Οι επικεφαλής της διπλωματίας ΗΠΑ και Ρωσίας συναντήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής σε μια ύστατη προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία.
Η συνάντηση ανάμεσα στον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Άντονι Μπλίνκεν σε μέγαρο στις όχθες της λίμνης της Γενεύης είναι η τελευταία κίνηση σε μια έντονη διπλωματική προσπάθεια που άρχισε πριν από 11 ημέρες και πάλι στη Γενεύη από δύο υφυπουργούς τους. Ο Λαβρόφ με τη σειρά του είπε δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά την σημερινή συνάντηση.
Αυτοί συμφώνησαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες παρά τη μεγάλη διάσταση απόψεων που υπάρχει και τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία.
Μολονότι η συνάντηση της 10ης Ιανουαρίου διήρκεσε σχεδόν οκτώ ώρες, η δια ζώσης συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Λαβρόφ δεν αναμένεται να ξεπεράσει τις δύο ώρες.
Οι δύο έμπειροι διπλωμάτες γνωρίζονται εδώ και πολλά χρόνια. Ο Άντονι Μπλίνκεν είναι γνωστός για την ακλόνητη ηρεμία που τον χαρακτηρίζει, ενώ για τον Σεργκέι Λαβρόφ θεωρείται ότι βράζει περισσότερο το αίμα του και έχει πιο αιχμηρό λόγο.
Τι θα συζητήσουν Λαβρόφ-Μπλίνκεν
"Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με περίπλοκα προβλήματα και η επίλυσή τους θα πάρει χρόνο. Δεν αναμένω ότι θα τα ρυθμίσουμε στη Γενεύη", δήλωσε χθες, Πέμπτη, από το Βερολίνο ο Μπλίνκεν, ο οποίος στοχεύει σε μια "αμοιβαία κατανόηση" και μια αποκλιμάκωση από την ρωσική πλευρά για να αμβλυνθούν οι εντάσεις.
«Η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους, στέλνει όπλα στην ανατολική Ουκρανία»
Οι υπηρεσίες πληροφοριών στην Ουκρανία ισχυρίζονται, παράλληλα, πως έχουν αποδείξεις για μυστικές μεταφορές οπλικών συστημάτων και καυσίμων εκ μέρους της Ρωσίας προς την ανατολική Ουκρανία. Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν συγκεκριμένα πως η Ρωσία στρατολογεί μισθοφόρους και τους στέλνει για εντατική εκπαίδευση σε ελεγχόμενες από τους αυτονομιστές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.
Σε ανακοίνωση οι υπηρεσίες ανέφεραν πως καύσιμα, αρκετά άρματα μάχης, πυροβολικό και όλμοι μεταφέρθηκαν μυστικά στην περιοχή από τη Ρωσία.
Σκληραίνει τη στάση της η Ρωσία
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, συναντήθηκαν στη Γενεύη σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, όσο η Ρωσία ζητεί παραχωρήσεις από τη μεριά του ΝΑΤΟ αναφορικά με τη σχέση του με την Ουκρανία. Οι εγγυήσεις ασφαλείας που ζητάει η Ρωσία από τη Δύση περιλαμβάνουν προβλέψεις που απαιτούν από τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ να φύγουν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Η Μόσχα έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η συμμαχία θα σταματήσει να επεκτείνεται και θα επιστρέψει στα σύνορά της του 1997.
Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα σήμαινε αυτό για τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, οι οποίες εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μετά το 1997, το υπουργείο δήλωσε πως η Ρωσία θέλει να αποσυρθούν από τις χώρες αυτές όλα τα ξένα στρατεύματα, όπλα και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός.
Η Δύση ζητά από τη Ρωσία να κάνει βήματα πίσω
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία ότι θα πληρώσει “μεγάλο” τίμημα σε περίπτωση που επιτεθεί στρατιωτικά στην Ουκρανία.
Στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν χθες Πέμπτη το βράδυ οι δύο ηγέτες συμφώνησαν “ότι θα πρέπει να αποφευχθεί μια νέα στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. (…) Πρέπει να καταστεί σαφές ότι, σε μια τέτοια κατάσταση, η Ρωσία θα πρέπει να αναμένει πως θα πληρώσει ένα μεγάλο και σοβαρό τίμημα”, επεσήμανε σε ανακοίνωσή της σήμερα η γερμανική καγκελαρία.
Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού δήλωσε ότι οι δύο άνδρες “εξέφρασαν τη βαθιά τους ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και δήλωσαν ότι οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία θα αποτελέσει σοβαρό στρατηγικό λάθος”.
“Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία οι εταίροι στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για να δώσουν μια συντονισμένη απάντηση”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Τζόνσον.
Για «ελάσσονα επίθεση» μίλησε ο Μπάιντεν
Χθες Πέμπτη ο Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε τη Μόσχα με βαριές συνέπειες αν περάσουν δυνάμεις τους τα σύνορα με την Ουκρανία, την ώρα που δυτικά ΜΜΕ παρουσιάζουν σενάρια εισβολής.
Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περί τις 100.000 στρατιώτες στη μεθόριο, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή.
Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα ο Τζο Μπάιντεν προέβλεπε ότι η Μόσχα θα επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια κίνηση θα στοιχίσει ακριβά στη Ρωσία, αλλά φάνηκε να εννοεί ότι μια «ελάσσονα επίθεση» ίσως προκαλέσει μια πιο αδύναμη απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
Το μήνυμα αυτό προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Κιέβου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, να απαντά μέσω Twitter: «επιθυμούμε να υπενθυμίσουμε στις μεγάλες δυνάμεις ότι δεν υπάρχουν ελάσσονες εισβολές, ούτε μικρά έθνη».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση απειλεί με την επιβολή τεράστιων κυρώσεων, σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, έγινε γνωστό την Πέμπτη.
O Τζο Μπάιντεν προβλέπει εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία
Την Τετάρτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε σαφείς φόβους πως η Ρωσία είναι πιθανό να επιτεθεί. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε παράλληλα ότι μία ευρείας κλίμακας εισβολή θα πυροδοτούσε μία μαζική απάντηση, που θα κόστιζε ακριβά στη Ρωσία και στην οικονομία της.
«Εκτιμώ ότι θα εισβάλει» δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σενάριο αυτό, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Από τη μεριά του, το Κρεμλίνο εκτιμά πως οι παραδόσεις όπλων στο Κίεβο αυξάνουν την ένταση, σε μία ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα.
«Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, είναι πράγματι εξαιρετικά τεταμένη. Βλέπουμε να διοχετεύονται εκεί όπλα, βλέπουμε διάφορες ασκήσεις, βλέπουμε πτήσεις αεροσκαφών του ΝΑΤΟ και των δυτικοευρωπαϊκών χωρών. Όλα αυτά λοιπόν οδηγούν ακριβώς στην ένταση γύρω από την Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Ισπανία στέλνει πολεμικά πλοία σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα
Η Ισπανία έστειλε πολεμικά πλοία να ενωθούν με τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, καθώς η ένταση στην περιοχή αυξάνεται, με αφορμή τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργκαρίτα Ρόμπλες.
Ένα ναρκαλιευτικό είναι ήδη καθ’ οδόν και μια φρεγάτα θα αποπλεύσει εντός των επόμενων τριών ή τεσσάρων ημερών, διευκρίνισε η Ρόμπλες στους δημοσιογράφους. Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει επίσης την πιθανότητα να στείλει μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία.
«Η Ρωσία δεν μπορεί να πει σε καμία χώρα τι να πει, για αυτό το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει και θα υπερασπιστεί την κυριαρχία οποιασδήποτε χώρας μπορεί ή θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε η υπουργός.
Η Ρόμπλες τόνισε πάντως η Ισπανία προτιμά να δοθεί μια «αποκλειστικώς διπλωματική απάντηση» στην κρίση.