Επτά άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από πυρά ρωσικών δυνάμεων, σύμφωνα με την Ουκρανία.
Λίγο πριν από τις 20:00, η Ουκρανία κατηγόρησε εκ νέου τη ρωσική πλευρά για πλήγματα κατά των κονβόι απομάκρυνσης πολιτών, λέγοντας πως στην περιοχή του Κιέβου Ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ και σκοτώθηκαν επτά άμαχοι. Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, μεταξύ των ανθρώπων αυτών που σκοτώθηκαν ήταν ένα παιδί.
Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι πυροβόλησε εναντίον κονβόι αμάχων που είχε φύγει από το χωριό Περεμόχα, αναφέρει το Reuters.
«Μετά την επίθεση, οι κατακτητές ανάγκασαν όσους είχαν παραμείνει να γυρίσουν πίσω στην Περεμόχα και δεν τους αφήνουν να βγουν από το χωριό», ανέφερε η υπηρεσία πληροφοριών σε δήλωση.
Ουκρανικές πηγές: Οι Ρώσοι έδιναν εντολές για πυρά σε αμάχους στο Χάρκοβο
Την ίδια στιγμή, η ουκρανική Κyiv Independent αναφέρει ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας υπέκλεψαν συνομιλίες Ρώσων που αποδεικνύουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν εντολές να χτυπήσουν αμάχους, ακόμα και παιδιά, στο Χάρκοβο.
Τα Ηνωμένα Έθνη, υπενθυμίζεται, έχουν ήδη καταγράψει 170 θανάτους στο Χάρκοβο. Πέντε εξ αυτών ήταν παιδιά.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της Ουκρανίας αναφέρουν πως οι συνεχείς βομβαρδισμοί εμποδίζουν την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη.
Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, έχουν σημειωθεί περιπτώσεις βομβαρδισμών με νεκρούς και τραυματίες, που προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή. Αποκορύφωμα μέχρι στιγμής είναι η επίθεση σε νοσοκομείο της Μαριούπολης, με σοκαριστικές εικόνες τραυματισμών αμάχων, που η Ρωσία έσπευσε να διαψεύσει λέγοντας πως στο σημείο βρίσκονταν μόνο στρατιώτες.
Ταυτόχρονα, από τους βομβαρδισμούς στο Μικολάεβ, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, έχουν ισοπεδωθεί 3 νοσοκομεία -το ένα εξ αυτών ογκολογικό, 11 σχολεία και 160 σπίτια.
Πόλεμος Ουκρανία: Οχυρώνεται το Κίεβο για τη μεγάλη επίθεση
Παράλληλα, οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας παραμένουν οχυρωμένοι, στήνοντας οδοφράγματα παντού, όσο περιμένουν την επικείμενη επίθεση των Ρώσων, με την οποία αναμένεται να ξεσπάσουν σφοδρές μάχες.
Άλλωστε, στα περίχωρα του Κιέβου ήδη έχουν σημειωθεί έντονες συγκρούσεις, με βομβαρδισμούς και πυροβολισμούς -ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές. Ο Ζελένσκι είπε νωρίτερα πως το Κίεβο θα πέσει μόνο «αν ισοπεδωθεί η πόλη», προαναγγέλλοντας σθεναρή αντίσταση.
Μισθοφόροι από τη Μέση Ανατολή ενισχύουν τον ρωσικό στρατό
Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, που δημοσιεύει συχνά ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο της μάχης, αναφέρει σήμερα πως τα ρωσικά στρατεύματα έχουν δεχτεί μεγάλη πίεση και αυτό οδηγεί τη Μόσχα στην αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων ενίσχυσης των δυνάμεών της.
Έτσι, πλέον, σύμφωνα με την ίδια πηγή πληροφοριών, ο Πούτιν έχει καλωσορίσει στις τάξεις του περί τους 16.000 μισθοφόρους, κυρίως προερχόμενους από τη Μέση Ανατολή. Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε σήμερα πως οι τακτικές της Ρωσίας στη χώρα θυμίζουν «εκείνες που χρησιμοποίησε στη Συρία».
Επιθέσεις σε πολλές ουκρανικές πόλεις
Το Κίεβο ξύπνησε με τον διαπεραστικό ήχο των σειρήνων σήμερα, 17η ημέρα του πολέμου που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Βασικά σημεία των συγκρούσεων, πλέον, είναι η Μαριούπολη και η πόλη Μικολάγιφ, ενώ τα στρατεύματα της Ρωσίας προελαύνουν προς το Κίεβο, την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Παρατηρείται περισσότερη κινητικότητα σε αυτό το μέτωπο σήμερα, απ’ ό,τι τις τελευταίες ημέρες.
Οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται πλέον στα 25 χιλιόμετρα από το κέντρο του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές πληροφορίες, ενώ πολλές πόλεις πολιορκούνται και βομβαρδίζονται. Ακόμα, υπάρχουν αναφορές για παρουσία ρωσικών στρατευμάτων στα ανατολικά περίχωρα της Μαριούπολης.
Η Μαριούπολη εξακολουθεί να πολιορκείται, ενώ ο Ζελένσκι είπε σήμερα πως η πρώτη γραμμή της μάχης είναι «παντού». Εξάλλου, μάχες σημειώνονται σε αρκετές ουκρανικές πόλεις, στα δυτικά και τα ανατολικά της χώρας.
Συγκρούσεις καταγράφηκαν και σήμερα σε Χάρκοβο, Μαριούπολη, Μικολάγιφ και Σούμι, ενώ συνεχίζονται οι μάχες στα περίχωρα του Κιέβου και σε αεροπορικές βάσεις της χώρας. Παράλληλα, μία ολόκληρη πόλη, η Βολνοβάχα, καταστράφηκε ολοσχερώς. Αμερικανικές πληροφορίες αναφέρουν πως η Χερσώνα πλέον βρίσκεται στα χέρια των Ρώσων.
«Περίπου 1.300» Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από την αρχή της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στο Κίεβο. Ο ίδιος υποστήριξε πως ο ρωσικός στρατός έχει χάσει «περίπου 12.000 άνδρες».
Στις 2 Μαρτίου, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε χάσει σχεδόν 500 στρατιώτες. Όμως, έκτοτε, δεν έχει δημοσιεύσει νεότερο απολογισμό, την ώρα που οι μάχες μαίνονται σε πολλές πόλεις της Ουκρανίας.
Στις 8 Μαρτίου, έπειτα από δύο εβδομάδες συγκρούσεων, το Πεντάγωγο είχε κάνει λόγο για μια εκτίμηση μεταξύ 2000 και 4000 νεκρών Ρώσων.
Συνεχίζονται οι διπλωματικές προσπάθειες
Οι εξελίξεις στο μέτωπο των συγκρούσεων ήταν αρκετές και σήμερα, ωστόσο δεν έλειψαν και οι διπλωματικές κινήσεις και επαφές. Στο επίκεντρο βρέθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς και Μακρόν με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, κατά την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν για μια κατάπαυση του πυρός.
Οι τρεις ηγέτες δεν γνωστοποίησαν πολλές πληροφορίες σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο της συνομιλίας, αλλά η γαλλική προεδρία ανέφερε μέσω δηλώσεων αξιωματούχου της πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να τερματίσει την πολεμική επιχείρηση που έχει ξεκινήσει στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι είπε σήμερα ότι η προσέγγιση της Μόσχας αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις φαίνεται να έχει αλλάξει, και πλέον η χώρα δεν δίνει απλώς τελεσίγραφα, ενώ ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως η Ουκρανία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις, αλλά τόνισε πως δεν πρόκειται να παραδοθεί.
Παράλληλα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εμφανίζεται ανοιχτός στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, η οποία «θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο Ισραήλ».