Οι εκπρόσωποι Ουκρανίας και Ρωσίας είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν τον τρίτο και τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων τη Δευτέρα.
Η Ουκρανία δεν είναι διατεθειμένη να συμβιβαστεί σε ό,τι αφορά την εδαφική ακεραιότητά της, στις συνομιλίες της με τη Ρωσία, ωστόσο θα μπορούσε να συζητήσει ένα «μοντέλο εκτός του ΝΑΤΟ» για το μέλλον της, δήλωσε σήμερα ένας Ουκρανός διαπραγματευτής μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο Fox News.
Η Ουκρανία επιδίωκε την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, μια εξέλιξη στην οποία αντιδρούσε η Μόσχα. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, επικαλέστηκε την πιθανή ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως απόδειξη της επιθετικότητας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου απέναντι στη χώρα του.
«Η απάντηση που λαμβάνουμε από τις χώρες του ΝΑΤΟ είναι ότι δεν είναι έτοιμες ούτε καν να συζητήσουν» την ένταξη της Ουκρανίας, «τουλάχιστον όχι για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια», είπε ο Νταβίντ Αραχάμια, ο οποίος είναι επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις.
«Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κάποια άλλα μοντέλα, εκτός του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δοθούν εγγυήσεις από διάφορες χώρες, όπως από τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενδεχομένως από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε τέτοια πράγματα σε έναν ευρύτερο φόρουμ, όχι μόνο σε διμερείς συζητήσεις με τη Ρωσία αλλά και με άλλους εταίρους», πρόσθεσε.
Μικρή η πρόοδος των διαπραγματεύσεων λόγω των νεκρών αμάχων, λέει η Ουκρανία
Ο τρίτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας είναι προγραμματισμένος για αύριο, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Αραχάμια, έως τώρα δεν έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις γιατί υπάρχουν καθημερινά πολλοί νεκροί και κυρίως άμαχοι. «Τουλάχιστον, οι δύο ομάδες ακούνε η μία την άλλη και συζητούν ενεργά διαφορετικά πράγματα», επισημαίνει ο ίδιος.
Τονίζει, ωστόσο, ότι τα μοναδικά σημεία στα οποία είναι σχεδόν αδύνατο να συμφωνήσουν Ουκρανολι και Ρώσοι είναι η Κριμαία και οι λεγόμενες δημοκρατίες που η Ρωσία επιμένει να αναγνωρίσουμε ως ανεξάρτητες. «Αυτό δεν είναι αποδεκτό στην ουκρανική κοινωνία. Και δεν πρόκειται για τους πολιτικούς, αλλά για τους Ουκρανούς πολίτες που δεν θα το αφήσουν ποτέ να συμβεί. Αυτή είναι η κύρια πρόκληση και, ειλικρινά, δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα μπορούσαμε να ξεπεράσουμε αυτά τα εμπόδια», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο διαπραγματευτής.