Σημαντικές ελπίδες πως θα αποφευχθεί μια μεγάλη ανθρωπιστική τραγωδία στην Ουκρανία δίνει η είδηση περί μαζικής εκκένωσης της Μαριούπολης.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει η μαζική εκκένωση της Μαριούπολης, στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Το υπουργείο ανέφερε ακόμη ότι από τις 10 διαδρομές που προτάθηκαν ως «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» για την απομάκρυνση των αμάχων σήμερα, οι Αρχές του Κιέβου συμφώνησαν μόνο για τις τρεις. Καμία από αυτές δεν οδηγεί στη Ρωσία.
Παράλληλα, το Δημοτικό Συμβούλιο της πολιορκημένης από τα σφοδρά ρωσικά χτυπήματα πόλης γνωστοποίησε σήμερα, Δευτέρα 14 Μαρτίου, ότι 160 ιδιωτικά αυτοκίνητα μπόρεσαν να την εγκαταλείψουν με κατεύθυνση την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη Μπερντιάνσκ.
«Κατέστη γνωστό ότι μέχρι τις 13:00 περισσότερα από 160 ιδιωτικά αυτοκίνητα κατάφεραν να φύγουν», ανέφερε σε διαδικτυακή ανάρτηση η δημοτική Αρχή.
Την περασμένη εβδομάδα, επανειλημμένες προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων που έχουν παγιδευτεί στη Μαριούπολη -μια πόλη 400.000 κατοίκων- απέτυχαν.
Οι άμαχοι έχουν αποκλειστεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας εδώ και δύο εβδομάδες και τα εφόδιά τους εξαντλούνται, καθώς έχουν περικυκλωθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.
Σήμερα, η δημοτική Αρχή ανέφερε ότι η κατάπαυση του πυρός στην περιοχή εφαρμόζεται και ένα κονβόι έφυγε με προορισμό την πόλη Ζαπορίζια.
Τα περίπου 160 ιδιωτικά οχήματα έφτασαν ήδη στη γειτονική Μπερντιάνσκ και από εκεί κατευθύνονται στη Ζαπορίζια. «Επιβεβαιώνεται επίσης ότι η κατάπαυση του πυρός κατά μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου κρατάει», πρόσθεσε σε ανάρτηση στο διαδίκτυο ο δήμος.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βέρεστσουκ, επιβεβαίωσε ότι ορισμένοι άμαχοι κατάφεραν να φύγουν από τη Μαριούπολη. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εμποδίζουν ακόμη την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη.
Η Βέρεστσουκ επισήμανε ακόμη ότι ένα κονβόι προσπαθεί να φτάσει στην περικυκλωμένη πόλη για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και να βοηθήσει στην απομάκρυνση γυναικών και παιδιών, όμως, όπως έγινε και με τις προηγούμενες απόπειρες που έκανε την περασμένη εβδομάδα, δεν τα κατάφερε.
Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολέξι Αρέστοβιτς, είπε ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν σκοτωθεί μετά τη ρωσική εισβολή, στις 24 Φεβρουαρίου. Ο απολογισμός αυτός δεν ήταν δυνατόν να επαληθευθεί από το πρακτορείο Reuters. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι δεν στοχοθετεί πολίτες.
Λίγο νωρίτερα γνωστοποιήθηκε η παύση των διαπραγματεύσεων για σήμερα (14/3), με τον Ουκρανό εκπρόσωπο στη διαδικασία να μη δίνει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων. Το μόνο που μαθεύτηκε είναι πως η παύση αφορά μια «πρόσθετη δουλειά στις υποομάδες εργασίας και αποσαφήνιση των επιμέρους ορισμών. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».
Νωρίτερα, ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, είπε ότι οι συνομιλίες είναι «δύσκολες» εξαιτίας των «διαφορετικών πολιτικών συστημάτων» των δύο πλευρών. Ο ίδιος ανέφερε πως η παύση πραγματοποιήθηκε για «τεχνικούς» λόγους.
Ουκρανία: 250.000 πρόσφυγες έχουν μεταβεί στη Ρωσία
Περίπου 250.000 πρόσφυγες έχουν μεταβεί στη Ρωσία από την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του πολέμου, που μαίνεται για 19η ημέρα.
Τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν περάσει τα σύνορα της Ουκρανίας για τη γειτονική χώρα, που συνεχίζει την επίθεσή της, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, το οποία αναφέρονται σε δηλώσεις του εκτελούντα χρέη επικεφαλής του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοινώνοντας ότι προέβη στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όπως την αποκαλεί, για να αποστρατιωτικοποιήσει και να «αποναζιστικοποιήσει» τον νότιο γείτονα της. Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του στη Δύση χαρακτηρίζουν τον ισχυρισμό αυτό αβάσιμο πρόσχημα για την κήρυξη ενός πολέμου από επιλογή.
ΟΗΕ: Τουλάχιστον 636 άμαχοι έχουν σκοτωθεί έως τώρα στην Ουκρανία
Από την πλευρά του, το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR) γνωστοποίησε ότι επιβεβαίωσε τον θάνατο τουλάχιστον 636 αμάχων στην Ουκρανία έως τις 13 Μαρτίου, συμπεριλαμβανομένων 46 παιδιών.
Ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανόν πολύ υψηλότερος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στην αποστολή και διασταύρωση αναφορών από σημεία σφοδρών συγκρούσεων, όπως το Χάρκιβ (Χάρκοβο) και η Μαριούπολη.