Ο Λευκός Οίκος ανέθεσε σε μια ομάδα αξιωματούχων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ να σχεδιάσουν τι θα συμβεί εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν εκφράσει έντονες ανησυχίες ότι το Κρεμλίνο μπορεί να καταφύγει σε μια τέτοια κίνηση, καθώς η ρωσική εισβολή έχει κολλήσει λόγω της σθεναρής ουκρανικής αντίστασης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Ποια είναι η «Tiger Team»
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν έστειλε στις 28 Φεβρουαρίου ένα υπόμνημα που περιέγραφε λεπτομερώς πώς η λεγόμενη Tiger Team θα μελετούσε τι θα μπορούσε να συμβεί κατά τους επόμενους τρεις μήνες της σύγκρουσης, είπε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν στο NBC News.
Τα υπό συζήτηση σενάρια περιελάμβαναν: η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, η Ρωσία να στοχεύσει αμερικανικές νηοπομπές που μετέφεραν όπλα στην Ουκρανία, διακοπή του παγκόσμιου εφοδιασμού τροφίμων και την προσφυγική κρίση καθώς εκατομμύρια Ουκρανοί εγκαταλείπουν τη χώρα, είπε ο αξιωματούχος.
Η δημιουργία της ομάδας αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τους «New York Times», που σημειώνουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια τέτοια ειδική ομάδα, καθώς μια αντίστοιχη λειτουργούσε επί μήνες παρασκηνιακά για να προετοιμάσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Σάλιβαν δημιούργησε και δεύτερη «στρατηγική ομάδα», υπεύθυνη για «μακροπρόθεσμη εξέταση μεγάλων γεωπολιτικών μεταβολών», που θα πυροδοτούσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Μια χημική ή βιολογική επίθεση θα σήμαινε δραματική κλιμάκωση για μια σύγκρουση στην οποία η Ρωσία στρέφει όλο και περισσότερο τις επιθέσεις της σε περιοχές αμάχων. Αυτοί οι τύποι όπλων θα υπήρχε κίνδυνος να διαχυθούν σε γειτονικές χώρες του ΝΑΤΟ, όπως η Πολωνία -κάτι που επισήμανε σήμερα και ο γ.γ. της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ-, εγείροντας το ερώτημα εάν η συμμαχία θα έπρεπε να ανταποκριθεί.
Η Ρωσία είναι μία από τις 193 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα Χημικά Όπλα, μια διεθνή συνθήκη που απαγορεύει την ανάπτυξη, την παραγωγή ή τη χρήση τους.
Οι ανησυχίες των ΗΠΑ
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν διατυπώσει ανησυχίες μήπως οι ισχυρισμοί της Ρωσίας ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη διοργάνωση μιας προβοκατόρικης επίθεσης, επιδιώκοντας να ρίξει την ευθύνη στο Κίεβο.
Αναχωρώντας από τον Λευκό Οίκο την Τετάρτη για να συναντηθεί με τους συμμάχους στην Ευρώπη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πώς είναι «πραγματική» η απειλή να χρησιμοποιήσει ο Πούτιν χημικά όπλα.
Στη διάρκεια της πτήσης προς τις Βρυξέλλες, ο Σάλιβαν είπε στους δημοσιογράφους στο Air Force One ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν άγρυπνα τη ρητορική της Ρωσίας. «Το κύριο πράγμα που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή είναι η σκόπιμη τυμπανοκρουσία της παραπληροφόρησης, της προπαγάνδας και των ψεμάτων σε αυτό το θέμα, που έχει όλα τα σημάδια ως πρόδρομο για να χρησιμοποιήσουν όντως αυτά τα όπλα», είπε.
Πρόκειται για τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί στη Συρία, όπου το υποστηριζόμενο από τη Ρωσία καθεστώς Άσαντ έχει συχνά επιδιώξει να ρίξει στους αντάρτες την ευθύνη, όποτε έχει κατηγορηθεί για χρήση χημικών όπλων εναντίον του λαού του.
Ο Μπάιντεν θα συζητήσει το θέμα στις σημερινές επαφές του με τους άλλους ηγέτες, είπε ο Σάλιβαν. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ήδη παρευρεθεί σε συγκέντρωση ηγετών του ΝΑΤΟ, στην οποία μίλησε εξ αποστάσεως ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ στη συνέχεια θα μετάσχει στη σύνοδο της G7 των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.
Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει επίσης πρόσθετες κυρώσεις καθώς και συζητήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες για τη μείωση της εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο.