Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε χθες Δευτέρα πως στελέχη του είδαν «κάποιες νάρκες» κατά προσωπικού στο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό στη Ζαπορίζια, στην ανατολική Ουκρανία, που κατέχει ο ρωσικός στρατός.
Σημείωσε πάντως πως δεν θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ίδιων των εγκαταστάσεων.
«Κατά την επιθεώρηση της [Κυριακής] 23ης Ιουλίου, η ομάδα του ΔΟΑΕ είδε κάποιες νάρκες τοποθετημένες στην ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην εσωτερική και στην εξωτερική περίμετρο» του εργοστασίου, ανέφερε ο οργανισμός.
Οι μηχανισμοί αυτοί βρίσκονταν σε περιοχή με ελεγχόμενη πρόσβαση στο οποίο δεν μπορούν να πάνε μέλη του προσωπικού της μονάδας, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει τον ακριβή αριθμό τους.
Καμιά δεν ήταν στραμμένη προς το εσωτερικό, συμπλήρωσε.
«Ο ΔΟΑΕ είναι ενήμερος για την τοποθέτηση ναρκών στο εξωτερικό της περιμέτρου της εγκατάστασης και επίσης σε συγκεκριμένα σημεία στο εσωτερικό [της]», ανέφερε ο γενικός διευθυντής του, ο Ραφαέλ Γκρόσι, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.
«Η παρουσία τέτοιων εκρηκτικών στην εγκατάσταση δεν συμμορφώνεται προς τους κανόνες ασφαλείας του ΔΟΑΕ και στις κατευθύνσεις ως προς την πυρηνική ασφάλεια», συνέχισε ο επικεφαλής του οργανισμού με έδρα τη Βιέννη. Ωστόσο ειπώθηκε στην ομάδα πως οι νάρκες έχουν τοποθετηθεί σε «στρατιωτική ζώνη» και επρόκειτο για «στρατιωτική απόφαση».
Δεν κινδυνεύουν συστήματα ασφαλείας
Πάντως κατά την εκτίμηση του ΔΟΑΕ, «η πυροδότηση των ναρκών αυτών δεν θα έπληττε τα συστήματα ασφαλείας και την ασφάλεια της εγκατάστασης», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του.
Η ομάδα του εξάλλου λέει πως συνέχισε τις επιθεωρήσεις της περιμέτρου του εργοστασίου, χωρίς να εντοπίσει βαρύ στρατιωτικό εξοπλισμό.
Συνεχίζει ωστόσο να ζητεί πρόσβαση στις οροφές των αντιδραστήρων και στις αίθουσες όπου βρίσκονται οι τουρμπίνες.
Το Κίεβο κατηγόρησε στις αρχές του μήνα τη Μόσχα ότι ετοιμάζει «προβοκάτσια», με τον ουκρανικό στρατό να ερίζει ότι τοποθετήθηκαν «αντικείμενα που μοιάζουν να είναι εκρηκτικοί μηχανισμοί» στις οροφές των αντιδραστήρων 3 και 4.
Το Κρεμλίνο προειδοποίησε από την πλευρά του πως είναι πιθανή ουκρανική «επίθεση» που θα είχε «καταστροφικές συνέπειες».
Μετά την ανταλλαγή κατηγοριών, ο ΔΟΑΕ ζήτησε καλύτερη πρόσβαση για να «επαληθεύσει τα γεγονότα στο πεδίο» κατά τρόπο «ανεξάρτητο και αντικειμενικό».
Το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Ευρώπης, το οποίο καταλήφθηκε από τον στρατό της Ρωσίας την 4η Μαρτίου 2022, έχει γίνει επανειλημμένα στόχος πυρών και έχει υποστεί επίσης επανειλημμένα διακοπές της ηλεκτροδότησης, με την επισφαλή κατάσταση να εγείρει ανησυχίες για σοβαρό πυρηνικό δυστύχημα. Και οι έξι αντιδραστήρες του έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο.