Αίσθηση προκαλεί στην Ουκρανία η είδηση της παρασημοφόρησης από τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας ενός μοντέλου αισθησιακών φωτογραφιών, που οι συμπατριώτες της γνώριζαν ως influencer, blogger και πρώην συνοδό πολυτελείας.
Ο λόγος για την Ksyusha Maneken, όπως είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του μοντέλου από το Κίεβο, που έδειξε το μετάλλιό της μετά από συνάντηση του Μιχαΐλο Ποντόλιακ, συμβούλου του Ουκρανού προέδρου, με πολλούς blogger, μεταξύ των οποίων και η καλλονή, την περασμένη Παρασκευή, στην ουκρανική πρωτεύουσα.
Σε ανάρτησή του στο Instagram το μοντέλο έδειξε στη συνέχεια το μετάλλιο β' βαθμού.
Και σημείωσε: «Τι ιστορία κι αυτή. Το πώς συνέβη, υπό ποίες περιστάσεις και γιατί θα σας το εξηγήσω σε κάθε περίπτωση όταν τελειώσει ο πόλεμος».
Γιατί παρασημοφορήθηκε το μοντέλο;
Στην Ουκρανία η είδηση της παρασημοφόρησης του μοντέλου προκάλεσε ντόρο, καθώς δεν αναφέρθηκε ο λόγος που έγινε αυτό.
Μάλιστα, η απονομή του μεταλλίου φέρεται να έλαβε χώρα τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά μόλις τώρα, μετά τη συνάντηση με τον Ποντόλιακ, καυχήθηκε η νεαρή ότι το παρέλαβε «για την υποστήριξη των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών της Ουκρανίας».
Η υπηρεσία πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε σε μια ομιχλώδη ανακοίνωσή της, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, ότι «ευτυχώς υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί εκπρόσωποι της κοινωνίας μας που είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την Ουκρανία με συγκεκριμένες αποστολές».
Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Ποντόλιακ, από την πλευρά του, εξήγησε στο Instagram ότι δεν έχει καμία σχέση με την παρασημοφόρηση του μοντέλου από τις μυστικές υπηρεσίες, ότι ο ίδιος δεν επέδωσε κανένα μετάλλιο και ότι τα περί του αντιθέτου είναι απλώς «fake news».
Η Ksuysha Maneken αντέδρασε ποστάροντας μια φωτογραφία με την αινιγματική λεζάντα: «Όλα τα βλέπω. Κατανοώ. Το ομολογώ».
«Ερωτική παγίδα» για Ρώσους;
Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ουκρανία ήταν πολλές και διάφορες. Κάποιοι επισήμαναν ότι το 2015-2016 το εν λόγω μοντέλο είχε δηλώσει ότι δεν έχει σημασία σε ποιον ανήκει η κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία, αρκεί να επικρατεί ειρήνη στη χερσόνησο, δήλωση για την οποία η καλλονή από το Κίεβο ζήτησε το Σάββατο συγγνώμη, και μέσω του Instagram διακήρυξε ότι η Κριμαία είναι ουκρανική.
Άλλοι διερωτήθηκαν γιατί οι μυστικές υπηρεσίες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας (GRU) επέλεξαν να παρασημοφορήσουν ένα μοντέλο αισθησιακών φωτογραφιών. Εικάζουν δε ότι η Ksyusha Maneken ενδεχομένως ανέλαβε το ρόλο μιας «ερωτικής παγίδας» (honeytrap), προκειμένου να εκμαιεύσει σημαντικές πληροφορίες από ρωσικούς κύκλους.
Τέτοιες κατασκοπευτικές αποστολές χρησιμοποιούσε συχνά η KGB στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ωθώντας καλλονές μέλη της να συνάπτουν ερωτικές σχέσεις για να αποκτούν πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες των αντιπάλων.
Η εικασία αυτή για την Ksyusha Maneken αποκτά προφανώς ιδιαίτερη βαρύτητα από το γεγονός ότι στο παρελθόν εργαζόταν ως συνοδός πολυτελείας.