεώσεων της ίδιας της Ρωσίας.
Εξέφρασαν την αταλάντευτη στήριξή τους στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, καθώς και την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο ουκρανικό λαό. Εξέτασαν τις επιπτώσεις από την απρόκλητη και παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και αποφάσισαν ότι θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία των συμμάχων.
Μητσοτάκης: Ο αναθεωρητισμός δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ' όπου κι αν προέρχεται
Στην παρέμβασή του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και αποτελούν πλήγμα για την ευρωπαϊκή και διεθνή ασφάλεια και σταθερότητα. Υπενθύμισε τη θέση αρχής της Ελλάδας περί σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, και καταδίκασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ρωσικές αναθεωρητικές ενέργειες, που αντιβαίνουν σε αυτές τις αξίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός είναι η βασική απειλή για την παγκόσμια ειρήνη και δεν πρέπει να γίνεται ανεκτός, απ’ όπου κι αν προέρχεται.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε ακόμη όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Υπογράμμισε επίσης ότι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, κάτι που προϋποθέτει από κράτη-μέλη της ΕΕ να ξοδέψουν περισσότερα για την άμυνά τους. Εξέφρασε μάλιστα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αρκετοί από τους συμμάχους δήλωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τους αμυντικούς τους προϋπολογισμούς και να συνδράμουν περισσότερο τη Συμμαχία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.