Σε ένα απέραντο ναρκοπέδιο έχουν μετατραπεί οι δημοφιλείς παραλίες της Οδησσού, ένα από τα βασικά τουριστικά θέρετρα της Ουκρανίας.
Η διάσημη λευκή άμμος στις παραλίες της Οδησσού είναι γεμάτη νάρκες εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία και αστυνομικοί περιπολούν στα σημεία όπου έχουν δημιουργηθεί μονοπάτια με ξύλινες σανίδες, σε μια απαγορευμένη ζώνη.
Ο ουκρανικός στρατός τοποθέτησε νάρκες κατά μήκος της ακτής για την περίπτωση ρωσικής επίθεσης από τη θάλασσα μετά την εισβολή της Μόσχας στις 24 Φεβρουαρίου, αποκλείοντας τις εισόδους στις παραλίες με κόκκινες και λευκές ταινίες, για να διασφαλίσει ότι δεν θα τραυματιστούν πολίτες.
Η τοπική οικονομία στην Οδησσό της νοτιοδυτικής Ουκρανίας, που ήδη ταλανίζεται από τον πόλεμο, θα υποστεί τεράστιο πλήγμα στην τουριστική της βιομηχανία φέτος. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να φανταστούν τη ζωή στην Οδησσό χωρίς θάλασσα και παραλίες, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Κίνδυνος! Νάρκες»
«Δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τη θάλασσα. Εάν δεν ήταν η θάλασσα, πιθανόν να μην υπήρχε Οδησσός», δήλωσε ο 82χρονος κάτοικος Βίκτορ Χολτσένκο.
Στις αρχές Μαΐου, οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκόπησαν το λιμάνι με πυραύλους, καταστρέφοντας κτίρια στην Οδησσό.
Πινακίδες που έχουν αναρτηθεί από τον ουκρανικό στρατό προειδοποιούν τους κατοίκους να μην πλησιάζουν τις παραλίες όπου έχουν θαφτεί νάρκες. Αυτό που βλέπει κανείς πλέον από παραθαλάσσιο εστιατόριο είναι μια πινακίδα με την ένδειξη «Κίνδυνος! Νάρκες».
Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε μια οικογένεια με ένα μικρό παιδί να περπατούν σε μια αποκλεισμένη παραλία, ενώ είχε πέσει το σκοτάδι, αψηφώντας τους κανόνες.
Βαρύ οικονομικό πλήγμα
Άλλοι κάτοικοι απλώνουν τις πετσέτες στα μονοπάτια που έχουν φτιαχτεί από ξύλινες σανίδες, αντί στην παραλία, για να κάνουν ηλιοθεραπεία.
«Ο στρατός είπε να μην πηγαίνουμε εκεί (στην παραλία)», δήλωσε ο 18χρονος Κίριλο Ζιντσένκο. «Γιατί να πας εκεί; Αυτό είναι το καλοκαίρι που θα έχουμε». Ο τουρισμός στη Οδησσό, που κάποτε ήταν κινητήριος μοχλός της τοπικής οικονομίας, έχει στερέψει.
Η τοπική οικονομία θα υποστεί βαρύ πλήγμα, δήλωσε ο Ολεξάντρ Μπάμπιτς, ιδιοκτήτης τουριστικού γραφείου. «Είναι τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα τουριστικά είδη, όλες οι υπηρεσίες στις παραλίες. Είναι πράγματα που συνδέονται με τον πολιτιστικό τομέα… Δεν ξέρω πώς θα επιβιώσει η οικονομία της πόλης χωρίς αυτά».