Αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν διατάξει τελικά εισβολή στην Ουκρανία και τα ρωσικά στρατεύματα επιλέξουν το συντομότερο δρόμο προς την πρωτεύουσα, τότε θα περάσουν από την απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ.
Η ζώνη αυτή, μια από τις πλέον μολυσμένες με ραδιενέργεια περιοχές του πλανήτη, θα μπορούσε έτσι να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, όπως φοβούνται στο Κίεβο. Η Ουκρανία ετοιμάζεται εδώ και καιρό για το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να επιχειρήσουν επίθεση πιθανώς από εδάφη της Λευκορωσίας μέσω του Τσέρνομπιλ προκειμένου να προελάσουν τα άρματά τους προς τα νότια και να καταλάβουν το Κίεβο, λόγος για τον οποίο εστάλησαν πρόσφατα άλλοι 8.000 Ουκρανοί συνοροφύλακες στην περιοχή, που παραμένει λίαν ραδιενεργή 36 χρόνια μετά τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η σχεδόν εγκαταλελειμένη απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ, ακτίνας 30 χιλιομέτρων αγγίζει τα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας με τη Λευκορωσία, στην άλλη πλευρά των οποίων έχουν αναπτυχθεί έως και 80.000 Ρώσοι και Λευκορώσοι στρατιώτες, περιλαμβανομένων και μελών των ρωσικών ειδικών δυνάμεων Spetsnaz, υποτίθεται για γυμνάσια.
«Το Τσέρνομπιλ είναι μια περιοχή υψηλού κινδύνου. Ενισχύσαμε τα μέτρα προστασίας, τον αριθμό των περιπόλων, τον αριθμό των ατόμων που περιπολούν εδώ», δήλωσε πρόσφατα ο αντισυνταγματάρχης της δύναμης συνοροφυλάκων της Ουκρανίας, Γιούρι Σακράιτσουκ.
Η στοιχειωμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ
Η απαγορευμένη ζώνη εφαρμόστηκε λίγο μετά την καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986 για να βοηθήσει στην εκκένωση του τοπικού πληθυσμού και στην αποτροπή εισόδου στην σημαντικά μολυσμένη περιοχή. Σήμερα είναι μια στοιχειωμένη περιοχή με εγκαταλελειμένα εργοστάσια, σχολεία και σπίτια. Στους επισκέπτες μοιράζονται μετρητές Geiger για να είναι σίγουροι ότι κινούνται σε σημεία, όπου η ραδιενέργεια είναι σε σχετικά ασφαλή επίπεδα.
Ουκρανοί στρατιώτες ελέγχουν τα εγκαταλελειμένα κτίρια στη ζώνη του Τσερνομπιλ για το ενδεχόμενο να κρύφτηκαν εκεί Ρώσοι κομάντο, που πέρασαν σε ουκρανικό έδαφος για να προετοιμάσουν την εισβολή. Τα κτίρια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως κάλυψη καθώς οι Ουκρανοί επιτελείς θα δίσταζαν να διατάξουν βομβαρδισμό και αεροπορικές επιθέσεις υπό το φόβο διασποράς της ραδιενέργειας που είναι θαμμένη στο έδαφος και στα κτίρια.
Μόνον 145 πολίτες έχουν επανεγκατασταθεί μόνιμα στην απαγορευμένη ζώνη του Τσέρνομπιλ, οι περισσότεροι άνω των 70 και όπως οι στρατιώτες, παραμένουν ως επί το πλείστον αθέατοι. «Ολοένα και περισσότερα στρατεύματα καταφθάνουν εδώ. Τους βλέπουμε να περιπολούν και να πλησιάζουν τα σύνορα», δήλωσε ένας εξ’ αυτών στον απεσταλμένο της Daily Mail. «Η ζώνη εκτείνεται μέχρι τα σύνορα με τη Λευκορωσία, όπου έχουν κατασκηνώσει οι Ρώσοι κι οι δυνάμεις μας ετοιμάζονται να αναμετρηθούν μαζί τους αν έρθουν από εδώ. Το προφανές πλεονέκτημα γι’ αυτούς είναι ότι δεν υπάρχουν άμαχοι για να ενταχθούν στην αντίσταση. Τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι ανεκτά αν η έκθεση δεν διαρκέσει πολύ, αλλά αν περάσουν οι Ρώσοι από εδώ θα μπορούσαν να φθάσουν στο Κίεβο σε δύο ώρες. Αν έλθουν, όμως, θα τους πολεμήσουμε. Όλοι θα αντισταθούμε», πρόσθεσε.