Ο Γενς Στόλτενμπεργκ προέβη σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, έπειτα από τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας ενημέρωσε ότι η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην ανατολική Ευρώπη θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι σε πλήρη εξέλιξη, ενώ οι υπουργοί «χαιρετίζουν το θάρρος και την ανδρεία του ουκρανικού λαού να προασπίζει την ελευθερία και την ανεξαρτησία του».
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να προσφέρει στρατιωτική, οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, ωστόσο ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά ότι δεν πρόκειται να εμπλακούν στρατιωτικές δυνάμεις της Συμμαχίας στον πόλεμο, με κανέναν τρόπο.
«Θέλουμε να αποκλιμακώσουμε τον πόλεμο και όχι να τον κλιμακώσουμε» εξήγησε, λέγοντας ότι στηρίζει όλες τις ενέργειες για διπλωματική λύση και ειρήνευση.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «δεν θα ανεχθούμε καμία επιθεση ή παραβίαση κυριαρχίας χώρας του ΝΑΤΟ, για αυτό έχουμε αναδιάταξη των στρατευμάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού».
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην Ευρώπη, ενώ η αεράμυνα όσο και άλλα οπλικά συστήματα είναι σε ετοιμότητα.
«Ο Πούτιν πρέπει να αποσύρει τον στρατό για να σταματήσει ο πόλεμος», τόνισε.
Οι υπουργοί Άμυνας στη Σύνοδο συμφώνησαν ότι θα πρέπει τα οπλικά συστήματα και οι στρατιωτικές μονάδες του ΝΑΤΟ να ενισχυθούν, σε γη, θάλασσα και αέρα, ενώ έγινε συζήτηση και για τα συστήματα που διαθέτει η Συμμαχία στο διάστημα.
Ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε σε μεγάλες επενδύσεις που θα απαιτηθούν από τα κράτη-μέλη, τα οποία από εδώ και πέρα «πρέπει πράγματι να καταβάλλουν το 2% του προϋπολογισμού για την άμυνά τους». «Πρέπει να ξοδέψουμε περισσότερα λεφτά μαζί, έτσι θα επιτύχουμε τον απαιτούμενο πολλαπλιαστιαστή ισχύος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, ο γενικός γραμματέας απάντησε ως εξής:
«Η Ουκρανία είναι ανεξάρτητη χώρα, που επιλέγει η ίδια τι θα κάνει. Αυτή θα επιλέξει λοιπόν αν θα κάνει αίτηση να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και εναπόκειται στους συμμάχους να αποφασίσουν αν θα τη δεχτούν. Από αυτό εξαρτάται, και σίγουρα όχι από τη Ρωσία».