Η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς δέχεται τις τελευταίες ημέρες δριμεία κριτική από αντιπολίτευση, αναλυτές καθώς και από τις ίδιες τις τάξεις της, για τη στάση της στην κρίση στην Ουκρανία.
Λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο καγκελάριος επικρίνεται ως «απρόθυμος» να δράσει, αλλά και ως αδύναμος να επιτύχει συναίνεση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
«Η αδεξιότητα στο θέμα του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2 και το ζήτημα παράδοσης όπλων στην Ουκρανία σημαίνουν ότι η Γερμανία βρίσκεται τώρα υπό αρνητικό φως για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους συμμάχους», εκτιμά ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.
Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), προειδοποιεί: «Η Γερμανία είτε κινδυνεύει να χάσει είτε έχει ήδη χάσει την εμπιστοσύνη ορισμένων εταίρων της».
Ο βετεράνος Γερμανός διπλωμάτης επισημαίνει ακόμη ότι η στάση του Βερολίνου δεν περνά απαρατήρητη από τη Ρωσία.
«Η αμφιταλάντευση διαφόρων Γερμανών πολιτικών καταγράφηκε φυσικά με ακρίβεια στη Μόσχα» τονίζει ο κ. Ίσινγκερ, και δηλώνει «πολύ ανήσυχος» από όσα λέγονται για τη Γερμανία στην Ουάσιγκτον, στις Βρυξέλλες και στο Κίεβο και από όσα γράφονται στον διεθνή Τύπο.
«Υπήρξε κάποια αδεξιότητα. Δεν νομίζω ότι είναι ανεπανόρθωτο, αλλά η φήμη της Γερμανίας έχει ήδη υποστεί ζημιά», αναφέρει.
Πρώην αρχηγός SPD: «Συζήτηση χωρίς ταμπού και απαγορεύσεις»
Ο πρώην αρχηγός του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και πρώην υπουργός Εξωτερικών στη δεύτερη κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησε από την πλευρά του «συζήτηση χωρίς ταμπού και απαγορεύσεις» σχετικά με την παράδοση όπλων στην Ουκρανία, κάτι που η κυβέρνηση συνεχίζει να απορρίπτει.
«Η αλήθεια είναι ότι μπορείς πάντα να είσαι ένοχος για παράδοση όπλων, είτε ενεργώντας είτε μη ενεργώντας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γκάμπριελ σε συνέντευξή του στην Bild, για να λάβει απάντηση από τον νέο αρχηγό του SPD, Λαρς Κλινγκμπάιλ: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δεχόμαστε συμβουλές και είναι απολύτως θεμιτό να εμπλέκεται κανείς στη συζήτηση. Αυτοί όμως που έχουν την ευθύνη για το κόμμα είναι ξεκάθαροι και κατηγορηματικοί».
Ο κ. Γκάμπριελ επισήμανε πάντως ακόμη ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει μετακινηθεί από την αρχή της μη παράδοσης όπλων σε περιοχές κρίσης όταν παρείχε στήριξη στις ρωσικές μονάδες στο βόρειο Ιράκ στον αγώνα κατά της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» και εξέφρασε την απογοήτευσή του από τις ενέργειες τόσο της Γερμανίας όσο και της Ευρώπης.
«Αυτή τη στιγμή αφήνουμε στους Αμερικανούς το διακύβευμα για τον πόλεμο στην Ευρώπη. Το βρίσκω ντροπή. Διαφωνούμε για την αξιολόγηση της κατάστασης στην Ουκρανία, φοβόμαστε για τα οικονομικά μας και χαιρόμαστε που άλλοι βγάζουν τις καυτές πατάτες από τη φωτιά για μας. Εμείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να μάθουμε να παίρνουμε τα συμφέροντά μας στα χέρια μας» πρόσθεσε ο κ. Γκάμπριελ, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής της «Ατλαντικής Γέφυρας».
Η στάση που τηρεί η αντιπολίτευση
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο νεοεκλεγείς αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς κατηγόρησε την κυβέρνηση για «έλλειμμα ηγεσίας» στο θέμα.
«Δεν ηγούνται ούτε στη Γερμανία ούτε στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Μερτς από το βήμα της Βουλής. «Η Ρωσία απειλεί την ειρήνη σε όλη την Ευρώπη. Και σε μια τέτοια κατάσταση είναι ο καγκελάριος που οφείλει να πάρει θέση. Αυτό δεν συμβαίνει, επειδή το SPD του Όλαφ Σολτς παραπαίει επί του θέματος. «Όσοι δίνουν πολύ λίγη προσοχή σε αυτό το πρόβλημα αυξάνουν τον κίνδυνο» ανέφερε, και ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια και διαφάνεια από τον καγκελάριο.
«Παρατηρώ ότι τις τελευταίες ημέρες ο προ-προκάτοχός του εμφανίζεται προφανώς πιο συχνά στο Βερολίνο» πρόσθεσε ο κ. Μερτς, αναφερόμενος στον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος πρόσφατα δικαιολόγησε τη μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων στα ουκρανικά σύνορα ως αντίδραση στους ελιγμούς του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και στην Πολωνία.
Ο αρχηγός του CDU δήλωσε μάλιστα ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον το πόσο μακριά θα φτάσει η επιρροή του κ. Σρέντερ σε ό,τι αφορά την πολιτική του SPD για τη Ρωσία.
Το πρόβλημα της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την πολιτική για τη Ρωσία φαίνεται όμως ότι εντοπίζεται κυρίως στο εσωτερικό του SPD.
Χθες το βράδυ ο Λαρς Κλινγκμπάιλ συγκάλεσε ευρεία σύσκεψη κορυφαίων στελεχών προκειμένου το κόμμα να καταλήξει σε ενιαία θέση, χωρίς ωστόσο να το καταφέρει απόλυτα. Ο ίδιος, μετά τη σύσκεψη, δήλωσε ότι η κλιμάκωση της έντασης οφείλεται στη Ρωσία και ότι όλες οι πιθανότητες είναι στο τραπέζι, σε περίπτωση ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία.
Η Μανουέλα Σβέσιγκ ωστόσο, πρωθυπουργός του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας, όπου βρίσκεται ο πρώτος τερματικός σταθμός του Nord Stream 2 σε γερμανικό έδαφος, έλαβε αποστάσεις από την κεντρική γραμμή, επικρίνοντας τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις που περιλαμβάνουν τον αγωγό, χωρίς να σχολιάσει τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία.