Ουκρανία: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να καταδικάσει με ψήφισμά της τη ρωσική εισβολή στη χώρα - iefimerida.gr

Ουκρανία: Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να καταδικάσει με ψήφισμά της τη ρωσική εισβολή στη χώρα

ukrania rosia
Ουκρανοί παρακολουθούν βομβαρδισμένα ρωσικά οχήματα στην πόλη Μπούσα, λίγο έξω από το Κίεβο / AP Photo/Serhii Nuzhnenko
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καλείται να ψηφίσει σήμερα, ένα σχέδιο απόφασης το οποίο θα καταδικάζει τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Παράλληλα, θα ζητεί την «άμεση» απόσυρση» των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία. Η Δύση και ο ΟΗΕ κατηγορούν τη Μόσχα ότι παραβίασε το άρθρο 2 της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αναφέρει ότι τα μέλη του θα πρέπει να αποφεύγουν τις απειλές και τη χρήση βίας για την επίλυση μιας κρίσης. Από την πλευρά της η Ρωσία απαντά ότι ασκεί το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα, όπως αυτό προβλέπεται στο άρθρο 51 της Χάρτας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για να υιοθετηθεί το σχέδιο της απόφασης, το οποίο προωθεί η ΕΕ σε συντονισμό με το Κίεβο, θα πρέπει να λάβει τα δύο τρίτα των ψήφων των χωρών που θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη στη διάρκεια μιας σπάνιας «έκτακτης συνεδρίασης» της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ φάνηκε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χωρών καταγγέλλουν τη συμπεριφορά της Ρωσίας και ζητούν «τον τερματισμό των μαχών».

Η πρόταση που τίθεται σε ψηφοφορία σήμερα, η οποία έχει βασιστεί σε ένα κείμενο το οποίο απορρίφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ λόγω του βέτο της Ρωσίας, «καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο την επιθετικότητα της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας» και επαναλαμβάνει «τη δέσμευση στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», περιλαμβανομένων «των χωρικών της υδάτων».

Το κείμενο «απαιτεί από τη Ρωσία να σταματήσει αμέσως την προσφυγή σε βία εναντίον της Ουκρανίας» και «να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους όλες τις στρατιωτικές της δυνάμεις» από το ουκρανικό έδαφος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα «καταδικάζει την απόφαση της Ρωσίας να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές της δυνάμεις», μια αναφορά που δεν περιλαμβανόταν στο κείμενο που είχε παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης πολλές χώρες της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής συντάχθηκαν στο πλευρό των ΗΠΑ και της ΕΕ και κατήγγειλαν τη ρωσική εισβολή.

Αρκετές χώρες συνασπίζονται εναντίον της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία

Η Κολομβία απέρριψε «κάθε επιστροφή προς τα πίσω», προς τις «μεγάλες αυτοκρατορίες». «Είμαστε όλοι Ουκρανοί, είμαστε όλοι η Ουκρανία», τόνισε από την πλευρά της η Τζαμάικα, ενώ αυξάνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός φαινόμενου ντόμινο, αν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει την Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση «ποιος θα είναι ο επόμενος;», διερωτήθηκε η Αλβανία.

Ο αραβικός κόσμος τήρησε διακριτική στάση, με εξαίρεση το Κουβέιτ, στόχο μιας εισβολής του Ιράκ το 1990. Η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία κατήγγειλαν τη ρωσική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Η Ινδία παρέμεινε επιφυλακτική, ενώ η Κίνα υπογράμμισε ότι ο κόσμος «δεν έχει τίποτα να κερδίσει» από έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βόρεια Κορέα, Νικαράγουα, Κούβα και Συρία στο πλευρό της Ρωσίας

Στο πλευρό της Ρωσίας συντάχθηκαν ξεκάθαρα η Συρία, η Νικαράγουα, η Κούβα και η Βόρεια Κορέα οι οποίες επέκριναν τους Δυτικούς που, όπως δήλωσε η Πιονγκγιάνγκ, «κατέστρεψαν τη Λιβύη, το Ιράκ και το Αφγανιστάν».

Το 2014 αντίστοιχο σχέδιο ψηφίσματος που καταδίκαζε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία -η οποία έγινε χωρίς να χυθεί αίμα, αντίθετα με την τωρινή εισβολή- είχε συγκεντρώσει 100 ψήφους υπέρ, 11 κατά, ενώ 58 χώρες απείχαν από την ψηφοφορία και οι υπόλοιπες δεν συμμετείχαν καν.

Στη Γενική Συνέλευση δεν υπάρχει δικαίωμα βέτο, το οποίο το έχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι πέντε χώρες μόνιμα μέλη του (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία και Βρετανία). Οι αποφάσεις της δεν είναι νομικά δεσμεύτηκες, όπως αυτές του Συμβουλίου, όμως έχουν πολιτική αξία ανάλογη με τον αριθμό των χωρών που θα τις ψηφίσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ