Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας λέει ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν να φύγουν από τη χώρα για να μειώσουν τη ζήτηση στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
«Εάν μπορούν να βρουν ένα εναλλακτικό μέρος για να μείνουν για άλλους τρεις ή τέσσερις μήνες, θα είναι πολύ χρήσιμο για το σύστημα», δήλωσε στο BBC ο διευθύνων σύμβουλος της DTEK, Μαξίμ Τιμτσένκο.
Ήδη, έχει γίνει γνωστό ότι οι ρωσικές επιθέσεις έχουν καταστρέψει σχεδόν το ήμισυ του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας.
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα καθώς οι θερμοκρασίες πέφτουν εξαιτίας του χειμώνα.
Τα μπλακ άουτ -προγραμματισμένα και μη- είναι πλέον συνηθισμένα σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας, καθώς η Ρωσία στοχεύει επιθέσεις της σε τμήματα της ενεργειακής υποδομής.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι τα χτυπήματα ήταν «συνέπεια» της άρνησης της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία.
Αρκετοί δυτικοί ηγέτες έχουν πει ότι η στόχευση πολιτικών υποδομών είναι έγκλημα πολέμου.
Ο Τιμτσένκο, η εταιρεία του οποίου προμηθεύει περισσότερο από το ένα τέταρτο της ενέργειας της Ουκρανίας, λέει ότι το σύστημα γίνεται λιγότερο αξιόπιστο με κάθε ρωσική επίθεση και η μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας είναι το κλειδί για να διατηρηθεί σε λειτουργία.
Ουκρανία: Η κυβέρνηση προτρέπει τους κατοίκους να περιορίσουν τη χρήση φούρνων και πληντυρίων
Η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση οικιακών συσκευών όπως φούρνους και πλυντήρια ρούχων.
Αλλά το κατεστραμμένο ενεργειακό σύστημα εξακολουθεί να μην μπορεί να παράγει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες, επομένως κάθε τρόπος μείωσης της χρήσης -συμπεριλαμβανομένης της εγκατάλειψης της χώρας- θεωρείται ότι βοηθά την Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας, εξήγησε ο Τιμτσένκο.
«Εάν καταναλώνετε λιγότερο, τότε τα νοσοκομεία με τραυματισμένους στρατιώτες θα έχουν εγγυημένη παροχή ρεύματος. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι καταναλώνοντας λιγότερο ή φεύγοντας, βοηθούν και άλλους ανθρώπους».
Οι επιθέσεις της Ρωσίας σε υποδομές αυξήθηκαν μετά από μια σειρά αποτυχιών στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή του Χάρκοβο και εδαφικών κερδών στο νότιο τμήμα της χώρας, που τελικά οδήγησε στην ανακατάληψη της πόλης Χερσώνα.
Ανησυχία στην Ουκρανία φέρνει ο χειμώνας
Με τις θερμοκρασίες σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας ήδη κάτω από το μηδέν, υπάρχει ανησυχία ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μείνουν χωρίς ρεύμα και θέρμανση καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
Μέχρι τώρα, οι διακοπές ρεύματος περιορίζονταν γενικά σε λίγες ώρες, αλλά περισσότερες ρωσικές επιθέσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερες περιόδους χωρίς ρεύμα. Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών γίνεται επίσης πιο δύσκολη.
«Δυστυχώς έχουμε ξεμείνει από εξοπλισμό και ανταλλακτικά… Γι' αυτό απευθύνουμε έκκληση στους συνεργάτες μας, κυβερνητικούς αξιωματούχους, εταιρείες και παραγωγούς εξοπλισμού να μας βοηθήσουν με την άμεση προμήθεια του διαθέσιμου εξοπλισμού», είπε ο Τιμτσένκο.
Παρά τις δυσκολίες όμως, οι Ουκρανοί μηχανικοί συνεχίζουν να εργάζονται σε μερικά από τα πιο επικίνδυνα μέρη της χώρας, ρισκάροντας τη ζωή τους για να επανασυνδέσουν πόλεις στο δίκτυο.
Νωρίς το Σάββατο, το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ο σιδηροδρομικός σταθμός στη Χερσώνα ήταν το πρώτο κτίριο στην πόλη που είχε ηλεκτρικό ρεύμα.