Ουκρανία: Χώρες απομακρύνουν τους πολίτες τους -Διαψεύδει τη ρωσική εισβολή η Μόσχα, ψυχραιμία ζητά ο Ζελένσκι - iefimerida.gr

Ουκρανία: Χώρες απομακρύνουν τους πολίτες τους -Διαψεύδει τη ρωσική εισβολή η Μόσχα, ψυχραιμία ζητά ο Ζελένσκι

Ουκρανικά θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού στην ανατολική Ουκρανία / Φωτογραφία:
Ουκρανικά θωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού στην ανατολική Ουκρανία / Φωτογραφία:AP Photo/Efrem Lukatsky
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η κρίση στην Ουκρανία κλιμακώνεται,καθώς πολλές χώρες καλούν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν υπό τον φόβο για ρωσική εισβολή στη χώρα, ενώ η επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν δεν έφερε θεμελιώδεις αλλαγές.

Η Μόσχα, πάντως, αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλλει στην Ουκρανία, λέγοντας ότι υπερασπίζεται μόνον τα δικά της συμφέροντα ασφαλείας έναντι της επιθετικότητας των συμμάχων του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, η Ουκρανία καλεί για διατήρηση της ψυχραιμίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προειδοποιήσεις για την επικείμενη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία κλιμακώθηκαν την Παρασκευή, έπειτα από επίσημες δηλώσεις του Λευκού Οίκου, δια στόματος του Τζέικ Σάλιβαν, του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά και από όσα είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν. Οι δηλώσεις αυτές συγκλίνουν στο εξής: μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναμένεται να γίνει πραγματικότητα μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα, ίσως και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων -που τελειώνουν στις 20 Φεβρουαρίου. Συνεπώς, οι ΗΠΑ προειδοποιούν πως η εισβολή της Ρωσίας θα ξεσπάσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Δεν έφερε «θεμελιώδεις αλλαγές» η επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ολοκληρώθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Μπάιντεν και Πούτιν. Ουσιαστική χαρακτήρισαν τη συνομιλία Αμερικανοί αξιωματούχου, τονίζουν όμως ότι δεν οδήγησε σε κάποια θεμελιώδη μεταβολή στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε πάντως τις προειδοποιήσεις του στον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε τον Βλ. Πούτιν, στο πλαίσιο της επικοινωνίας που διήρκεσε περίπου μία ώρα, λέγοντάς του πως οποιαδήποτε κίνηση προς την κατεύθυνση μιας εισβολής στην Ουκρανία θα δεχτεί ισχυρή απάντηση που θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στη Μόσχα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε σε δημοσιογράφους ότι η επικοινωνία των δύο προέδρων ήταν «ουσιαστική», αλλά επανέλαβε πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να φοβούνται ότι η Ρωσία θα εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος: αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους μας θα απαντήσουμε αποφασιστικά και θα επιβάλλουμε σοβαρές και ταχείες επιπτώσεις στη Ρωσία» είπε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, προσθέτοντας πως ο Μπάιντεν «ήταν ξεκάθαρος με τον πρόεδρο Πούτιν πως παρόλο που οι ΗΠΑ παραμένουν προετοιμασμένες για διπλωματία, με πλήρη συνεργασία με τους Συμμάχους μας, είμαστε εξίσου προετοιμασμένοι και για άλλα σενάρια».

Αξιωματούχοι αναφέρουν σε αμερικανικά ΜΜΕ πως η συζήτηση έγινε σε επαγγελματικό τόνο και ήταν ουσιαστική αλλά τονίζουν πως δεν προέκυψε κάποια θεμελιώδης αλλαγή στη δυναμική που διαμορφώνεται τις τελευταίες εβδομάδες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του κατά τη διάρκεια της συζήτησής τους, που αποτελεί και την πρώτη άμεση επικοινωνία των δύο προέδρων από τον Δεκέμβριο, πως οι ΗΠΑ παραμένουν σε ετοιμότητα για να βρεθεί μια διπλωματική λύση στην κρίση που έχε έχει κλιμακωθεί έπειτα από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Για «παραλογισμό» και «υστερία» εκ μέρους των ΗΠΑ μιλά το Κρεμλίνο

Αργότερα, μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών, το Κρεμλίνο κατήγγειλε την αμερικανική «υστερία» στο θέμα της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι οι δύο πρόεδροι αποφάσισαν «να συνεχίσουν τις επαφές».

«Η υστερία έφθασε στο απόγειό της», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Γιούρι Ουσακόφ, διπλωματικός σύμβουλος του Πούτιν. Αλλά «οι πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές σε όλα τα επίπεδα», πρόσθεσε.

«Τις τελευταίες ημέρες και τις τελευταίες ώρες, η κατάσταση οδηγήθηκε στον παραλογισμό», επέκρινε ο Ουσακόφ, δηλώνοντας ότι «οι Αμερικανοί ανακοινώνουν ακόμη και την ημερομηνία της ρωσικής εισβολής και ταυτόχρονα ενισχύουν τον στρατιωτικό μυ της Ουκρανίας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημείωσε ωστόσο ότι η συνομιλία «παρέμεινε αρκετά ισορροπημένη και επαγγελματική».

«Οι πρόεδροι συμφώνησαν ότι οι απόψεις που εξέφρασε ο Τζο Μπάιντεν θα εξεταστούν στη Μόσχα και θα ληφθούν υπόψη στην αντίδρασή μας» στις απαντήσεις που πρέπει να δώσουν το ΝΑΤΟ και η Ουάσινγκτον στις απαιτήσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας της Ρωσίας, πρόσθεσε.

«Την επόμενη εβδομάδα» η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Στο συμπέρασμα αυτό έφτασε και δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού DER SPIEGEL, το οποίο, επικαλούμενο μάλιστα πληροφορίες που έφτασαν στα γραφεία του από πηγή στη CIA, ανέφερε την Παρασκευή την 16η Φεβρουαρίου ως ημέρα της ρωσικής εισβολής.

Νωρίτερα την Παρασκευή, κυκλοφόρησαν επίσης πληροφορίες, μέσω του αμερικανικού καναλιού PBS, που τόνιζαν ότι «ο Πούτιν έχει ήδη λάβει την απόφαση για εισβολή» και πως μάλιστα την απόφασή του αυτή έχει γνωστοποιήσει στους στρατιωτικούς αξιωματούχους της Ρωσίας. Ο Λευκός Οίκος, πάντως, διέψευσε τις διαρροές αυτές, με τον Τζέικ Σάλιβαν να επαναλαμβάνει πως οι ΗΠΑ δεν έχουν πληροφόρηση για μια επικείμενη εισβολή της Ρωσίας, αλλά να τονίζει παράλληλα πως ο κίνδυνος μιας τέτοιας εισβολής θεωρείται αρκετά μεγάλος πλέον, ώστε να απαιτείται άμεση δράση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ, μέσω του Σάλιβαν αλλά και του ίδιου του προέδρου Μπάιντεν, κάλεσαν τους πολίτες να απομακρυνθούν από την Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν. Ο Τζέικ Σάλιβαν, μάλιστα, έκανε μια πιο συγκεκριμένη έκκληση, ζητώντας από τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα μέσα στις «επόμενες 24 με 48 ώρες», σε δηλώσεις του στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου από τον Λευκό Οίκο, την Παρασκευή. «Οι Αμερικανοί πρέπει να φύγουν τώρα», είχε δηλώσει εξάλλου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σε έντονο ύφος. Αργότερα, ακολούθησαν πολλές χώρες, προτρέποντας τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από την Ουκρανία.

«Δεν βοηθούν οι προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, προκαλούν πανικό», λέει ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Από τη μεριά του, πάντως, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνει πως η στάση των ΗΠΑ σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία δεν βοηθά στην αποκλιμάκωση, καθώς οι προειδοποιήσεις για την επικείμενη εισβολή προκαλούν πανικό. Επίσης, ο Ουκρανός πρόεδρος καλεί τις ΗΠΑ να αποκαλύψουν όποιες πληροφορίες ενδεχομένως έχουν σχετικά με μια τέτοια εισβολή.

«Αυτή τη στιγμή ο καλύτερος φίλος των εχθρών μας είναι ο πανικός στη χώρα μας. Και όλες αυτές οι πληροφορίες [σχετικά με μια πιθανή επίθεση] το μόνο που κάνουν είναι να προκαλούν τον πανικό και δεν μας βοηθούν», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στην επαρχία.

Ο ίδιος έκρινε ότι υπάρχουν «πάρα πολλές» ανακοινώσεις, που κάνουν λόγο για έναν «βαθύ, ολοκληρωτικό πόλεμο εκ μέρους της Ρωσίας». «Εάν έχετε μια επιπλέον πληροφορία σχετικά με μια βέβαιη, κατά 100%, εισβολή, δώστε τη μας!», τόνισε. «Κατανοούμε τον κίνδυνο, γνωρίζουμε ότι βρίσκονται εκεί», συμπλήρωσε.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας», ανακοίνωσε, σε παρόμοιο ύφος, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας.

«Αυτήν την ώρα είναι εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να παραμείνουμε ενωμένοι μέσα στη χώρα και να αποφύγουμε ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα και σπέρνουν τον πανικό», ανέφερε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Μόσχα: Παραπληροφόρηση της Δύσης ότι θα εισβάλουμε στην Ουκρανία

Η Ρωσία, πάντως, συνεχίζει να υποστηρίζει πως οι ανακοινώσεις, εκτιμήσεις και προειδοποιήσεις περί επικείμενης εισβολής της στην Ουκρανία, αποτελούν παραποληροφόρηση.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι οι δυτικές χώρες, με τη βοήθεια Μέσων Ενημέρωσης, επιδίδονται σε παραπληροφόρηση, επιμένοντας ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ως «υστερικές» περιέγραψε με τη σειρά της η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με επικείμενη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.

«Η υστερία του Λευκού Οίκου είναι αποκαλυπτική όσο ποτέ. Οι Αγγλοσάξονες χρειάζονται πόλεμο. Με κάθε κόστος», έγραψε στον λογαριασμό της στο κοινωνικό δίκτυο Telegram η Μαρία Ζαχάροβα, εκτιμώντας ότι για τις ΗΠΑ «οι προβοκάτσιες, η παραπληροφόρηση, οι απειλές είναι αγαπημένη μέθοδος επίλυσης των δικών τους προβλημάτων».

«Ο οδοστρωτήρας της αμερικανικής πολεμικής και πολιτικής μηχανής είναι έτοιμος να περάσει ξανά πάνω από τις ζωές ανθρώπων. Όλος ο κόσμος παρατηρεί πώς ο μιλιταρισμός και οι αυτοκρατορικές φιλοδοξίες ξεσκεπάζουν τον ίδιο τους τον εαυτό», υποστήριξε η Μ. Ζαχάροβα, όπως μεταδίδουν τις δηλώσεις της τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Μπαράζ διπλωματικών επαφών για την επίλυση της κρίσης

Οι διπλωματικές ενέργειες και επαφές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και σήμερα, Σάββατο. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, με επίκεντρο της συζήτησης την κρίση στην Ουκρανία. Η επικοινωνία αυτή πραγματοποιήθηκε λίγη ώρα πριν από τη συζήτηση Μπάιντεν-Πούτιν, που ξεκίνησε στις 18:04 το απόγευμα του Σαββάτου. Επίσης, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι υπουργοί Άμυνας Ρωσίας και ΗΠΑ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε στον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι ένας «ειλικρινής διάλογος δεν είναι συμβατός με μια (στρατιωτική) κλιμάκωση» στα ουκρανικά σύνορα, ανακοίνωσε το Ελιζέ, μετά τη διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Οι Μακρόν και Πούτιν «εξέφρασαν και οι δύο τη βούληση να συνεχιστεί ο διάλογος» μέσω «των οδών προκειμένου να προωθηθεί η εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ» για το Ντονμπάς και για τις «συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας στην Ευρώπη», προσθέτει η γαλλική προεδρία.

Ο Γάλλος πρόεδρος «μετέφερε, επίσης, τις ανησυχίες των Ευρωπαίων εταίρων του και των συμμάχων του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πολλές χώρες προχώρησαν σε εκκλήσεις εκκένωσης προς τους πολίτες τους

Χθες, Παρασκευή, αρκετές χώρες κάλεσαν τους πολίτες τους που βρίσκονται στην Ουκρανία να αποχωρήσουν αμέσως. Μεταξύ αυτών, εκτός από τις ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βρετανία το Ισραήλ και η Ολλανδία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Νορβηγία και η Λετονία προστέθηκαν αργότερα στις χώρες εκείνες που καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία, επικαλούμενες την κατάσταση ασφαλείας και τη συγκέντρωση μεγάλων στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Σήμερα, Σάββατο 12 Φεβρουαρίου, η λίστα με τις χώρες αυτές μεγάλωσε περαιτέρω.

Σουηδία

Οι Σουηδοί υπήκοοι θα πρέπει να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα δεδομένης της "αλλαγής της κατάστασης ασφαλείας", ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.
Περίπου 200-300 Σουηδοί βρίσκονται στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη σουηδική πρεσβεία στο Κίεβο.

Ιταλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Ντράγκι ζήτησε από τους Ιταλούς πολίτες που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν την παρούσα χρονική στιγμή από την χώρα, χρησιμοποιώντας εμπορικά μέσα μεταφοράς.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, παράλληλα, έκανε γνωστό ότι προς το παρόν η πρεσβεία της χώρας του στο Κίεβο θα παραμείνει ανοιχτή και θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γερμανία

Η Γερμανία προέτρεψε τους πολίτες της σήμερα να εγκαταλείψουν την Ουκρανία, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο να μείνουν.

«Προτρέπουμε τους Γερμανούς που μένουν εκεί να σκεφθούν το ενδεχόμενο να φύγουν από τη χώρα», αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών σε μήνυμα στο Twitter.

Ολλανδία

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα κάλεσε τους Ολλανδούς πολίτες σήμερα να φύγουν από την Ουκρανία όσο το δυνατόν συντομότερα, λόγω της κατάστασης ασφαλείας εκεί, ενώ συνέστησε την αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα αυτή.

Οι ολλανδικές αερογραμμές KLM, μέρος του ομίλου Air France KLM, θα σταματήσουν αμέσως τις πτήσεις προς την Ουκρανία, μετέδωσε σήμερα το ολλανδικό πρακτορείο ειδήσεων ANP.

Βέλγιο

To υπουργείο Εξωτερικών του Βελγίου αποθαρρύνει έντονα τα ταξίδια στην Ουκρανία και καλεί τους υπηκόους των οποίων η παρουσία δεν είναι απολύτως απαραίτητη στη χώρα να την εγκαταλείψουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Λιθουανία

Η Λιθουανία ανακοίνωσε σήμερα ότι οι υπήκοοί της στην Ουκρανία θα πρέπει να "αξιολογήσουν εάν η συνεχής παρουσία (τους) είναι απαραίτητη".

Η πρεσβεία της Λιθουανίας στην Ουκρανία θα συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της, προσθέτει το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε μια ανακοίνωση.

Σαουδική Αραβία

Η πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Κίεβο προέτρεψε σήμερα τους πολίτες της να επικοινωνήσουν σύντομα προκειμένου να διευκολύνουν την αποχώρησή τους από την Ουκρανία, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα αραβικά κράτη, μεταξύ αυτών το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάλεσαν, επίσης, τους πολίτες τους να ακυρώσουν όποια σχέδια είχαν να επισκεφθούν την Ουκρανία, εν μέσω της έντασης μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

Ιορδανία

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Ιορδανία κάλεσε σήμερα τους υπηκόους της να φύγουν από την Ουκρανία λόγω των «πρόσφατων εξελίξεων», όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σε μια ανακοίνωση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάλεσε επίσης τους πολίτες της να ματαιώσουν όποια σχέδια είχαν να επισκεφθούν τη χώρα.

Νέα Ζηλανδία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας προέτρεψε σήμερα όλους τους Νεοζηλανδούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα, εν μέσω της αυξανόμενης έντασης στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.

Αυστραλία

Οι Αυστραλοί υπήκοοι που βρίσκονται στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα το συντομότερο δυνατόν καθώς η κατάσταση εκεί γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, ο Σκοτ Μόρισον.

Τσεχία-Πολωνία

Ανάλογες οδηγίες στο προσωπικό των πρεσβειών τους και στους πολίτες τους έδωσαν η Πολωνία και η Τσεχία.

Οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο

Οι ΗΠΑ διέταξαν σήμερα την αποχώρηση της πλειονότητας του προσωπικού τους από την πρεσβεία τους στο Κίεβο, κρίνοντας πιθανό το ενδεχόμενο μιας επικείμενης ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε, επίσης, την αποχώρηση σχεδόν του συνόλου των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτών από την Ουκρανία.

Σε μια ημέρα πλούσια σε διπλωματικές επαφές, οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού αντίστοιχα, «συζήτησαν το θέμα της ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία και γύρω από την Ουκρανία», σύμφωνα με μια ανακοίνωση του Πενταγώνου.

Ένδειξη της αυξανόμενης ανησυχίας στις ΗΠΑ, «το υπουργείο Εξωτερικών διέταξε την αποχώρηση της πλειονότητας των εργαζομένων της στην πρεσβεία στο Κίεβο», σύμφωνα με μια νέα ενημέρωση προς τους ταξιδιώτες, που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

Η πρεσβεία θα διατηρήσει μια μικρή προξενική παρουσία στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, σε απόσταση περίπου 70 χιλιομέτρων από τα πολωνικά σύνορα, για τη διαχείριση των επειγόντων προβλημάτων, διευκρινίσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η σύνεση μας επιβάλει να είμαστε έτοιμοι για το χείριστο σενάριο», σχολίασε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που δεν θέλησε να κατονομαστεί. «Δυστυχώς, υπάρχουν ολοένα και περισσότερες ενδείξεις πως πηγαίνουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ΗΠΑ αποσύρουν σχεδόν όλους τους εναπομείναντες στρατιώτες τους από την Ουκρανία

Οι ΗΠΑ διέταξαν την αποχώρηση των 160 Αμερικανών στρατιωτών που εκπαιδεύουν τις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Οι στρατιώτες αυτοί των ΗΠΑ αναμένεται να «επανατοποθετηθούν σε άλλα σημεία στην Ευρώπη», ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν έλαβε αυτήν την απόφαση, σχετικά με τους στρατιώτες της Εθνοφρουράς της Φλόριντας, «για προληπτικούς λόγους, έχοντας υπόψη την ασφάλεια των (αμερικανικών) δυνάμεων», σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου.

«Αυτή η επανατοποθέτηση δεν συνιστά μια αλλαγή στην αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τις ουκρανικές δυνάμεις, όμως θα προσφέρει μια κάποια ευελιξία για να καθησυχάσουμε τους συμμάχους μας και να αποτρέψουμε κάθε επίθεση», συμπλήρωσε ο Τζον Κίρμπι.

Από το 2015, έφεδροι της αμερικανικής Εθνοφρουράς εκπαιδεύουν τον ουκρανικό στρατό, στο πλευρό των στρατιωτών άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, ιδίως Καναδών και Γερμανών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Μόσχα ανακαλεί μέρος του διπλωματικού της προσωπικού στην Ουκρανία

Η Ρωσία άρχισε να μειώνει τη διπλωματική της παρουσία στην Ουκρανία, δηλώνοντας σήμερα ότι φοβάται «προκλήσεις» από την πλευρά των ουκρανικών αρχών ή «τρίτες χώρες».

«Φοβούμενη πιθανές προκλήσεις από το καθεστώς του Κιέβου ή τρίτων χωρών, αποφασίσαμε μια κάποια βελτιστοποίηση του προσωπικού των ρωσικών εκπροσωπήσεων στην Ουκρανία», δηλώνει η εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε, απαντώντας σε ερώτηση μέσων ενημέρωσης όσον αφορά τη μείωση της παρουσίας της στη γειτονική φιλοδυτική χώρα.

«Δεδομένης της σημαντικής επιρροής που έχουν η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο στο Κίεβο (…) συμπεραίνουμε ότι οι Αμερικανοί και Βρετανοί συνάδελφοί μας είναι προφανώς ενήμεροι για κάποιες ενέργειες που προετοιμάζονται στην Ουκρανία οι οποίες θα μπορούσαν να περιπλέξουν σημαντικά την κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας», προσθέτει η Ζαχάροβα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ