Η Ρωσία επιβεβαίωσε πως χρησιμοποίησε θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία! -Τι λέει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας - iefimerida.gr

Η Ρωσία επιβεβαίωσε πως χρησιμοποίησε θερμοβαρικά όπλα στην Ουκρανία! -Τι λέει το βρετανικό υπουργείο Αμυνας

Θερμοβαρικό όπλο τύπου TOS-1A Solntsepyok
Θερμοβαρικό όπλο τύπου TOS-1A Solntsepyok / AP Photo/Ivan Sekretarev
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αναφέρει πως η Ρωσία επιβεβαίωσε τη χρήση θερμοβαρικών όπλων στην Ουκρανία.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει: «Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιεί το οπλικό σύστημα TOS-1A στην Ουκρανία, το οποίο αξιοποιεί τη δύναμη των θερμοβαρικών πυραύλων. Αυτό συνδυάζει ένα σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης με θερμοβαρικά βλήματα για τη δημιουργία εμπρηστικών και εκρηκτικών εφέ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρήση θερμοβαρικής βόμβας είχε καταγγείλει η Ουκρανή πρέσβης στις ΗΠΑ

Η Ρωσία χρησιμοποίησε θερμοβαρική βόμβα τη Δευτέρα στην επίθεσή της κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με την Ουκρανή πρέσβη στις ΗΠΑ, Οξάνα Μαρκάροβα.

«Χρησιμοποίησαν τη θερμοβαρική βόμβα σήμερα (σ.σ. χθες, Δευτέρα), η οποία απαγορεύεται βάσει της Συνθήκης της Γενεύης», δήλωσε η Μαρκάροβα, η οποία ενημέρωσε τα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Η καταστροφή που επιχειρεί η Ρωσία να προκαλέσει στην Ουκρανία είναι μεγάλη», συμπλήρωσε.

Την ίδια καταγγελία είχε κάνει νωρίτερα, σύμφωνα με το The Kyiv Independent, και ο δήμαρχος της πόλης Οκτίρκα. Ο Πάβλο Κουζμένκο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής έριξαν θερμοβαρική βόμβα σε δεξαμενές πετρελαίου, που εξερράγησαν.

Η «μητέρα όλων των βομβών», όπως αποκαλείται, θεωρείται το πιο ισχυρό όπλο στη Γη, μια κλίμακα κάτω από τα πυρηνικά. H βόμβα αυτή περιέχει 44 τόνους TNT και όταν εκρήγνυται εξαφανίζει τα πάντα εντός της ζώνης έκρηξης, ισοπεδώνοντας κτίρια και προκαλώντας τεράστια ωστικά κύματα και δονήσεις και φυσικά τεράστιες θερμοκρασίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς λειτουργούν τα θερμοβαρικά όπλα

Το θερμοβαρικό όπλο, γνωστό και ως βόμβα αερολύματος, είναι ένα πυρομαχικό δύο σταδίων. Η φόρτιση πρώτου σταδίου διανέμει ένα αερόλυμα που αποτελείται από πολύ λεπτό υλικό -από ένα καύσιμο με βάση τον άνθρακα έως μικροσκοπικά σωματίδια μετάλλου. Μια δεύτερη φόρτιση αναφλέγει αυτό το σύννεφο, δημιουργώντας μια μπάλα φωτιάς, ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό, καθώς απορροφά όλο το οξυγόνο που την περιβάλλει.

Έκρηξη από θερμοβαρικό όπλο
Έκρηξη από θερμοβαρικό όπλο / AP Photo/Ivan Sekretarev, File

Το κύμα της έκρηξης μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό και είναι ικανό να εξαϋλώσει ανθρώπινα σώματα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τέτοια όπλα χρησιμοποιούνται για διάφορους σκοπούς και διατίθενται σε διάφορα μεγέθη. Αυτό που μπορεί να δούμε στην Ουκρανία είναι ότι η Ρωσία τους χρησιμοποιεί για να καταστρέψει αμυντικές θέσεις. Οι εξαιρετικά μεγάλες εκδόσεις που εκτοξεύονται έχουν σχεδιαστεί για να καταστρέφουν σπήλαια και συμπλέγματα σηράγγων.

Πού έχουν χρησιμοποιηθεί πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία

Οι βόμβες χρησιμοποιούνται από τις ρωσικές και δυτικές δυνάμεις από τη δεκαετία του 1960. Οι ΗΠΑ βασίστηκαν σε αυτές στις προσπάθειές τους να εξολοθρεύσουν την Αλ Κάιντα στα βουνά στο Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τον Δρ Μάρκους Χέλιερ, ανώτερο αναλυτή στο Ινστιτούτο Στρατηγικής Πολιτικής της Αυστραλίας, η Ρωσία είχε μεγαλύτερο ιστορικό μαζί τους από τη Δύση. «Η Ρωσία έχει συστήματα σε όλο το φάσμα… από πολύ μικρά τακτικά όπλα, μέχρι τεράστιες, εκτοξευόμενες βόμβες. «Οι αυτονομιστές που υποστήριζε η Ρωσία στην περιοχή του Ντονμπάς, τα χρησιμοποιούν εδώ και πολλά χρόνια».

Το 2000, η Human Rights Watch καταδίκασε την αναφερόμενη χρήση των όπλων από τη Ρωσία ένα χρόνο νωρίτερα στην Τσετσενία ως «μια επικίνδυνη κλιμάκωση» με «σημαντικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις».

Πόσο επικίνδυνα είναι;

Σύμφωνα με τον Χέλιερ τα θερμοβαρικά όπλα ήταν αποτελεσματικά στον «συγκεκριμένο σκοπό» τους να «καταστρέφουν κατά κύριο λόγο αμυντικές θέσεις». Αν και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να διεισδύσουν σε ένα τανκ, θα μπορούσαν να είναι ένα «πολύ καταστροφικό όπλο» εναντίον ενός συγκροτήματος διαμερισμάτων ή άλλου κτιρίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Δεν είναι παράνομα, παρόλο που τα αποτελέσματά τους μπορεί να είναι αρκετά φρικτά, εξαιτίας αυτού του φαινομένου της δημιουργίας κενού και της απορρόφησης του αέρα από τους πνεύμονες των υπερασπιστών (αμυνομένων)», είπε.

Δεδομένου ότι η χρήση τους είναι «αρκετά τυπική» όσον αφορά τις ρωσικές τακτικές, ο Χέλιερ υποστήριξε ότι περίμενε να δει περισσότερο θερμοβαρικό πόλεμο στην Ουκρανία. «Ένα από τα πράγματα που γνωρίζουμε για τις ρωσικές τακτικές είναι ότι είναι πρόθυμες να καταστρέψουν τα πάντα», είπε. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ουκρανοί αντιστέκονται σε μερικές από τις πόλεις… καθώς αυτό συνεχίζεται, οι Ρώσοι θα καταφεύγουν όλο και περισσότερο στη χρήση… όποιων όπλων έχουν, συμπεριλαμβανομένων των θερμοβαρικών όπλων σε κατοικημένες αστικές περιοχές».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ