«Έχουμε επαρκή στοιχεία για τη σφαγή στην Μπούκα», δήλωσε ο επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Igor Zhovka.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής του Γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας και επικεφαλής διπλωματικός σύμβουλός του μίλησε στον ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στην αντίσταση των Ουκρανών απέναντι στη ρωσική εισβολή, την πολιορκημένη Μαριούπολη, καθώς και τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις εικόνες φρίκης της «σφαγής» αμάχων στην Μπούκα.
Αναφορικά με τις εικόνες φρίκης της «σφαγής» αμάχων στην Μπούκα υπογράμμισε πως ναι μεν η Μόσχα το αρνείται, αλλά όλος ο κόσμος βλέπει τις αποδείξεις από τους δορυφόρους και τον υπόλοιπο τεχνικό εξοπλισμό.
«Από τις πρώτες μέρες κατοχής των πόλεων πολεμούσαν όχι απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις αλλά σε αμάχους (παιδιά, γυναίκες, πολίτες που δεν είχαν καμία σχέση με τις ένοπλες δυνάμεις). Οπότε, όταν βρέθηκαν αυτές οι σφαγές, σοκαριστήκαμε όλοι» δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας πως αυτήν τη στιγμή γίνεται καταγραφή κάθε εγκλήματος, κάθε στοιχείου και όλα αυτά τα στοιχεία θα δοθούν στους διεθνείς φορείς-θεσμούς προκειμένου οι ένοχοι να τιμωρηθούν για τις αγριότητες αυτές.
Ερωτηθείς αν έχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για το συγκεκριμένο γεγονός, ανέφερε πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία, καθώς και βοήθεια δυτικών εμπειρογνωμόνων για τη συγκέντρωση, την αποθήκευση και τη διαφύλαξη αυτών, προκειμένου να πάνε στους διεθνείς φορείς.
Σε ερώτηση για την αντίσταση των Ουκρανών, ο κ. Ζhovka ανέφερε πως ο πόλεμος στο Ντονμπάς είναι στον 8ο χρόνο, εξηγώντας πως από το 2014 η Ρωσία έχει κατακτήσει κάποια μέρη εκεί και θέλει να καταλάβει όλο το Ντονμπάς. «Είμαστε προετοιμασμένοι μετά από 8 χρόνια, οι καλύτερες δυνάμεις μας είναι εκεί και είναι έτοιμες για πιθανή επίθεση των Ρώσων εκεί και σαφώς θα κερδίσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Οι Ρώσοι ελέγχουν κάποια κομμάτια της Μαριούπολης, αλλά αντιστεκόμαστε»
Σχετικά με τη Μαριούπολη, όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ο ίδιος τόνισε πως η κατάσταση στην περιοχή είναι αρκετά δύσκολη, διότι από την 1η Μαρτίου έχει ξεκινήσει η κατοχή της πόλης.
«Οι Ρώσοι ελέγχουν κάποια κομμάτια της Μαριούπολης, όμως η πόλη αντιστέκεται» ανέφερε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε πως υπάρχουν πάνω από 100.000 άμαχοι που είναι ακόμα εκεί και οι Ρώσοι δεν επιτρέπουν να φύγουν από την περιοχή, επισημαίνοντας πως ναι μεν υπάρχουν θύματα αλλά η πόλη θα αντισταθεί.
«Μην ακούτε το ρωσικό αφήγημα ότι δεν αντιδρά κανείς. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους διοικητές. Οι υπόλοιπες ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να απελευθερώσουν τη χώρα», είπε.
Και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε σαφώς όλη την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας που μπορούμε να έχουμε όπως και της Ελλάδας, καθώς έχουμε και την ελληνική κοινότητα στην πόλη. Χρειαζόμαστε όπλα, πυρομαχικά καθώς και πρόσθετο εξοπλισμό για να προστατεύσουμε την πόλη. Η πόλη είναι έτοιμη να πολεμήσει».
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι ρωσικές δυνάμεις ανασυγκροτούνται μετά την αποτυχία τους να καταλάβουν το Κίεβο και τα βόρεια σημεία της χώρας, συγκεντρώνοντας τώρα τον στρατό τους στην περιοχή του Ντονμπάς και γύρω από το Χάρκοβο, τονίζοντας πως βρίσκονται στην 47η ημέρα του πολέμου και οι Ρώσοι δεν έχουν καταφέρει κάποια σημαντική νίκη, εκτιμώντας πως όταν απελευθερωθούν και άλλες πόλεις, όπως η Μαριούπολη, θα βρεθούν και άλλες αγριότητες -όπως έγινε στην Μπούκα- που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις με πολλά θύματα και νεκρούς.
Έτοιμη η Ουκρανία για διπλωματική λύση
«Γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να απελευθερώσουμε και άλλες πόλεις και χρειαζόμαστε περισσότερα όπλα και κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίξει αυτές τις κυρώσεις» σημείωσε ο ίδιος, αν και ανέφερε πως είναι έτοιμοι οι Ουκρανοί για τις διπλωματικές λύσεις από την πρώτη μέρα του πολέμου.
«Η αντιπροσωπεία των Ρώσων που συναντήθηκε με την ουκρανική άρχισε να ακούει τις ουκρανικές θέσεις. Δεν το έκαναν αυτό τις πρώτες μέρες. Ωστόσο, κατέγραψαν την αποτυχία στο πεδίο και εμείς τους δώσαμε ένα προσχέδιο συμφωνίας με τις εγγυήσεις μετά τη νίκη μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο ίδιος εκτιμά πως η Ρωσία κωλυσιεργεί αναμένοντας κάποια νίκη στο πεδίο, ενώ, παράλληλα, σημείωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για διπλωματική λύση, όσο επώδυνη και να είναι αυτή μετά τις αγριότητες στην Μπούκα. «Θα είναι πολύ επώδυνο για εμάς να καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρώσους. Το κάνουμε για να φέρουμε την ειρήνη στην χώρα μας», προέταξε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.