«Αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία αφορά τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής», γράφει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σχολιάζοντας με κείμενό του στο iefimerida τη ρωσική εισβολή.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς βρέθηκε στο μνημείο Μπάμπι Γιαρ το περασμένο φθινόπωρο. Ενα μνημείο κοντά στο Κίεβο για τους 33.000 Εβραίους που σφαγιάστηκαν από τους ναζί στο σημείο αυτό πριν από 80 χρόνια.
Χθες το απόγευμα, η Ρωσία βομβάρδισε το μνημείο του Μπάμπι Γιαρ.
Γράφει ο Μαργαρίτης Σχοινάς για το βομβαρδισμό του Μπάμπι Γιαρ:
«Κίεβο, φθινόπωρο 2021. Επισκεπτόμενος την Ουκρανία για συναντήσεις με τις Ουκρανικές αρχές και την ελληνική ομογένεια στην Οδησσό, θέλησα να βρεθώ στο μνημείο του Μπάμπι Γιάρ. Στο σημείο αυτό 80 χρόνια πριν, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου του 1941, οι Ναζί σφαγίασαν περισσότερους από 33 χιλιάδες Εβραίους. Εκεί που έλαβε χώρα μία από τις πιο αιματηρές, πιο βίαιες στιγμές του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπάρχει πλέον ένα καταπράσινο πάρκο, κομμάτι μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης που σφύζει από ζωή, δημιουργεί, καινοτομεί. Αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα, το «ποτέ ξανά» έρχεται αβίαστα στο μυαλό μου, ως προσευχή αλλά και δέσμευση. Η νίκη απέναντι στον ναζισμό, τον αντισημιτισμό, το μίσος και την τυφλή βία, η νίκη που πριν 80 χρόνια αποτέλεσε την απαρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης, είναι κάτι που πρέπει πάση θυσία να διαφυλάξουμε.
Κίεβο, 1η Μαρτίου 2022. Ένας Ρωσικός πύραυλος χτυπά τον πύργο της τηλεόρασης, λίγα μόλις μέτρα από το μνημείο του Μπάμπι Γιαρ, αποκαλύπτοντας ως πασιδήλως προσχηματικές τις επικλήσεις περί δήθεν «αποναζιστικοποίησης». Οι εικόνες κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Αναφορές για ανθρώπινα θύματα έρχονται να προστεθούν στον ήδη τραγικό απολογισμό των πρώτων ημερών αυτής της ακατανόητης επίθεσης εναντίον μιας ελεύθερης, δημοκρατικής, κυρίαρχης χώρας. Μιας χώρας που μοιράζεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο σύνορα και ιστορία, αλλά και ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον. Μιας χώρας που είδε τους νέους της το 2014 να πεθαίνουν στην πλατεία Μαϊντάν κυματίζοντας ευρωπαϊκές σημαίες. Ο κόσμος μας δεν είναι πλέον ο ίδιος.
Αυτό που διακυβεύεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία ξεπερνά κατά πολύ μια διμερή κρίση ασφαλείας. Αφορά άμεσα στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, τις αξίες που μας χαρακτηρίζουν, το δυτικό δημοκρατικό μοντέλο, το οποίο οδήγησε τα κράτη-μέλη της ενωμένης Ευρώπης στη μακρύτερη περίοδο ειρήνης και ευημερίας στην ιστορία της ηπείρου μας. Αντιμέτωπη με την απειλή αυτή, η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας ανά τον πλανήτη, προέβη κατά τις τελευταίες μέρες σε πρωτοφανή βήματα. Υιοθέτησε ένα αυστηρότατο και χωρίς προηγούμενο πακέτο κυρώσεων. Αποφάσισε για πρώτη φορά τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αγορά όπλων και τη διάθεσή τους σε μια φίλια χώρα που δέχεται επίθεση. Πρότεινε με ταχύτατες διαδικασίες τη χορήγηση προσωρινής προστασίας σε όλους όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Ευρώπη στέκεται ενάντια στον πόλεμο.
Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας.
Η Ιστορία θα είναι αμείλικτη με αυτούς που επιλέγουν να αγνοούν τα διδάγματά της».
Η σφαγή των Εβραίων στο Μπάμπι Γιαρ, 80 χρόνια πριν
Σε μια χαράδρα έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο, γνωστή ως Μπάμπι Γιαρ, έγινε μια από τις μεγαλύτερες θηριωδίες που διαπράχθηκαν ποτέ εναντίον του εβραϊκού λαού κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Μέσα σε δύο ημέρες, 33.771 Εβραίοι οδηγήθηκαν στους σκαμμένους λάκκους και εκτελέστηκαν μεθοδικά ή θάφτηκαν ζωντανοί από τις ναζιστικές δυνάμεις.
Το Babyn Yar ήταν η μεγαλύτερη σφαγή Εβραίων μεμιάς κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και είναι ο μεγαλύτερος μαζικός τάφος στην Ευρώπη για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.
Ο βομβαρδισμός του Μπάμπιν Γιαρ από τον Πούτιν
Την Τρίτη, οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν την τοποθεσία σε μια συντονισμένη επίθεση που πιστεύεται ότι έγινε σε κοντινό πύργο τηλεόρασης. Σύμφωνα με αναφορές, ο χώρος μνήμης καταστράφηκε και τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν.
Ο Εβραίος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε για το βομβαρδισμό αμέσως μετά, στο Twitter. «Αυτή τη στιγμή, ένας ισχυρός βομβαρδισμός βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένας πύραυλος χτύπησε το σημείο όπου βρίσκεται το μνημείο Babyn Yar! Για άλλη μια φορά, αυτοί οι βάρβαροι δολοφονούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος!».
Και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Προς τον κόσμο: τι νόημα έχει να λέμε "ποτέ ξανά" επί 80 χρόνια, αν ο κόσμος σιωπά όταν μια βόμβα πέφτει στην ίδια τοποθεσία του Babyn Yar; Τουλάχιστον 5 νεκροί. Η ιστορία επαναλαμβάνεται…».
«Η προσπάθεια του Πούτιν να διαστρεβλώσει και να χρησιμοποιήσει το Ολοκαύτωμα για να δικαιολογήσει μια παράνομη εισβολή σε μια κυρίαρχη δημοκρατική χώρα είναι εντελώς απεχθής. Είναι συμβολικό το γεγονός ότι ξεκινάει την επίθεση στο Κίεβο με τον βομβαρδισμό του χώρου του Babyn Yar, το μεγαλύτερο τόπο σφαγής των ναζιστών», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής του Κέντρου Μνήμης Ολοκαυτώματος Babyn Yar, Natan Sharanksy.
«Εμείς, στο Κέντρο Μνήμης Ολοκαυτώματος Babyn Yar, που είναι χτισμένο πάνω στον μεγαλύτερο μαζικό τάφο του Ολοκαυτώματος στην Ευρώπη, εργαζόμαστε για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης μετά από δεκαετίες σοβιετικής καταστολής της ιστορικής αλήθειας, ώστε τα κακά του παρελθόντος να μην επαναληφθούν ποτέ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην αλήθεια να γίνει -για άλλη μια φορά- θύμα του πολέμου», συνέχισε.
Σε διάγγελμά του μετά την εισβολή στη Ρωσία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι τα στρατεύματά του εισέβαλαν στην Ουκρανία για να «αποναζιστικοποιήσουν» τη χώρα, λέγοντας ότι οι νεοναζί ελέγχουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας.
«Πώς μπορώ να είμαι ναζιστής; Εξηγήστε το στον παππού μου, ο οποίος πέρασε ολόκληρο τον πόλεμο στο πεζικό του σοβιετικού στρατού και πέθανε συνταγματάρχης σε μια ανεξάρτητη Ουκρανία», δήλωσε ο Ζελένσκι, απαντώντας στον Πούτιν.
Ο παππούς του Zelensky ήταν ο μοναδικός επιζών από τα τέσσερα αδέλφια του κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.
Η σφαγή του Babyn Yar, η ιστορία
Στις 28 Σεπτεμβρίου 1941, ανακοινώσεις στα ρωσικά, ουκρανικά και γερμανικά αναρτήθηκαν σε όλο το Κίεβο και έλεγαν στους Εβραίους κατοίκους της πόλης να συγκεντρωθούν σε μια περιοχή κοντά στο Babyn Yar για μετεγκατάσταση.
«Όλοι οι Εβραίοι της πόλης του Κιέβου και της γύρω περιοχής πρέπει να εμφανιστούν τη Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 1941 μέχρι τις 8 π.μ. στη γωνία των οδών Μελνίκοβα και Ντοχτερίβσκαγια (δίπλα στο νεκροταφείο). Φέρτε έγγραφα, χρήματα και τιμαλφή, καθώς και ζεστά ρούχα, κλινοσκεπάσματα κ.λπ. Όποιος Εβραίος δεν ακολουθήσει αυτή τη διαταγή και βρεθεί αλλού, θα εκτελεστεί. Όσοι πολίτες εισέλθουν στις κατοικίες που άφησαν οι Εβραίοι και οικειοποιηθούν τα πράγματα που βρίσκονται σε αυτές θα εκτελεστούν».
Η 29η Σεπτεμβρίου 1941 ήταν το Γιομ Κιπούρ, η ιερότερη ημέρα του έτους στο εβραϊκό ημερολόγιο.
«Η οργάνωση των μαζικών εκτελέσεων των Εβραίων τις ημέρες των σοβιετικών ή εβραϊκών εορτών ήταν συχνό φαινόμενο και είχε συμβολική σημασία θριάμβου για τους Γερμανούς», σύμφωνα με το Μνημείο Ολοκαυτώματος Yad Vashem.
Τις επόμενες δύο ημέρες, 29-30 Σεπτεμβρίου 1941, η αστυνομία συνόδευσε τους Εβραίους που έφτασαν στο σημείο μετεγκατάστασης στους κοντινούς λάκκους του Babyn Yar για να εκτελεστούν. Περισσότεροι από 33.000 Εβραίοι εκτελέστηκαν μέσα σε 48 ώρες, ενώ χιλιάδες άλλοι φυλακίστηκαν και δολοφονήθηκαν ένα μήνα αργότερα.