Οι φιλορώσοι αυτονομιστές του ουκρανικού Ντονμπάς υποστηρίζουν ότι ελέγχουν σχεδόν το σύνολο της περιφέρειας του Λουχάνσκ και περισσότερο από το μισό αυτής του Ντονέτσκ.
Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ήταν δυνατό να επαληθευτούν από ανεξάρτητη πηγή.
«Στις 31 Μαρτίου 2022, το πρωί, περισσότερο από το 90% του εδάφους της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ είχε απελευθερωθεί», ανέφερε σήμερα στο λογαριασμό της στο Telegram η διπλωματία του εδάφους αυτού, η ανεξαρτησία του οποίου είχε αναγνωριστεί από τη Ρωσία λίγο πριν από την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Ο Ντένις Πουσίλιν, ηγέτης των αυτονομιστών του Ντονέτσκ, είχε διαβεβαιώσει από την πλευρά του χθες, Τετάρτη, πως «περίπου 55% ως 60% του εδάφους της ομώνυμης ουκρανικής περιφέρειας βρισκόταν υπό ρωσικό έλεγχο.
Πριν από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, οι αυτονομιστές, οι οποίοι βρίσκονται από το 2014 σε πόλεμο με τις ουκρανικές δυνάμεις, ήλεγχαν περίπου το ένα τρίτο καθεμιάς από τις περιφέρειες αυτές, δηλαδή 8.900 τ.χλμ. από τα 26.500 τ.χλμ. της έκτασης του Ντονέτσκ και 8.400 τ.χλμ. από τα 26.700 τ.χλμ. αυτής του Λουχάνσκ.
Στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, η κύρια πόλη που διαφεύγει του ελέγχου των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων είναι η Μαριούπολη, η οποία πολιορκείται εδώ και εβδομάδες.
Ο ηγέτης της καυκασιανής ρωσικής δημοκρατίας της Τσετσενίας, ο Ραμζάν Καντίροφ, χιλιάδες άνδρες του οποίου πολεμούν στη Μαριούπολη, διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι 90% ως 95% αυτού του στρατηγικής σημασίας λιμανιού βρίσκεται πλεόν υπό ρωσικό έλεγχο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τελευταίοι ουκρανοί υπερασπιστές έχουν αναδιπλωθεί στο εργοστάσιο μεταλλουργίας Azovstal, που βρίσκεται στην ανατολική Μαριούπολη.
Μια κατάπαυση του πυρός πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σήμερα στην πόλη από τη ρωσική πλευρά για να επιτραπεί η απομάκρυνση δεδάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν ακόμη εκεί σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής.
Η Ρωσία έχει δηλώσει πως θα επικεντρώσει τη στρατιωτική προσπάθειά της στο ουκρανικό Ντονμπάς, ενώ διαβεβαιώνει ταυτόχρονα πως πέτυχε τους στόχους της στο υπόλοιπο της χώρας και πως θέλει να δώσει ένα σημάδι καλής πίστης, μετά τις ρωσοουκρανικές συνομιλίες που έγιναν αυτή την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη, μειώνοντας τις επιθέσεις της εναντίον του Κιέβου και του Τσερνίχιβ.
Οι διαβεβαιώσεις αυτές δεν έχουν πείσει μέχρι τώρα την Ουκρανία και τους Δυτικούς, οι οποίοι εκτιμούν ότι η Μόσχα υποχρεώθηκε να επανεξετάσει τους στόχους της αντιμέτωπη με την ουκρανική αντίσταση.