Το εργοστάσιο χαλυβουργίας στη Μαριούπολη δεν λειτουργεί, πράγμα που σημαίνει ότι η Ουκρανία έχει χάσει το 30%-40% της παραγωγικής της ικανότητας σε χάλυβα.
Η μεγαλύτερη χαλυβουργία της Ουκρανίας, η Metinvest, δεσμεύθηκε την Παρασκευή να μη λειτουργήσει ποτέ υπό ρωσική κατοχή και είπε ότι η χώρα στον τομέα της μεταλλουργίας έχει χάσει περισσότερο από το ένα τρίτο της παραγωγικής ικανότητας, λόγω της πολιορκίας της Μαριούπολης.
Η εταιρεία, που ελέγχεται από τον πλουσιότερο άνθρωπο της Ουκρανίας,
Ρινάτ Αχμέτοφ, δήλωσε επίσης ότι η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος στην Ουκρανία μειώθηκε περισσότερο από το μισό μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου. Υπογραμμίζεται ότι η Ουκρανία είναι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές σιδηρομεταλλεύματος στην Ευρώπη.
Τα στοιχεία, που δόθηκαν σε μορφή δήλωση στο Reuters, αποκάλυψαν τον βιομηχανικό αντίκτυπο του πολέμου, καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για μια νέα επίθεση στα ανατολικά, όπου συγκεντρώνονται τα περιουσιακά στοιχεία της Ουκρανίας σε χάλυβα και άνθρακα.
Σε ειδικό καθεστώς τα χαλυβουργεία της Μαριούπολης
Η Metinvest έχει δύο τεράστια χαλυβουργεία στη Μαριούπολη, το Ίλιτς και το Αζοφστάλ, τα οποία όταν ξεκίνησε ο πόλεμος τέθηκαν σε ειδικό καθεστώς «θερμής διατήρησης» για την προστασία του εξοπλισμού και την πρόληψη ατυχημάτων.
Έκτοτε η πόλη της Αζοφικής έχει καταστραφεί από πολλαπλούς βομβαρδισμούς και μακρά πολιορκία. Μια ουκρανική δύναμη βρίσκεται εκεί, μειωμένη σε αριθμό και περικυκλωμένη από ρωσικά στρατεύματα, με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της Ουκρανίας να δηλώνει την Παρασκευή ότι οι μάχες γύρω από το Ίλιτς και το λιμάνι της Μαριούπολης μαίνονται.
Η Metinvest ανέφερε ότι οι τοποθεσίες είχαν υποστεί ζημιές, αλλά ότι ήταν αδύνατο να γίνει απολογισμός και να εκτιμηθεί η κλίμακα λόγω των μαχών.
«Πιστεύουμε στη νίκη της Ουκρανίας και σχεδιάζουμε να ξαναρχίσουμε την παραγωγή μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις της Metinvest δεν θα λειτουργήσουν ποτέ υπό ρωσική κατοχή», υπογράμμιζε η δήλωση της εταιρείας.
Τα εργοστάσια της Metinvest στη Μαριούπολη αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ένα τρίτο της συνολικής μεταλλουργικής παραγωγής της Ουκρανίας. «Επομένως, η χώρα έχει χάσει το 30%-40% της μεταλλουργικής της παραγωγικής ικανότητας, καθώς τα εργοστάσια δεν λειτουργούν. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι οι εργασίες θα ξαναρχίσουν, αλλά για να γίνει αυτό η Μαριούπολη πρέπει να παραμείνει στα χέρια της Ουκρανίας», κατέληξε η δήλωση.