Μεγάλες καταστροφές αναμένεται να προκαλέσει η ανατίναξη του φράγματος στη Νόβα Καχόβκα της Ουκρανίας, καθώς η έκρηξη στον υδροηλεκτρικό σταθμό προκαλεί άνοδο της στάθμης του νερού που απειλεί να πλημμυρίσει 10 χωριά στη δυτική όχθη του Δνείπερου και ένα τμήμα της πόλης της Χερσώνας.
Μάλιστα το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών κάλεσε τους κατοίκους να προετοιμαστούν για εκκένωση από την περιοχή.
Περισσότεροι από 80 οικισμοί και η πόλη Χερσώνα βρίσκονται εντός της ζώνης πλημμύρας «η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκατομμύρια χιλιάδες θύματα», δήλωσε στο Twitter ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Μουσταφά Ναγιέμ.
Ο υδροηλεκτρικός σταθμός που κατασκευάστηκε το 1956 παρέχει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια ανθρώπους και αποτελεί «κρίσιμο μέρος της ενεργειακής υποδομής της χώρας», είπε.
Από τις 7:30 π.μ. ώρα Ουκρανίας, οκτώ χωριά και μια περιοχή της Χερσώνας πλημμύρισαν ολοσχερώς ή μερικώς και περίπου 16.000 άνθρωποι στην περιοχή βρίσκονται στην «κρίσιμη ζώνη», δήλωσε ο κυβερνήτης Ολεξάντερ Προκούντιν σε βίντεο στο κανάλι του στο Telegram.
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, ο οποίος έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και πάνω από ένα χρόνο, χρησιμοποιεί νερό από τη δεξαμενή Καχόφσκα για την ψύξη των αντιδραστήρων του. Η κατάσταση στο εργοστάσιο είναι υπό έλεγχο τώρα και η δεξαμενή ψύξης είναι γεμάτη, ανέφερε η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom στο Telegram.
Ειδικοί αναμένουν επιβράδυνση της ουκρανικής αντεπίθεσης
Ο καθηγητής Hubert Chanson από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου QLD αναμένει ότι οι τεράστιες ποσότητες νερού από το κατεστραμμένο φράγμα όχι μόνον θα απειλήσει τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, αλλά και θα επιβραδύνει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ουκρανικές δυνάμεις ενόψει της αντεπίθεσης.
«Όποιος ζει σε χαμηλές περιοχές κατάντη του φράγματος μπορεί να πνιγεί», λέει. «Είναι πιθανό να συμβούν σημαντικές πλημμύρες, ανάλογα με τον όγκο των υδάτων του φράγματος εκείνη τη στιγμή». «Δεν θα εκπλαγώ αν η καταστροφή του φράγματος επιβραδύνει περαιτέρω τη στρατιωτική δράση», λέει. «Ένας μεγάλος όγκος νερού θα μπορούσε να προκαλέσει μια μακροχρόνια πλημμύρα που δεν πρόκειται να τελειώσει σε μερικές μέρες. Η αποκατάσταση του φράγματος «δεν πρόκειται να είναι μια γρήγορη λύση», λέει ο Chanson.
Η επισκευή θα περιλαμβάνει απόφραξη της γέφυρας και του ανοίγματος στο φράγμα, συνήθως με απόρριψη βράχων ή τσιμεντόλιθων. «Για να γίνει αυτό χρειάζονται πολιτικό μηχανικό» και «ασφαλές περιβάλλον», να είναι δηλαδή «ένα μέρος υπεύθυνο για το φράγμα και να έχει πρόσβαση στην τοποθεσία του».
Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τον περασμένο χρόνο ότι η Ρωσία μπορεί να επιχειρήσει να ανατινάξει το φράγμα για να προσπαθήσει να σταματήσει την προέλασή της. Η Ρωσία ανατίναξε το φράγμα για να προσπαθήσει «να δημιουργήσει ανυπέρβλητα εμπόδια» στον ουκρανικό στρατό, ανέφερε στο Twitter ο Μικαϊλο Ποντόλιακ, σύμβουλος τους γραφείου της προεδρίας της Ουκρανίας. «Θα γίνει τεράστια ζημιά στο περιβάλλον».
Συνιστά έγκλημα πολέμου η επίθεση σε φράγμα;
Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για την επίθεση στο φράγμα Καχόφκα κατηγορώντας τες για διάπραξη εγκλήματος πολέμου. Να τι λένε οι νόμοι για τις εμπόλεμες συρράξεις:
Πρώτον, τα φράγματα προστατεύονται από τους νόμους του πολέμου και τη Σύμβαση της Γενεύης. Η καταστροφή του φράγματος Καχόφκα ή ενός παρόμοιου, θα θεωρηθεί όπλο μαζικής καταστροφής και τυφλό έγκλημα πολέμου.
Το άρθρο 56 του πρόσθετου πρωτοκόλλου Ι του 1977 ορίζει: «Έργα και εγκαταστάσεις που περιέχουν επικίνδυνες δυνάμεις, συγκεκριμένα φράγματα, αναχώματα και πυρηνικοί σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής, δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο επίθεσης, ακόμη και όταν αυτά τα αντικείμενα είναι στρατιωτικοί στόχοι, εάν η επίθεση αυτή μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση επικίνδυνων δυνάμεων και συνακόλουθες σοβαρές απώλειες μεταξύ τον άμαχο πληθυσμό.
«Άλλοι στρατιωτικοί στόχοι που βρίσκονται εντός ή κοντά σε αυτά τα έργα ή εγκαταστάσεις δεν θα γίνονται αντικείμενο επίθεσης, εάν μια τέτοια επίθεση μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση επικίνδυνων δυνάμεων από τα έργα ή τις εγκαταστάσεις και συνακόλουθες σοβαρές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό».
Η Ρωσία αρνήθηκε ότι βρίσκεται πίσω από την έκρηξη, κατηγορώντας την Ουκρανία για την καταστροφή.