Mπορεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν να επικαλέστηκε την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας για να δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή, αλλά ο ισχυρισμός του έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα μετά τη δημοσίευση βίντεο από την παρασημοφόρηση φιλορώσου υπολοχαγού με νεοναζιστικά σύμβολα στο μπράτσο.
Στο βίντεο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αυτοανακηρυχθείσας «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», ο ηγέτης των ρωσόφωνων αυτονομιστών και άνθρωπος του Πούτιν, Ντένις Πουσίλιν, διακρίνεται να παρασημοφορεί με το μετάλλιο του «Σταυρού του Αγίου Γεωργίου Β'» τον υπολοχαγό Ρομάν Βορομπιόφ, του μηχανοκίνητου τάγματος «Somalia», στο μπράτσο του οποίου διακρίνονται δύο νεοναζιστικά σύμβολα, για τη συμμετοχή του στις μάχες στη Μαριούπολη.
Το ένα είναι μια τροποποιημένη εκδοχή του Τοtenkopf, της νεκροκεφαλής με τα διασταυρούμενα οστά, σύμβολο των νεοναζί και των υπέρμαχων της θεωρίας της ανωτερότητας της λευκής φυλής, που χρησιμοποιούσαν κλάδος των SS, που φύλαγαν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και αργότερα η Τρίτη Μεραρχία Θωρακισμένων των SS στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
Το άλλο με τα περιπεπλεγμένα τρίγωνα είναι το «Valknot», ένα αρχαίο σκανδιναβικό σύμβολο, που συνδέεται με τον θεό Όντιν και το οποίο χρησιμοποιούν συχνά νεοναζί.
O Πουσίλιν ανήρτησε το βίντεο με την παρασημοφόρηση του φιλορώσου υπολοχαγού στο λογαριασμό του στο Telegram, λέγοντας ότι η μονάδα, της οποίας ηγούνται ο Βορομπιόφ κι ένας άλλος υπολοχαγός, ονόματι Αντρέι Νικούλιν, σκότωσε «πάνω από 40 μαχητές» και διακρίθηκε στις μάχες της Μαριούπολης.
Αλλά και ο επικεφαλής του μηχανοκίνητου τάγματος «Somalia», αντισυνταγματάρχης Τιμούρ Κουρίλκιν, τιμήθηκε με το βραβείο του «Ήρωα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», με τον Πουσίλιν να γράφει ότι υπό τις εντολές του Κουρίλκιν η μονάδα, παρά τα σφοδρά εχθρικά πυρά, σκότωσε «πάνω από 250 ναζί». Ο ίδιος ο Κουρίλκιν μίλησε για το πώς οι άνδρες του επιδόθηκαν στην «εκκαθάριση της Μαριούπολης από φασιστικά ερπετά» και ότι το στρατηγικής σημασίας λιμάνι «είναι τα πάντα για μας».
Ο Πούτιν και οι περί αυτόν στην προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν την εισβολή υποστηρίζουν ότι η Ουκρανία κυβερνάται από «ναζί», παρά την εβραϊκή καταγωγή του Βολοντίμρ Ζελένσκι, η οικογένεια του οποίου έχασε αρκετά μέλη της στο Ολοκαύτωμα. Η Μόσχα διόγκωσε επίσης το ρόλο του διαβόητου υπερεθνικιστικού τάγματος του Αζόφ, μιας παραστρατιωτικής ακροδεξιάς οργάνωσης, στην πολιορκούμενη Μαριούπολη.