Με κομμένη την ανάσα αναμένει ο πλανήτης την αντίδραση της Ρωσίας, καθώς το απόγευμα της Τετάρτης οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ απάντησαν στα αιτήματα της Μόσχας.
Από τη ρωσική αντίδραση θα κριθεί αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση στην ουκρανική κρίση, ή «αδιέξοδο», οπότε όλα τα ενδεχόμενα θα είναι ανοιχτά.
Η Ρωσία έχει θέσει ως «κόκκινη γραμμή» την εκπλήρωση των αιτημάτων της, που αφορούν κυρίως στις εγγυήσεις ασφαλείας στα σύνορά της με την Ουκρανία και την Ευρώπη, και αν και με κάθε αφορμή η Μόσχα δηλώνει ότι «δεν θα εισβάλει» στον γείτονά της, σε περίπτωση απορριπτικής απάντησης από την πλευρά της Δύσης, όλα τα σενάρια, ακόμα και τα χειρότερα, είναι πιθανά.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ επέδωσαν γραπτώς τις απαντήσεις τους, λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο, μέσω του Αμερικανού πρέσβη στη Μόσχα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησαν το περιεχόμενό τους να μη γνωστοποιηθεί στο κοινό.
Οι Ρώσοι συμφώνησαν να σεβαστούν το αμερικανικό αίτημα, ωστόσο, όπως τόνισαν, το γενικό νόημα της απάντησης -που θα αποτελεί συμφωνία ή όχι- θα πρέπει να γνωστοποιηθεί στον ρωσικό λαό.
Μεταξύ άλλων, η Ρωσία ζητάει την ανάσχεση της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, την παύση της στρατιωτικής συνεργασίας με χώρες που δεν είναι μέλη του και ήταν μέρος της Σοβιετικής Ένωσης, την απομάκρυνση του πυρηνικού οπλοστασίου από την Ευρώπη, καθώς και τη μη ανάπτυξη επιθετικών όπλων κοντά στα σύνορά της.
Όπως ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, οι απαντήσεις θα μελετηθούν από διάφορα τμήματα της κυβέρνησης, για να ακολουθήσει εισήγηση προς τον πρόεδρο Πούτιν σχετικά με αυτές.
Ο Μπλίνκεν πετάει το μπαλάκι στη ρωσική πλευρά
Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι η απάντηση της Ουάσιγκτον «καθορίζει μια διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Μόσχα την προσεγγίσει σοβαρά».
Ο Μπλίνκεν είπε ότι η γραπτή επιστολή, που παραδόθηκε σήμερα στη Ρωσία, έχει μια «αρχική και ρεαλιστική» αξιολόγηση των ανησυχιών που έχει θέσει η Μόσχα, προσθέτοντας ότι η απάντηση συντάχθηκε πλήρως συντονισμένα με την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον.
«Όλα όσα αναφέρονται χαράζουν μια σοβαρή διπλωματική πορεία προς τα εμπρός, αν η Ρωσία το επιλέξει», είπε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι αναμένει να έχει επακόλουθη συζήτηση με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μέσα στις επόμενες ημέρες.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η απάντηση των ΗΠΑ στα αιτήματα της Ρωσίας αντικατοπτρίζει ότι η Ουάσιγκτον είναι ανοιχτή στον διάλογο και επιλέγει τη διπλωματία, αλλά ότι εναπόκειται στη Ρωσία να απαντήσει. Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.
Η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι απορρίπτει τις ρωσικές απαιτήσεις το ΝΑΤΟ να αποσύρει τα στρατεύματα και τα όπλα από την Ανατολική Ευρώπη και να απαγορεύσει στην Ουκρανία να μην ενταχθεί ποτέ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Υποστηρίζει ότι είναι έτοιμη να συζητήσει άλλα θέματα, όπως ο έλεγχος των εξοπλισμών και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ σχετικά με την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ.
Στόλτενμπεργκ: Περιμένουμε το καλύτερο και το χειρότερο
Ο γενικός γραμματέας της βορειοατλαντικής συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τετάρτης, ενημέρωσε ότι η πλευρά του απέστειλε την απάντηση στη Ρωσία.
«Καλούμε τη Ρωσία για ακόμη μία φορά να αποκλιμακώσει αμέσως την ένταση. Το ΝΑΤΟ πιστεύει ακράδαντα ότι οι εντάσεις και οι διαφωνίες πρέπει να επιλύονται μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.
Διαβεβαιώνοντας πως οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ έχουν τεθεί σε αυξημένο επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε πως ελπίζει στην καλύτερη δυνατή λύση, αλλά η Συμμαχία «έχει προετοιμαστεί για το χειρότερο».
«Βλέπουμε περισσότερα στρατεύματα κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά τώρα και στη Λευκορωσία, όπου η Ρωσία αναπτύσσει χιλιάδες στρατιώτες, εκατοντάδες αεροσκάφη, πυραύλους S-400 και άλλα προηγμένα οπλικά συστήματα», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή.
Επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Ρωσία για αμοιβαία επαναλειτουργία των γραφείων σε Βρυξέλλες και Μόσχα, καθώς και πλήρη χρήση των στρατιωτικών διαύλων επικοινωνίας για την προώθηση της διαφάνειας και την αποφυγή κινδύνων.
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία είναι «αναπόφευκτη»
Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το στρατιωτικό επεισόδιο -τουλάχιστον- στην Ουκρανία είναι αναπόφευκτο. Η υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν δήλωσε ότι αναμένει πως η Ρωσία θα «χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ» κατά της Ουκρανίας με κάποιον τρόπο, ίσως μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου.
«Όλα δείχνουν» ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «θα χρησιμοποιήσει στρατιωτική ισχύ κάποια στιγμή, ίσως από τώρα έως τα μέσα Φεβρουαρίου» είπε, ενώ τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν ο Ρώσος πρόεδρος έχει λάβει «την τελική απόφαση» για να προχωρήσει στην επίθεση.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία προέτρεψε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στη χώρα να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναχωρήσουν τώρα από αυτή.
Όπως υποστηρίζουν, η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία είναι «απρόβλεπτη λόγω της αυξημένης απειλής της ρωσικής στρατιωτικής δράσης». Η κατάσταση ασφαλείας στην Ουκρανία «μπορεί να επιδεινωθεί ανά πάσα στιγμή», ανέφερε η πρεσβεία στον ιστότοπό της.
Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ ενισχύει και θέτει σε ετοιμότητα τις στρατιωτικές του δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Συμμαχία αυξάνει τα πολεμικά πλοία και τα μαχητικά αεροσκάφη, ενώ σήμερα ανακοινώθηκε ότι έξι αμερικανικά F-16 κατέφθασαν στην Εσθονία.
«Πολεμοχαρής στάση» από το κυβερνών κόμμα της Ρωσίας
Η σκληρή στάση στο ουκρανικό ζήτημα φαίνεται ότι τυγχάνει συναίνεσης στο ρωσικό Κοινοβούλιο. Το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία» ζήτησε από τον Πούτιν να στείλει την αναγκαία στρατιωτική βοήθεια στις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας.
Σκοπός να αντιμετωπίσουν την επίθεση και να υπερασπίσουν τους πολίτες τους. Τη σχετική δήλωση έκανε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος «Ενιαία Ρωσία» στην Κρατική Δούμα (Κάτω Βουλή), Βλαντίμιρ Βασίλιεφ.
Ο Βασίλιεφ, εκφράζοντας την ανησυχία του κόμματός του για την προστασία της ζωής των Ρώσων πολιτών που ζουν στα εδάφη των δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, δήλωσε ότι στο Συμβούλιο της Κρατικής Δούμας, στην κοινοβουλευτική ομάδα και στο κόμμα έγιναν διαβουλεύσεις «και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τους ανθρώπους στην αυθαιρεσία του καθεστώτος του Κιέβου».
Νωρίτερα, παρόμοια έκκληση είχε απευθύνει και ο πρώτος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Ανω Βουλή) και γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος της «Ενιαίας Ρωσίας», Αντρέι Τουρτσάκ.
Διπλωματικό θρίλερ με τον Ρώσο πρέσβη στην Ουάσιγκτον
Η πρωτοφανής, για τις τελευταίες δεκαετίες, ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών καταδεικνύεται και από τις καταγγελίες στις οποίες προέβη ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ. Ο διπλωμάτης δήλωσε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι τού ξεκαθάρισαν πως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του μέχρι τον Απρίλιο.
Ο πρέσβης αναφέρει ότι η αμερικανική πλευρά τού έθεσε το τελεσίγραφο, το οποίο ακυρώνεται εάν η Μόσχα χορηγήσει βίζα σε φρουρούς ασφαλείας στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.
Σύμφωνα με το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο Ανατόλι Αντόνοφ ανέφερε επίσης πως μία ομάδα Ρώσων διπλωματών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες τις τελευταίες ημέρες.
Ο Αντόνοφ φέρεται να είπε πως συνολικά περισσότεροι από 120 διπλωμάτες και Ρώσοι υπάλληλοι -περίπου 300 άτομα, εάν αθροιστούν και τα μέλη των οικογενειών τους -υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Οι σύμμαχοι στέλνουν στην Ουκρανία εξοπλισμό
Την ίδια ώρα, χώρες της Ευρώπης εχθρικές προς τη Ρωσία συνεχίζουν να προμηθεύουν με εξοπλισμό την Ουκρανία. Σήμερα, η Τσεχία παρέδωσε στην Ουκρανία 4.000 βλήματα πυροβολικού. Πρόκειται για μια δωρεά αξίας άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προμηθεύσει τις ουκρανικές δυνάμεις με 5.000 στρατιωτικά κράνη. Πάντως, αυτή η δωρεά χαρακτηρίστηκε «αστεία» από το Κίεβο.
Σε αντίστοιχες ενέργειες έχουν προβεί η Βρετανία και άλλες χώρες.