Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα αίτηση για «ταχεία» ένταξη στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Η Ουκρανία υπέβαλε επίσημα την αίτησή της για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του υποβάλλει μια «ταχεία» αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν την προσάρτηση τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας.
Δεν εξήγησε τι ακριβώς σημαίνει η «ταχεία ένταξη», καθώς η διαδικασία απαιτεί την ομόφωνη υποστήριξη των μελών της συμμαχίας.
Δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία, είπε ο Ζελένσκι
«Κάνουμε το αποφασιστικό μας βήμα υπογράφοντας την αίτηση της Ουκρανίας για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram.
«De facto διανύσαμε ήδη την πορεία μας στο ΝΑΤΟ. De facto έχουμε ήδη αποδείξει τη συμβατότητα με τις προδιαγραφές της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. (Οι προδιαγραφές) αυτές είναι ρεαλιστικές για την Ουκρανία, είναι πραγματικές στο πεδίο της μάχης και από όλες τις απόψεις της συνεργασίας μας. Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, υπερασπιζόμαστε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η Βορειοατλαντική 'Ενωση. De facto. Σήμερα η Ουκρανία θα υποβάλλει αίτημα για να το κάνει αυτό De jure. Σύμφωνα με την διαδικασία, η οποία θα ανταποκρίνεται στον ρόλο μας για την υπεράσπιση ολόκληρης της συμμαχίας. Σε ταχεία προσχώρηση. Κάνουμε το δικό μας συγκεκριμένο βήμα υπογράφοντας το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη με ταχεία διαδικασία στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
«Εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον, βοηθάμε ο ένας τον άλλον και προστατεύουμε ο ένας τον άλλον. Αυτή είναι η συμμαχία», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ακόμα, ο Ζελένσκι τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν συνομιλίες με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν είναι στην εξουσία.
Συγκεκριμένα, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε:
«Η Ουκρανία ήταν και παραμένει ηγέτης στις διαπραγματευτικές προσπάθειες. Το κράτος μας ήταν που πάντα πρόσφερε στη Ρωσία να καταλήξει σε συμφωνία για συνύπαρξη με ίσους, έντιμους, αξιοπρεπείς και δίκαιους όρους.
Είναι προφανές ότι αυτό είναι αδύνατο με αυτόν τον Ρώσο πρόεδρο.
Δεν ξέρει τι είναι αξιοπρέπεια και ειλικρίνεια.
Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τη Ρωσία, αλλά με έναν άλλο πρόεδρο της Ρωσίας».