Στις αυτονομιστικές περιοχές στέλνουν οι Ρώσοι το φυσικό αέριο, σύμφωνα με την Ουκρανία.
Ο επικεφαλής της διαχειρίστριας εταιρείας του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας υποστήριξε απόψε ότι οι ρωσικές κατοχικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να παίρνουν το αέριο που περνά από την Ουκρανία και να το στέλνουν στις αυτονομιστικές περιοχές που στηρίζονται από τη Ρωσία.
Η Ουκρανία κλείνει τον αγωγό που φέρνει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη
Ο διευθύνων σύμβουλος της GTSOU΄, Σέρχι Μακόγκον, έκανε αυτή τη δήλωση στο πρακτορείο Reuters, χωρίς να παρουσιάσει κάποια απόδειξη. Νωρίτερα, το Κίεβο ανέφερε ότι λόγω ανωτέρας βίας (δηλαδή, για λόγους που δεν μπορεί να ελέγξει), θα σταματήσει η ροή ρωσικού φυσικού αερίου από τον σταθμό εισόδου Σοχρανίφκα προς την Ευρώπη από την Τετάρτη 11 Μαΐου, και πρότεινε να συνεχιστούν οι ροές μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, που βρίσκεται σε εδάφη ελεγχόμενα από την Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της κρατικής ενεργειακής εταιρείας Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο, η ροή του αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσε να μειωθεί κατά το ένα τρίτο εάν η Ρωσία δεν αλλάξει τη διαδρομή, από τη Σοχρενίφκα στον σταθμό εισόδου Σούτζα.
«Για να εκπληρώσει απόλυτα τις υποχρεώσεις διαμετακόμισης προς τους Ευρωπαίους εταίρους, και σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατή η προσωρινή μεταφορά μη διαθέσιμης χωρητικότητας από το φυσικό σημείο διασύνδεσης ''Sokhranivka'' στο φυσικό σημείο διασύνδεσης ''Sudzha'', που βρίσκεται στην επικράτεια που ελέγχεται από την Ουκρανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η διαχειρίστρια εταιρεία GTSOU.
Τι απάντησε η Gazprom στην πρόταση της ουκρανικής εταιρείας
Από την πλευρά του, ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε απόψε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας.
Η Gazprom απάντησε ότι έλαβε την ειδοποίηση από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί, τοπική ώρα, και διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου.
Η ρωσική εταιρεία, που έχει το μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, διευκρίνισε ότι είναι «τεχνολογικώς αδύνατον» να μεταφερθεί όλος ο όγκος του αερίου μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, όπως πρότεινε το Κίεβο.