Ενώ η ένταση στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι ΗΠΑ δεν βλέπουν ενδείξεις απόσυρσης των δυνάμεων της Ρωσίας από την περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως η χώρα του δεν έχει δει κάποια απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως η Μόσχα μετακινεί κρίσιμης σημασίας μονάδες πιο κοντά στην περιοχή.
Η Ρωσία δήλωσε σήμερα πως αποσύρονται κι άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, όμως το ΝΑΤΟ είπε πως η ενίσχυση των στρατευμάτων συνεχίζεται, αμφισβητώντας τη δηλωμένη προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευθεί μια επίλυση της κρίσης.
Ο Μπλίνκεν συμφώνησε με την εκτίμηση του ΝΑΤΟ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί (ώρα ΗΠΑ).
«Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και μετά υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Και δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση των δυνάμεών της», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο MSNBC. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε κρίσιμης σημασίας μονάδες να κινούνται προς τα σύνορα, όχι μακριά από τα σύνορα» είπε, για να προσθέσει: «Άρα, αυτό που πρέπει να δούμε είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να δούμε αυτές τις δυνάμεις να απομακρύνονται».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε χθες (15/2) τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, να κάνει πίσω από έναν πόλεμο με την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «άσκοπους θανάτους και καταστροφή» που θα μπορούσε να προκαλέσει η Μόσχα και διεθνή κατακραυγή που θα αντιμετώπιζε.
Ο Μπάιντεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εκτιμούν πως 150.000 Ρώσοι στρατιώτες περικυκλώνουν τώρα την Ουκρανία, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις για περίπου 100.000. Είπε πως οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες δυνάμεις έχουν αποσυρθεί είναι ευπρόσδεκτες, αλλά είναι ανεπιβεβαίωτες και μια εισβολή παραμένει πιθανή.
Ρωσία: Η πληροφοριακή επιχείρηση της Δύσης θυμίζει τις παραμονές της εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ
Η Δύση διεξάγει κατά της Ρωσίας μια λεπτομερώς σχεδιασμένη πληροφοριακή επιχείρηση στο πλαίσιο της θεωρίας του «υβριδικού πολέμου», δήλωσε ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Μιχαήλ Ποπόφ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Rossiyskaya Gazeta».
Ο Ποπόφ δήλωσε ότι ακριβώς η ίδια εικόνα παρατηρούνταν τις παραμονές της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ. «Τα ίδια ακριβώς "αδιάψευστα στοιχεία της κατασκοπείας" για το ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, ένας αξέχαστος δοκιμαστικός σωλήνας στα χέρια του Κόλιν Πάουελ (διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο διάστημα 2001-2005) στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», όπως ανέφερε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες υπό την πίεση των ΗΠΑ αυξάνουν τις αποστολές όπλων στην Ουκρανία, θα φέρουν την ευθύνη για τις αρκετά πιθανές προκλήσεις του Κιέβου κατά των (αυτοανακηρυχθεισών) δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, αλλά και για το ότι χρησιμοποιούν κάθε είδους εθνικιστικές ομάδες και μισθοφόρους.
Παράλληλα, ο Ποπόφ επισήμανε ότι με την πρόφαση της ψευδούς ρωσικής απειλής οι Αμερικανοί ανάγκασαν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ «να συσπειρώσουν τις γραμμές του, ζητώντας τους να αυξήσουν μερικές φορές τις αποστολές όπλων και πολεμοφοδίων στην Ουκρανία».
Η Δύση, είπε, προσπαθεί να ελέγξει τις όποιες μετακινήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στο έδαφός της και να περιορίσει τη σχεδιασμένη προετοιμασία τους, αν και οι ίδιες οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διευρύνουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη.
Τέλος, ο Ποπόφ στη συνέντευξή του τονίζει ότι δημιουργείται η εντύπωση πως ένας από τους στόχους της λεπτομερώς σχεδιασμένης και πολύπλευρης πληροφοριακής εκστρατείας των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, που γίνεται στο πλαίσιο της τόσο αγαπημένης στη Δύση θεωρίας του «υβριδικού πολέμου», είναι να αποσπάσουν την προσοχή της κοινής γνώμης από τα δικά τους εσωτερικά προβλήματα και από τα σχέδια της Ουάσιγκτον να ανακτήσει τη χαμένη κυριαρχία της στον κόσμο.
Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κατήγγειλαν τις ρωσικές κινήσεις να αναγνωριστεί η ανεξαρτησία Ντόνετσκ και Λουχάνσκ
Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών στην Ουκρανία θα ήταν μια «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.
Οι Ρώσοι βουλευτές ψήφισαν χθες, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, υπέρ μιας έκκλησης στον πρόεδρο Πούτιν, ώστε η χώρα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των περιοχών που τελούν υπό τον έλεγχο φιλορώσων αυτονομιστών, που αντιπαρατίθενται, με την υποστήριξή της, με τον ουκρανικό στρατό στην ανατολική Ουκρανία από το 2014.
Εκτός από την αμερικανική αντίδραση, η κίνηση αυτή της Ρωσίας προκάλεσε παρόμοια κίνηση και στην ΕΕ. Τη «σθεναρή καταδίκη» είχε εκφραστεί δια στόματος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.
Οι φιλορωσικές δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ αντιπαρατίθενται -με την υποστήριξη της Μόσχας- με τον Ουκρανικό Στρατό εδώ και οκτώ χρόνια. Η σύγκρουση, που ξέσπασε μετά την προσάρτηση από τη Ρωσία της Χερσονήσου της Κριμαίας, έχει προκαλέσει τουλάχιστον 14.000 θανάτους από το 2014.