Ουκρανία: Λίθινα εργαλεία 1,4 εκατ. ετών ίσως είναι η αρχαιότερη απόδειξη της παρουσίας ανθρώπων στην Ευρώπη - iefimerida.gr

Ουκρανία: Λίθινα εργαλεία 1,4 εκατ. ετών ίσως είναι η αρχαιότερη απόδειξη της παρουσίας ανθρώπων στην Ευρώπη

Λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στο Κορόλεβο της Ουκρανίας
Λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στο Κορόλεβο της Ουκρανίας / Φωτογραφίες: Roman Garba via AP
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίθινα εργαλεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ουκρανία χρονολογούνται πριν από περίπου 1,4 εκατ. χρόνια και ίσως αποτελούν την αρχαιότερη απόδειξη της παρουσίας ανθρώπων στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η εντυπωσιακή αυτή ανακάλυψη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature, ρίχνει φως στην άφιξη των πρώτων ανθρώπων στην Ευρώπη καθώς επιβεβαιώνει την υπόθεση ότι το πρώτο μεταναστευτικό κύμα ήρθε από την ανατολή ή νοτιοανατολικές περιοχές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

H ομάδα που περιλαμβάνουν τους σύγχρονους ανθρώπους και τους στενούς συγγενείς τους, όπως οι Νεάντερταλ, πιστεύεται ότι έφθασαν στην Ευρασία πριν από δύο με ένα εκατ. χρόνια, αλλά ο ακριβής χρόνος της άφιξής τους στην Ευρώπη ήταν δύσκολο να υπολογιστεί, λόγω της σπανιότητας αρχαιολογικών τοποθεσιών εκείνης της εποχής.

Μια τέτοια σπάνια αρχαιολογική τοποθεσία είναι ένα λατομείο στο Κορολέβο της δυτικής Ουκρανίας, όπου ήρθαν στο φως από τη δεκαετία του 1970 πανάρχαια λίθινα εργαλεία, για την ακρίβεια πελεκημένες πέτρες κατασκευασμένες από ηφαιστειογενή βράχο.

Επιστήμονες χρησιμοποίησαν τώρα νέες μεθόδους για να χρονολογήσουν τα στρώματα ιζηματογενών πετρωμάτων, που περιβάλλουν τα εργαλεία σε ηλικία περίπου 1,4 εκατ. ετών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατασκευασμένα από τους πρώτους ανθρώπους στην Ευρώπη τα λίθινα εργαλεία στη δυτική Ουκρανία

«Αυτό είναι το παλαιότερο στοιχείο για οποιονδήποτε τύπο ανθρώπου στην Ευρώπη που έχει χρονολογηθεί», δήλωσε στο Associated Press ο Μαντς Φάουρσχου Κνούντσεν, γεωφυσικός στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας, που συνυπογράφει τη μελέτη.

Παραμένει, όμως, άγνωστο ποιοι πρόγονοι των πρώιμων ανθρώπων κατασκεύασαν τα εργαλεία, αλλά μπορεί να ανήκαν στον Homo erectus («όρθιος Άνθρωπος»), το πρώτο είδος που βάδισε όρθιο και κατέκτησε τη χρήση της φωτιάς.

«Ο πρωιμότερος πρόγονός μας, ο Homo erectus, ήταν ο πρώτος που έφυγε από την Αφρική πριν από περίπου δύο εκατ. χρόνια και κατευθύνθηκε προς τη Μέση Ανατολή, την Ανατολική Ασία και την Ευρώπη», δήλωσε ο Ρόμαν Γκάρμπα, αρχαιολόγος στην Τσεχική Ακαδημία Επιστημών και βασικός συντάκτης της μελέτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Με βάση ένα κλιματικό μοντέλο και δεδομένα γύρης από το χώρο εντοπίσαμε τρεις πιθανές θερμές περιόδους μεταξύ των παγετώνων, όταν οι πρώτοι πρόγονοι των σύγχρονων ανθρώπων θα μπορούσαν να φτάσουν στο Κορόλεβο ακολουθώντας πιθανότατα τον μεταναστευτικό διάδρομο του ποταμού Δούναβη», πρόσθεσε ο Δρ Γκάρμπα.

Αναλύοντας πώς ο βιότοπος στην τοποθεσία Korolevo μπορεί να έχει αλλάξει σε διάστημα δύο εκατομμυρίων ετών, οι επιστήμονες λένε ότι οι πρώιμοι πρόγονοι του ανθρώπου πιθανότατα εκμεταλλεύτηκαν τις θερμότερες περιόδους της Γης, γνωστές ως μεσοπαγετώδεις περίοδοι, για να αποικίσουν αυτές τις τοποθεσίες υψηλότερου γεωγραφικού πλάτους.

Δεδομένου ότι το Κορόλεβο βρίσκεται κοντά στη Ρουμανία και την Ουγγαρία – αμφότερες μέλη του ΝΑΤΟ – απέφυγε τους βομβαρδισμούς από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. «Ούτε μια βόμβα δεν έπεσε πάνω του αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος», δήλωσε ο Δρ Γκάρμπα στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ