Η μεγάλη αύξηση στις τιμές των σιτηρών, που εγείρει τον κίνδυνο μιας διεθνούς επισιτιστικής κρίσης, προκαλείται από τη «ρωσική επιθετικότητα» στην Ουκρανία, τονίζει το Κίεβο.
Όπως τόνισε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, μιλώντας σε δημοσιογράφους, η πραγματική αιτία της επισιτιστικής αυτής κρίσης, δεν είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά η επιθετικότητα της γειτονικής χώρας προς τη δική του. Μάλιστα, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας είπε ότι έχει «καταρριφθεί» το αφήγημα της Μόσχας.
Σύμφωνα με την ένωση των Ουκρανών παραγωγών γεωργικών προϊόντων UAC, η Ρωσία έχει κλέψει περίπου 600.000 τόνους σιτηρών από τα ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε και προχώρησε στην εξαγωγή μιας ποσότητας. Το Κίεβο θα ζητήσει από τη Μόσχα αποζημίωση, τόσο για την κλοπή της σοδειάς όσο και για την καταστροφή της περιουσίας των αγροτών, είπε ο αντιπρόεδρος της UAC, Ντένις Μαρτσούκ.
«Μέχρι σήμερα, περίπου 600.000 τόνοι έχουν κλαπεί από γεωργικές εταιρείες και μεταφέρθηκαν στο προσωρινά κατεχόμενο έδαφος της Κριμαίας και από εκεί σε λιμάνια, ιδίως σε αυτό της Σεβαστούπολης απ’ όπου φεύγουν πλοία για τη Μέση Ανατολή», είπε ο Μαρτσούκ μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση. Σύμφωνα με την πηγή αυτή, περίπου 100.000 σιτηρών έχουν ήδη εξαχθεί με πλοία στη Συρία, με βάση στοιχεία που «κατέγραψαν οι ΗΠΑ».
Ο Μαρτσούκ δεν έδωσε άλλες διευκρινίσεις και το πρακτορείο Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει τους ισχυρισμούς του.
Κρεμλίνο: Οι κυρώσεις πρέπει να αρθούν για τα σιτηρά της Ρωσίας, ώστε να φθάσουν στις αγορές
Παρόλα αυτά, το Κρεμλίνο επιμένει ότι ο λόγος για την επισιτιστική κρίση οφείλεται στις δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι οποίες «πρέπει να αρθούν πριν τα ρωσικά σιτηρά μπορέσουν να σταλούν στις διεθνείς αγορές».
«Ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ Πούτιν) είπε ότι προκειμένου οι ποσότητες των ρωσικών σιτηρών να σταλούν στις διεθνείς αγορές, οι άμεσες και έμμεσες κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να αρθούν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.
Ο Πεσκόφ είπε ακόμη ότι οι κυρώσεις τις οποίες έχει επιβάλει η Δύση ως απάντηση στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «έχουν επηρεάσει τις ναυτιλιακές ασφάλειες, τις πληρωμές και την πρόσβαση στα λιμάνια της Ευρώπης». Προσέθεσε ότι «δεν έχουν γίνει ουσιαστικές συζητήσεις» για την άρση των κυρώσεων.
Η Ουκρανία και η Ρωσία από κοινού παράγουν περίπου το 1/3 των παγκόσμιων προμηθειών σιτηρών, ενώ η Ρωσία είναι επίσης ένας σημαντικός εξαγωγέας λιπασμάτων και η Ουκρανία ένας μεγάλος προμηθευτής αραβοσίτου και ηλιελαίου.
Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν σταματήσει, επειδή η Ρωσία έχει αποκλείσει τα λιμάνια της στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά η Μόσχα αποδίδει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην αποτυχία της Ουκρανίας να αποναρκοθετήσει τα λιμάνια.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Τετάρτη (8/6) ότι η Ουκρανία οφείλει να λύσει τα προβλήματα που σχετίζονται με τις μεταφορές σιτηρών αποναρκοθετώντας τις προσβάσεις στα λιμάνια της και ότι η Μόσχα δεν χρειάζεται να αναλάβει καμία δράση επειδή έχει ήδη αναλάβει τις απαραίτητες δεσμεύσεις.
Τόσο ο Πεσκόφ όσο και ο Λαβρόφ ισχυρίστηκαν ότι οι εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας καταλαμβάνουν ένα πολύ μικρό μέρος της παγκόσμιας αγοράς.
«Απ' όσο γνωρίζουμε, υπάρχουν πολύ λιγότερα σιτηρά απ' ότι λένε οι Ουκρανοί», δήλωσε ο Πεσκόφ, για να συμπληρώσει: «Δεν χρειάζεται να υπερβάλλουμε για τη σημασία αυτών των αποθεμάτων σιτηρών από την άποψη του αντίκτυπου που έχουν στις διεθνείς αγορές». Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση, λέγοντας ότι ανάγει το ζήτημα με τις εξαγωγές των σιτηρών της Ουκρανίας σε «παγκόσμια καταστροφή».
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, η Ουκρανία είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εξαγωγέας σιταριού στον κόσμο, με μερίδιο που φθάνει το 10% της παγκόσμιας αγοράς τα τελευταία χρόνια. Η στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στη χώρα έχει τροφοδοτήσει την εκτίναξη των τιμών των σιτηρών, των μαγειρικών ελαίων, των καυσίμων και των λιπασμάτων.