Η Πολωνία προμήθευσε την Ουκρανία με όπλα αξίας 1,5 δισεκ. ευρώ για να τη βοηθήσει να αντιμετωπίσει την εισβολή της Ρωσίας.
Αυτό ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι.
«Ο εξοπλισμός αυτός σώζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ευρώπης»
«Ως σήμερα, η Πολωνία έχει μεταβιβάσει στον ανατολικό μας γείτονα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας περίπου 7 δισεκ. ζλότι, δηλαδή 1,6 δισεκ. δολαρίων», είπε ο κ. Μοραβιέτσκι κατά τη διάρκεια συνάντησής του στην Κρακοβία (νότια) με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντένις Σμίχαλ.
«Ο εξοπλισμός αυτός σώζει την εθνική κυριαρχία της Ουκρανίας, της Πολωνίας και της Ευρώπης», επιχειρηματολόγησε σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.
Αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα, όλμους, πυρομαχικά και UAVs έχει στείλει η Πολωνία στο Κίεβο
Από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, η πολωνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως εφοδίασε τον ουκρανικό στρατό με αντιαρματικούς πυραύλους, αντιαεροπορικούς πυραύλους, όλμους, πυρομαχικά, καθώς και UAVs.
Σαράντα άρματα μάχης και περίπου εξήντα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού συγκαταλέγονται επίσης στο υλικό που προμήθευσε η Βαρσοβία στο Κίεβο, σύμφωνα με πολωνικά ΜΜΕ· η πολωνική κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει αυτές τις παραδόσεις.
«Ξεκάθαρα ανεπαρκείς» οι κυρώσεις στη Ρωσία, σύμφωνα με τους πρωθυπουργούς Ουκρανίας και Πολωνίας
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Κρακοβία, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών, ιδίως των μεταφορών φορτίων ουκρανικών εμπορευμάτων, προκειμένου το Κίεβο να μπορέσει να παρακάμψει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών από τη Ρωσία.
Χαρακτήρισαν εξάλλου τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας «ξεκάθαρα ανεπαρκείς» και κάλεσαν για ακόμη μια φορά να επιβληθούν νέες κυρώσεις στο πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα που εξάγει η Μόσχα.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και αρχηγός των Φιλελευθέρων (FDP) Κρίστιαν Λίντνερ, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της παράδοσης βαρέων όπλων στο Κίεβο, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να μην θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Γερμανίας και των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Επίσης, Ζελένσκι και Μπόρις Τζόνσον συνομίλησαν σχετικά με μία «νέα φάση» στρατιωτικής βοήθειας, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προμήθεια βαρέων όπλων. Και ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε, από την πλευρά του, την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία.